Piperul: înțepător, aromat și popular
După sare, piperul este unul dintre cele mai îndrăgite condimente din întreaga lume. Acesta crește pe arbustul tropical de piper și se obține din semințe. Arbuștii înalți de până la 10 metri conțin pe fiecare ramură între 50 și 150 de flori individuale de piper, care au nevoie de o perioadă de coacere de 8-9 luni. Piperul se găsește în comerț în mai multe culori, alb, verde sau negru, fie sub formă de boabe, fie sub formă de pudră măcinată fin.
Piperul are următoarele proprietăți speciale
Piperul, în special cel negru, este un condiment versatil, care este foarte folosit în bucătărie, datorită gustului său iute și aromei sale. Piperul însuflețește și intensifică gustul alimentelor și al preparatelor, fie acestea sărate sau dulci. Piperul este de mai multe soiuri, cum ar fi piperul negru, alb, verde și roz, fiecare dintre acestea având proprietățile sale caracteristice.
De unde provine piperul?
Piperul își are originea în regiunile tropicale din sud-estul Asiei, în special în țări precum India, Indonezia, Malaysia, Sri Lanka și Vietnam. Piperul este obținut din fructele de tip bacă uscate ale plantei de piper (nume botanic: Piper nigrum), fiind unul dintre cele mai vechi și mai răspândite condimente din lume.
Când este sezonul piperului?
Fiind unul dintre cele mai îndrăgite condimente de bază în întreaga lume, piper este disponibil, de regulă, pe tot parcursul anului. Boabele de piper sunt disponibile în orice supermarket, atât întregi, cât și măcinate.
Pentru că plantele de piper se dezvoltă în regiunile tropicale, acestea nu depind de anotimpurile din zonele cu climă temperată. Cu toate acestea, calitatea și prospețimea piperului pot varia în funcție de perioada de recoltare. Unele soiuri de piper sunt comercializate ocazional ca „piper proaspăt”, care este obținut din boabe de piper verde necoapte și au o notă mai blândă și mai proaspătă. Acest piper proaspăt este mai degrabă sezonier și este mai greu de găsit în anumite regiuni.
La ce poate fi folosit piperul și cum se depozitează acesta?
Piperul le conferă gust și savoare preparatelor din carne, pasăre, pește, legume și alte alimente. În plus, piperul adaugă salatelor o notă picantă.
Pentru a păstra calitatea și aroma piperului, acesta trebuie depozitat în mod corespunzător. Piperul trebuie depozitat într-un recipient ermetic, într-un loc întunecos și uscat, pentru a evita lumina directă a soarelui. Boabele de piper întregi își mențin aroma mai mult timp decât piperul măcinat. Pentru aceasta, se recomandă cumpărarea boabelor întregi și măcinarea acestora imediat înainte de folosire. De asemenea, piperul trebuie ținut constant la o temperatură sub 20 de grade Celsius, deoarece căldura extremă sau frigul îi poate afecta calitatea.
Ce conține piperul
Piperul poate avea caracteristici pozitive pentru sănătate atunci când este savurat cu moderație. Printre acestea se numără susținerea digestiei prin stimularea producției de acid din stomac, proprietăți antioxidante datorită piperinei, precum și potențiale efecte antiinflamatorii.
kcal: 285 kcal
Glucide: 52 g
Proteine: 10,9 g
Grăsimi: 3,3 g
Vitamina A: 0.019 µg
Vitamina B1: 0,11 mg
Vitamina B2: 0,24 mg
Vitamina B6: 0,2 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0 mg
Calciu: 430 mg
Fier: 1,12 mg
Potasiu: 1,26 mg
Magneziu: 190 mg
Sodiu: 44 mg