Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gutuile: aurii și aromate

Gutuile sunt fructe semințoase și sunt de două forme: asemănătoare merelor sau asemănătoare perelor. Cele asemănătoare merelor sunt mai înecăcioase, în vreme ce gutuile asemănătoare perelor au un gust mai plăcut. Gutuiul este ușor de confundat cu mărul sau părul. Conform clasificării botanice, aparțin familiei trandafirilor.

Informații utile

Gutuile proaspete au următoarele proprietăți speciale 

Gutui proaspete, în detaliu

Gutuile aparțin genului Maloidae. Cresc în arbuști sau arbori. Poate dura până la patru ani ca un copac tânăr să facă fructe. Gutuile sunt de culoare galben aurie. În interiorul fructelor se găsesc sâmburii. Gutuile au un miros intens și plăcut. Sunt protejate de o coajă acoperită de puf. 

Ce conțin gutuile

Gutuile sunt bogate în vitamina C și conțin fier, fluor, taninuri, potasiu, cupru, mangan, sodiu, pectină și zinc în cantități diferite. Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și oligoelemente, gutuile sunt frecvent utilizate în medicina naturistă și în alimente procesate.


Proveniență

De unde provin gutuile proaspete?

Gutuile sunt originare din Caucazul de Est și din Transcaucaz. Mai târziu, au fost introduse și în Turcia și Afganistan. În Europa Centrală au fost introduse abia în secolul al IX-lea. Erau cultivate predominant în zonele mai calde, cu viță de vie. În prezent, gutuile provin din Asia și Europa. Cu toate acestea, majoritatea sunt cultivate în Uzbekistan. Pe locul doi se situează Turcia, apoi China și Iran.


Sezon

Când este sezonul gutuilor proaspete?

Fructele se culeg toamna târziu, din octombrie până la mijlocul lunii noiembrie. 


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi gutuile și cum se depozitează?

Gutui proaspete, în detaliu

Gutuile proaspete sunt destul de înecăcioase. Sunt mai potrivite pentru marmelade sau jeleuri. Se pot utiliza și în feluri de mâncare sărate, cum ar fi tocănița de miel sau vițel preparat în stil oriental. Se pregătesc la fel ca merele sau perele, dar, mai întâi, trebuie înlăturat puful de pe coajă. 

Cum se păstrează gutuile proaspete

Coaja gutuilor este foarte sensibilă și ușor de deteriorat. Pentru depozitare, gutuile trebuie amplasate pe o suprafață moale și distanțate. Dacă sunt tratate cu atenție, pot rezista câteva luni depozitate la temperaturi scăzute. Gutuile nu sunt sensibile la frig.


Rețete

La ce poți folosi gutuile


Ingrediente

Ce conțin gutuile

Gutui proaspete, în detaliu

Gutuile sunt bogate în fibre și benefice colonului. Conțin vitamine și minerale importante, precum fier, zinc, potasiu și sodiu. Au puține calorii, aproximativ 40 de kilocalorii per 100 de grame.

Valoare nutritivă
 

kcal: 38 kcal

Carbohidrați: 7,3 g

Proteine: 0,4 g

Grăsimi: 0,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 6 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,03 mg

Vitamina B6: 0,04 mg

Vitamina C: 14 mg

Vitamina E: 0,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 183 mg

Magneziu: 8 mg

Sodiu: 2 mg