Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gutui: aurii și aromate

Gutuile sunt fructe semințoase și sunt de două forme: asemănătoare merelor sau asemănătoare perelor. Cele asemănătoare merelor sunt mai înecăcioase, în vreme ce gutuile asemănătoare perelor au un gust mai plăcut. Gutuiul este ușor de confundat cu mărul sau părul. Conform clasificării botanice, aparțin familiei trandafirilor.

Definiție

Ce sunt gutuile?

Gutui proaspete în detaliu

Gutuile aparțin genului Maloidae. Cresc în arbuști sau arbori. Poate dura până la patru ani ca un copac tânăr să facă fructe. Gutuile sunt de culoare galben aurie. În interiorul fructelor se găsesc sâmburii. Gutuile au un miros intens și plăcut. Sunt protejate de o coajă acoperită de puf.


Proveniență

De unde provin gutuile?

Gutuile sunt originare din Caucazul de Est și din Transcaucaz. Mai târziu, au fost introduse și în Turcia și Afganistan. În Europa Centrală au fost introduse abia în secolul al IX-lea. Erau cultivate predominant în zonele mai calde, cu viță de vie. În prezent, gutuile provin din Asia și Europa. Cu toate acestea, majoritatea sunt cultivate în Uzbekistan. Pe locul doi se situează Turcia, apoi China și Iran.


Cultivare și sezon

Cultivarea și sezonul gutuilor

Gutuile sunt fructe delicioase, cu multe întrebuințări în bucătărie. Cu toate acestea, nu sunt disponibile pe tot parcursul anului, au propriul sezon de cultivare și de cules. Cultivarea gutuilor necesită condiții specifice. Află mai multe de aici despre cum se cultivă, cum se culeg și cum se folosesc gutuile în bucătărie.

Cultivarea gutuilor în grădină

Gutuile pot fi cultivate și în propria grădină și merită să facă parte din grădina ta de fructe. Află de aici sfaturi și pași simpli pentru cultivarea simplă a gutuilor în grădină:

  1. Găsește o locație însorită cu sol bine drenat pentru gutui. Expunerea completă la soare este necesară ca gutuile să crească și să se dezvolte corespunzător.
  2. Pregătește solul prin îndepărtarea buruienilor și afânarea corespunzătoare. Gutuii preferă solurile ușor acide, cu o valoare a pH-ului între 6,0 și 6,5.
  3. Plantează gutuiul primăvara sau toamna. Asigură-te că rădăcinile sunt bine acoperite de sol și că arborele este stabil.
  4. Menține solul umed în mod uniform, dar nu foarte ud, pentru a evita acumulările de apă. Vara trebuie udat în mod regulat în perioadele secetoase.
  5. Fertilizează gutuiul în mod regulat cu un fertilizator echilibrat, bogat în potasiu și fosfor, pentru a susține dezvoltarea și producția de fructe.
  6. Monitorizează gutuiul în privința semnelor de boală sau dăunători și ia măsurile necesare pentru a le ține sub control și a le evita.

Perioada de recoltare a gutuilor: Când se cultivă gutuile?

Fructele se culeg toamna târziu, din octombrie până la mijlocul lunii noiembrie.

Ofertele noastre actuale de fructe și legume

Oferte valabile în perioada 04.12.2024 - 10.12.2024


Valori nutritive

Ce conțin gutuile: valori nutritive, vitamine și minerale

Gutuile sunt bogate în vitamina C și conțin fier, fluor, taninuri, potasiu, cupru, mangan, sodiu, pectină și zinc în cantități diferite. Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și oligoelemente, gutuile sunt frecvent utilizate în medicina naturistă și în alimente procesate. Gutuile reprezintă o selecție sănătoasă pentru o dietă echilibrată și pot promova sănătatea sistemului digestiv. Au puține calorii, aproximativ 40 de kilocalorii per 100 de grame.

Valoare nutritivă
 

kcal: 38 kcal

Carbohidrați: 7,3 g

Proteine: 0,4 g

Grăsimi: 0,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 6 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,03 mg

Vitamina B6: 0,04 mg

Vitamina C: 14 mg

Vitamina E: 0,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 183 mg

Magneziu: 8 mg

Sodiu: 2 mg


Sănătate

Sunt sănătoase gutuile?

Gutuile nu sunt doar delicioase, dar sunt și bogate în nutrienți, cu multe beneficii pentru sănătate. În continuare vei afla mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale gutuilor și de ce reprezintă un adaos avantajos în alimentația ta. Începând cu calitățile antioxidante ale fibrelor și vitaminelor.

Pectina din gutui: ajută digestia

Pectina aparține fibrelor care se găsesc în cantități mari în gutui și au un efect pozitiv asupra digestiei. Fibrele sunt carbohidrați nedigerabili prezenți în alimentele vegetale precum fructele, legumele și cerealele integrale și care au un rol important în tractul digestiv.

Pectina este o fibră solubilă în apă care formează astfel o consistență de gel. În tractul gastrointestinal, pectina formează un tip de gel care încetinește digestia și îmbunătățește absorbția nutrienților în sânge. Astfel, digestia este mai lentă și mai consecventă și sănătatea tractului digestiv este îmbunătăță.

De asemenea, pectina stimulează activitatea intestinală și previne constipația. Astfel, gutuile pot fi o opțiune naturală sănătoasă de a susține digestia și de a ameliora posibilele probleme digestive.

Gutuile conțin antioxidanți importanți

Antioxidanții sunt compuși importanți care se găsesc în multe alimente vegetale și care protejează corpul de acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care apar în corp ca urmare a mediului înconjurător poluat, a stresului, a fumatului sau a unei diete neechilibrate, care pot produce stres oxidativ.

Gutuile conțin diferite tipuri de antioxidanți, printre care și vitamina C, vitamina E și betacaroten. Acești antioxidanți pot ajuta la protejarea împotriva radicalilor liberi și, astfel, protejează celulele corpului de deteriorare. Proprietățile antioxidante ale gutuilor au multe avantaje pentru sănătate. Pot susține sistemul imunitar, pot îmbunătăți sănătatea pielii și pot reduce riscul de boli cronice, precum bolile cardiace și anumite tipuri de cancer. De asemenea, antioxidanții pot avea proprietăți antiinflamatoare și pot preveni problemele oculare provocate de vârstă.

Fructoza redusă din gutui

Gutuile sunt caracterizate de conținutul redus de fructoză, mai ales comparativ cu alte tipuri de fructe, precum merele și bananele. Astfel, gutuile sunt adecvate persoanelor care își limitează consumul de fructoză, de exemplu, din cauza unei intoleranțe la fructoză. Cu toate acestea, este important de știut că gutuile conțin totuși fructoză și pot declanșa simptome în cazul persoanelor cu intoleranță la fructoză. Dacă ai intoleranță la fructoză, este recomandat să ai grijă la consumul de gutui și de alte alimente care conțin fructoză și, dacă este necesar, consultă un medic sau un nutriționist pentru a determina toleranța individuală la gutui, în vederea evitării simptomelor.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea corectă a gutuilor: iată cum se procedează

Gutuile sunt fructe delicioase și versatile, disponibile în supermarketurile noastre. Dacă dorești să cumperi gutui, este important să știi ce să cauți atunci când alegi fructul perfect. De asemenea, depozitarea corectă a gutuilor este importantă, pentru a-și păstra prospețimea și calitatea. Află de aici sfaturi și trucuri pentru cumpărarea și depozitarea corectă a gutuilor.

De unde pot cumpăra gutui?

Poți cumpăra gutui, de exemplu, de la cel mai apropiat magazin Kaufland.

Depozitarea gutuilor: cum se păstrează proaspete

Coaja gutuilor este foarte sensibilă și ușor de deteriorat. Pentru depozitarea optimă, gutuile trebuie amplasate pe o suprafață moale și distanțate. Dacă sunt tratate cu atenție, pot rezista câteva luni depozitate la temperaturi scăzute. Gutuile nu sunt sensibile la frig.

Sfat pentru depozitare: congelarea gutuilor

Gutuile se pot congela, pentru a le prelungi durata de viață și pentru a putea fi utilizate ulterior. Gutuile congelate se pot păstra aproximativ trei sau patru luni la congelator și sunt potrivite pentru a se utiliza în smoothie-uri, deserturi, sosuri și marmelade. Aici îți prezentăm un sfat simplu de depozitare pentru a putea congela gutuile:

  1. Spală și usucă bine gutuile.
  2. Îndepărtează coaja și semințele.
  3. Taie-le în felii sau bucăți, după preferințe.
  4. Pune gutuile tăiate într-un recipient etanș sau într-o pungă pentru congelator.
  5. Închide bine recipientul sau punga și scrie data pe acesta/aceasta, pentru a ține cont de perioada de valabilitate la frigider.

Sfat: Poți adăuga suc de lămâie peste gutuile tăiate înainte de a le congela, pentru a preveni oxidarea și decolorarea.

Cum se pot depozita gutuile?

Gutuile se pot depozita la temperatura mai redusă a camerei (doar până la cinci grade Celsius) sau în compartimentul pentru legume ale frigiderului timp de aproximativ o săptămână. Dacă nu sunt coapte, rezistă până la trei luni. Gutuile nedepozitate la rece rezistă până la trei zile.


Pregătire

Ce poți face cu gutuile?

Gutuile proaspete sunt destul de înecăcioase. Sunt mai potrivite pentru marmelade sau jeleuri. Se pot utiliza și în feluri de mâncare sărate, cum ar fi tocănița de miel sau vițel preparat în stil oriental. Se pregătesc la fel ca merele sau perele, dar, mai întâi, trebuie înlăturat puful de pe coajă.

Ce gust au gutuile?

Gutuile au un gust unic, care poate fi descris ca dulce acrișor și aromat. Gustul gutuilor variază în funcție de soi, gradul de coacere și preparare. Gutuile crude nu sunt comestibile, deoarece pulpa fructului este tare și coaja este amară. Prin preparare, gutuile își dezvoltă în totalitate gustul dulce acrișor și aromele. Gustul amintește de un amestec între mere, pere și lămâie.

Poți consuma gutui crude?

De regulă, gutuile nu sunt destinate consumului în stare crudă. Fructele sunt tari și neplăcut de amare. Astfel, de obicei, fructele sunt fierte, coapte sau preparate în alt mod, pentru a le îmbunătăți gustul și textura. Există totuși anumite soiuri de gutui care pot fi consumate crude dacă sunt suficient de coapte. Aceste soiuri au o textură mai fragedă și un gust mai blând. Mai ales soiurile turcești și cele din Asia Centrală sunt delicioase crude, aproape ca un măr. Trebuie să îndepărtezi coaja și puful înainte de consum, deoarece nu sunt comestibile. Același lucru se aplică și sâmburilor.

Pregătirea gutuilor: Decojirea, tăierea și îndepărtarea sâmburilor

Aici îți oferim indicații pas cu pas pentru pregătirea corectă a gutuilor și pentru a le utiliza în diverse rețete:

  1. Spală gutuile temeinic sub jet de apă pentru a îndepărta murdăria și resturile.
  2. Decojește gutuile cu un decojitor sau un cuțit. Coaja gutuilor este tare și groasă, deci este important să folosești o unealtă ascuțită.
  3. Taie gutuile decojite pe jumătate și îndepărtează cu atenție sâmburii folosind un cuțit sau o lingură. Ai în vedere să nu deteriorezi gutuile.
  4. Taie gutuile în bucăți sau felii egale, în funcție de cum vrei să le prepari. Le poți tăia în dimensiuni și forme diferite, în funcție de rețete.
  5. Pune bucățile de gutui deja tăiate într-un bol cu apă și suc de lămâie pentru a evita decolorarea, deoarece gutuile devin maronii repede.

Blanșarea gutuilor

Blanșarea este o metodă utilă de a pregăti în avans gutuile, deoarece nu se gătesc prea mult și își păstrează textura și gustul. În plus, blanșarea ajută la digerarea mai ușoară a fructului și îmbunătățește gustul.

  1. Pune un vas cu suficientă apă la fiert și adaugă un praf de sare pentru a îmbunătăți gustul gutuilor.
  2. Pune bucățile de gutui deja pregătite în apa fiartă și lasă-le la blanșat între trei și patru minute. Timpul total de gătire poate varia în funcție de rețetă și de nivelul de gătire dorit.
  3. După trecerea timpului de gătire, scoate gutuile din apă folosind o lingură perforată și pune-le într-un bol cu apă rece ca gheața, pentru a opri procesul de gătire și pentru a răci rapid gutuile.
  4. După ce s-au răcit, scoate-le din apă și lasă-le să se usuce bine. Acum gutuile blanșate sunt gata de a fi utilizate în alte rețete.

Fierberea gutuilor

Fierberea gutuilor este o modalitate îndrăgită de a le elibera dulceața și aromele naturale și de a le face mai moi și fragede. Poți adăuga și mirodenii precum scorțișoara, cuișoarele sau vanilia, pentru a le îmbunătăți gustul și mai mult.

  1. Umple un vas cu suficientă apă și adaugă un praf de sare.
  2. Fierbe apa și adaugă bucățile de gutuie deja pregătite. Lasă-le la fiert între 15 și 20 de minute sau până când devin moi. Timpul de fierbere poate varia în funcție de rețetă. Folosește un cuțit pentru a vedea dacă gutuile sunt suficient de moi.
  3. Strecoară apa și lasă gutuile să se usuce bine. Acum utilizează-le în rețeta preferată.

Cât trebuie să se fiarbă gutuile?

De regulă, timpul de fierbere al gutuilor este între 15 și 20 de minute pentru a se frăgezi. Timpul total de gătire poate varia în funcție de rețetă și de nivelul de gătire dorit. Este important să verifici în mod regulat gutuile pentru a vedea dacă sunt suficient de fragede. Dacă cuțitul pătrunde ușor în ele, de obicei înseamnă că sunt gata. Îți recomandăm să acorzi atenție și să verifici în mod regulat timpul de gătire, pentru a te asigura că gutuile nu devin prea moi și nu se ard.


Rețete

La ce poți folosi gutuile



Alte articole interesante