Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Moșmoanele: fructele dulci și aromate

Moșmonul este un arbore frumos, cu fructe delicioase, care au multiple întrebuințări. De obicei, se folosesc pentru marmelade și jeleuri. Cu toate acestea, sunt delicioase și crude. Arborele adoră solurile bine irigate, argiloase, are o înălțime medie de 4,5 metri și se extinde pe lățime. 

Informații utile

Moșmoanele proaspete au următoarele proprietăți speciale 

Moșmoane, în detaliu

Moșmonul aparține familiei trandafirilor și înflorește din mai până în iulie cu flori albe sau roz. Florile individuale pot ajunge până la un diametru de patru centimetri. O caracteristică a acestora este că sepalele rămân după căderea petalelor, amintind astfel de o coroană. Frunzele ovale, fibroase, ale moșmonului sunt verde închis pe suprafața superioară și mai deschise la culoare pe partea inferioară, iar toamna devin roșii-maronii. Ramurile tinere sunt acoperite de puf și uneori se înnegresc parțial. Scoarța trunchiului și a crengilor moșmonului este roșie maronie și se cojește ușor. Coaja fructelor rotunde este roșu maronie, aspră și groasă.


Proveniență

De unde provin moșmoanele proaspete?

Moșmoanele sunt originare din sud-estul Europei și Asia (Caucaz și Persia). Ulterior, au ajuns în Imperiul Roman, iar de acolo în toată Europa. Moșmoanele erau apreciate încă din Evul Mediu. Azi nu mai sunt atât de căutate. În prezent, fructele comercializate provin, în general, din sud-estul Asiei.


Sezon

Când este sezonul moșmoanelor proaspete?

În sud-estul Asiei, moșmoanele se culeg la finalul lunii octombrie.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi moșmoanele și cum se depozitează?

Moșmoane, în detaliu

Moșmoanele se pot consuma crude. Se taie pe jumătate, se îndepărtează semințele și fructele se taie apoi în bucăți mai mici sau se mănâncă direct cu lingura, din coajă. Se potrivesc foarte bine alături de mere și pere, în marmelade, compoturi și gemuri de fructe. Moșmoanele murate în oțet și zahăr sunt considerate o delicatesă. O altă variantă ar mai fi și făina de moșmoane. Se obține din moșmoane uscate și este bogată în amidon.

Cum se depozitează moșmoanele

Moșmoanele se depozitează pe perioade lungi de timp. Astfel, trebuie depozitate într-un singur strat, cu „ochiul” în jos. Se pot depozita pe raftul unei pivnițe răcoroase, dar, ideal, se depozitează pe un strat de nisip de cuarț, astfel încât fructul să se poată coace complet și să devină comestibil. Aceasta durează între două și trei săptămâni. Fructele sunt coapte atunci când pulpa capătă consistența unui aluat. Atunci sunt dulci și aromate. 


Ingrediente

Ce conțin moșmoanele

Moșmoanele au un conținut ridicat de fructoză și conțin multe vitamine și minerale, mai ales potasiu. Sunt foarte sănătoase. Taninurile din moșmoane sunt bune pentru tratarea tulburărilor digestive. Moșmoanele conțin, de asemenea, și o cantitate mare de fibre, precum pectina. Moșmoanele au efect diuretic și antiinflamator. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 44 kcal

Carbohidrați: 10,6 g

Proteine: 0,5 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 133 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,2 mg

Vitamina B6: 0,04 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 30 mg

Fier: 0,5 mg

Potasiu: 250 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 6 mg