Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Mortadella: un cârnat fiert tipic

Când vine vorba de mortadella, cine nu se gândește la Italia și la mezelurile fine din țara dincolo de Alpi? Ce este mai exact mortadella și ce caracteristici are acest cârnat? Iată aici răspunsul.

Informații utile

Mortadella are următoarele proprietăți speciale

Mortadella proaspătă în detaliu

Numele „mortadella” se datorează condimentului folosit inițial, fructele de mirt. Denumirea latină a mortadellei este myrtadella. În ziua de azi, în loc de fructe de mirt, se folosește piper. Dar numele de fructe de mirt a rămas. Mortadella aparține categoriei cârnaților fierți. De obicei, se consumă sub formă de mezel cu umpluturi (fistic, ardei, printre altele). Mortadella provine din orașul italian Bologna. Se folosesc următoarele tipuri de carne:

  • Slănină
  • carne de porc degresată grosier
  • carne de vită și vițel dezosată grosier

Proveniență

De unde provine mortadella?

Mortadella era deja cunoscută în Roma Antică sub forma unei rețete puțin modificate. În orice caz, există dovezi că rețeta folosită și în prezent a fost produsă încă de la sfârșitul perioadei Renașterii. Originea mortadellei este în orașul italian Bologna, din regiunea Emilia Romagna, iar inventatorul mortadellei adevărate ar fi fost Cristoforo di Messisbugo. La acea vreme încă se producea cu carne de măgar.


Sezon

Când este sezonul mortadellei?

Mortadella este disponibilă pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită mortadella și cum se depozitează aceasta?

Mortadella proaspătă în detaliu

Mortadella este un mezel perfect pentru pâine și chifle. De asemenea, se potrivește și la o salată de cârnați. O altă rețetă cu mortadella prăjită provine din Bologna. Aici, mortadella se taie în bucățele, apoi se trece prin pesmet și se prăjește în tigaie cu ulei. Bucățelele reprezintă o gustare excelentă. O altă variantă este mortadella carpaccio, un aperitiv italian. În acest caz, se folosesc felii de mortadella în loc de carne crudă de vită. Se potrivește cu rucola tipică italiană și cu un dressing delicios.

Cum se depozitează mortadella

Mortadella, la fel ca toți cârnații fierți și gătiți, poate fi păstrată în frigider timp de 2 până la 4 zile, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade. De altfel, mezelurile se răcesc cel mai bine direct deasupra lădiței de legume. Produsele deja deschise trebuie consumate în câteva zile. De asemenea, mortadella poate fi congelată la o temperatură de minus 18 grade timp de 4 luni. Ambalajul trebuie să fie bine închis.


Rețete

La ce poți folosi mortadella


Ingrediente

Ce conține mortadella

Mortadella conține fier foarte ușor digerabil și vitaminele B12 și B6, calciu și magneziu, care sunt importante pentru metabolismul homocisteinei și care întăresc inima umană, oasele și mușchii, în special în timpul stresului și al efortului fizic.

Valoare nutritivă
 

kcal: 309 kcal

Carbohidrați: 0,38 g

Proteine: 12,05 g

Grăsimi: 29,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,6 mg

Vitamina B2: 0,18 mg

Vitamina B6: 0,38 mg

Vitamina C: 25,84 mg

Vitamina E: 0,35 mg

Minerale

 

Calciu: 16 mg

Fier: 0,98 mg

Potasiu: 302 mg

Magneziu: 24 mg

Sodiu: 955 mg