Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Construirea straturilor înălțate: ce trebuie să ai în vedere

Alimentele sustenabile și nutritive devin din ce în ce mai importante pentru noi. Straturile înălțate pentru ierburi aromatice și legume sunt practice și ușor de construit. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere câteva aspecte dacă decizi să folosești straturi înălțate pentru cultivarea plantelor. Îți vom da toate detaliile importante privind locația, solul și plantarea.

Se poate vedea un strat înălțat din lemn, cu diferite soiuri de salate.
© Sonja Birkelbach - stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

 • Tot mai multe persoane se orientează către folosirea straturilor înălțate în grădină. De aici poți afla cele mai bune locații pentru acestea.
 • De asemenea, contează și ce vrei să plantezi. Îți vom oferi sfaturi cu privire la ce vrei să pui în acestea,
 • Află și care plante pot conviețui împreună și care nu. 
Material

Materialul ideal pentru straturile înălțate

Indiferent dacă vrei să cumperi straturile înălțate sau să le construiești chiar tu, ține cont că există diferite modele și materiale. Materialul ideal de construcție - lemn, plastic sau metal - se alege în funcție de aspectul construcției stratului înălțat, dar și de locație și plante. Lemnul este foarte apreciat, deoarece are un aspect plăcut și natural în zonele exterioare. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că lemnul este deteriorat de intemperii. Astfel, straturile înălțate din lemn trebuie să fie căptușite întotdeauna cu folie înainte de a fi umplute. Dacă este cazul, poate ajuta, de asemenea, un strat protector împotriva impregnării. Cu toate acestea, mai ales la legumicultura pe straturi înălțate, este foarte important să te asiguri că stratul protector împotriva impregnării nu ajunge în sol. De asemenea, unele tipuri de lemn sunt mai bune decât altele: Lemnul de zadă, de exemplu, este mai rezistent la apă datorită cantității ridicate de rășină conținute. 

Alternativ, există straturi înalte din plastic. Deseori, acestea sunt mai ieftine decât cele din lemn sau piatră. Spre deosebire de cele de lemn, nu necesită protecție și sunt mai ușor de îngrijit. Dar chiar și plasticul poarte fi deteriorat de intemperii și se poate sparge. Avantajele lor constau în simplitatea montării și, în anumite cazuri, pereți dubli pentru izolare. 


Locație

De ce contează amplasarea

Ideal, unde se amplasează straturile înalte? Cel mai mare avantaj al acestora este că îți permit să crești plante chiar dacă nu ai propria grădină, pentru că se pot construi și pe terasă sau pe balcon. Totuși, pentru a avea succes, trebuie să fie expuse soarelui. Locația ideală pentru acestea este cu o orientare nord-sud.

Astfel, stratul va profita cât de mult posibil de soare. Apoi, trebuie să ai în vedere și plantele pe care dorești să le plantezi: Un perete al casei aflat mereu în bătaia soarelui este ideal pentru plantele care adoră lumina, dar o terasă acoperită ar fi mai indicată pentru cele care nu tolerează razele directe ale soarelui. Un plafon transparent extensibil ar fi ideal. 


Umplere

Straturile înălțate au nevoie de substraturi diferite

Pentru asigurarea condițiilor optime de dezvoltare și pentru a-ți proteja stratul de intemperii și dăunători, acesta trebuie să fie umplut corect. Și în straturi unice. Astfel, se va stimula producția de humus, care va asigura pe cont propriu necesarul de nutrimente al stratului timp de mai mulți ani. De asemenea, prin procesul de descompunere, se declanșează căldură, care va încălzi substratul în mod natural. Datorită acestor doi factori, grădinăritul în straturi înălțate oferă, de obicei, recolte mai bune decât grădinile de legume obișnuite. Cum funcționează:
 

 1. Pe sol, sub stratul înălțat, se pune o plasă pentru a preveni accesul șoarecilor și rozătoarelor. 
 2. Primul strat trebuie să fie format din resturi de arbuști sau copaci și să aibă o înălțime de aproximativ 25 de centimetri.
 3. Al doilea strat trebuie să fie completat cu ramuri de copaci sau arbuști (cu o înălțime cuprinsă între 15 și 20 cm). 
 4. Al treilea strat trebuie să fie completat cu compost brut sau iarbă tăiată (cu o înălțime cuprinsă între 20 și 30 cm).
 5. În cele din urmă, vine rândul stratului de plantare, care poate fi completat cu pământ clasic pentru plante. 
 6. Un strat de aproximativ 30 de centimetri este suficient. 


Atenție
: din cauza procesului de descompunere, nivelul solului va scădea în timp în mod natural. În primăvara ulterioară plantării din toamnă, este necesară completarea cu compost și pământ pentru plante. În general, durează între 5 și 7 ani ca toate substanțele din sol să se fi descompus și să fie necesară înlocuirea lor în totalitate.


Plantare

Nu toate plantele se dezvoltă bine împreună

Există câteva reguli de bază care trebuie respectate pentru plantare și pentru a obține o recoltă bună, nu numai pentru completarea solului. Deoarece, la amenajarea straturilor înălțate, densitatea plantelor este mai mare decât într-o grădină obișnuită, trebuie să te asiguri că solul este suficient de bogat în nutrimente și că plantele pot conviețui. Asta înseamnă că, în funcție de orientarea stratului, plantele mai înalte trebuie poziționate în spatele celor mai mici. 

Trebuie să ai în vedere și ce plante sau legume dorești să plantezi. Plantele trebuie să „conviețuiască” în armonie. Evident, nu este o sarcină ușoară. Nu toate plantele au nevoie de aceeași cantitate de nutrimente și nu toate se plantează în același timp. În special începătorii doresc o varietate colorată de salate, legume și ierburi aromatice. De obicei, acestea sunt foarte bune pentru început: combinația de plante cu necesar ridicat de nutrimente și de plante cu necesar scăzut (plante care au nevoie de multe nutrimente versus plante care au nevoie de mai puține) funcționează bine.

O vedere generală asupra necesarului de nutrimente ale celor mai apreciate legume:
 

 • Necesar ridicat de nutrimente: castraveți, roșii, praz, broccoli, ardei grași, cartofi, zucchini
 • Necesar mediu de nutrimente: sfeclă roșie, spanac, fenicul, morcovi, sfeclă elvețiană
 • Necesar redus de nutrimente: fetică, ridichi, ceapă, mazăre, fasole, ierburi aromatice 

Buni vecini: Plante care „conviețuiesc” în armonie

Pentru straturile înalte combinate, un amestec bun de ierburi aromatice și legume arată cam așa: pătrunjel, sfeclă elvețiană, morcovi, ceapă, varză, țelină. Poți pune chiar și un pat de flori comestibile, precum gălbenelele, pentru decor. Dacă preferi un mix mediteraneean, îți oferim un alt exemplu: busuioc, oregano, cimbru, salvie, rozmarin, vinete și ardei grași. Și roșiile sunt o opțiune, dar, spre deosebire de ierburile aromatice, au nevoie de multe nutrimente. Cu ajutorul unei combinații de ierburi aromatice și plante cu necesar ridicat de nutrimente, cum ar fi roșiile, plantele pot crește prin fertilizarea anumitor locuri sau prin afânarea acestuia cu pietre.

Sfaturi pentru recolte mai bogate

Dacă ai construit un strat înălțat de legume de dimensiuni mai mari și dorești să optimizezi recolta, se recomandă plantarea succesivă a diferitelor recolte. Experții recomandă plantarea legumelor cu necesar ridicat de nutrimente în primul an, deoarece vor beneficia astfel de cantitatea adecvată de substanțe nutritive, iar plantele cu necesar mai mic de nutrimente, precum ridichile, au tendința de a se dezvolta deasupra solului, rădăcina rămânând mică, atunci când solul este foarte bogat. În al doilea an de cultivare, se consideră că plantele cu necesar mediu de nutrimente se vor dezvolta cel mai bine, iar cele cu necesar redus de nutrimente se plantează în al treilea an.  

Desigur, când vine vorba de îngrijirea lor, regula de bază este că trebuie să fie udate suficient. În caz de secetă, stratul trebuie să fie udat în mod regulat. Îndepărtează buruienile la începutul sezonului, toamna și primăvara. Datorită numărului mare de plante, buruienile nu sunt foarte dese. Îți place grădinăritul? Studiază sortimentul nostru Countryside® – aici vei găsi articole utile pentru grădină, balcon și terasă!


Rețete

Idei de rețete delicioase cu legume și ierburi aromatice