Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Slăbiți ținând post intermitent: plan zilnic pentru începători

Postul este o metodă foarte utilizată pentru a slăbi sănătos. Postul reprezintă mai mult decât o dietă: este o formă de alimentație prin care corpul nostru elimină toxinele și se regenerează. Postul intermitent este foarte apreciat. Află cum funcționează, ce trebuie să ai în vedere ca începător și cum ar putea arăta o zi pentru tine.

Un bol alb cu margini albastre, umplut cu quinoa, paprica, roșii, spanac și avocado. În stânga bolului este o furculiță, în dreapta o jumătate de avocado, două frunze de spanac și roșii cherry. În colțul din stânga al imaginii, se poate vedea o față de masă în carouri alb și gri.
© nadianb – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Aici vei afla ce este postul intermitent și cum îl poți aplica în siguranță.
  • Îți vom prezenta un plan zilnic pentru începători, pentru a înțelege mai bine procedeul.
  • De asemenea, vei primi și sfaturi pentru a face postul intermitent mai ușor. 
Definiție

Ce este postul intermitent?

Conform denumirii, vei ține post în anumite intervale orare, deci nu vei consuma alimente. Astfel, apar modificări ale metabolismului; corpul tău începe un proces de „reciclare” prin arderea grăsimilor. Cu ajutorul acestui stil alimentar, poți slăbi rapid și sănătos, deoarece nu este o dietă clasică. De fapt, acest stil alimentar reprezintă revenirea la forma de alimentare originară, veche de mii de ani, ancorată în genele noastre. De ce? Pentru o perioadă îndelungată de timp, acesta a fost stilul normal de alimentație: hrana nu era mereu disponibilă, iar colectarea alimentelor era un procedeu obositor. În prezent, avem mereu acces la mâncare, ducând astfel la creșterea incidențelor bolilor cardiovasculare și la obezitate.


Funcție

Cum se ține postul intermitent?

Putem vedea un smoothie verde într-un pahar, de sus, pe o suprafață de lemn. În jur putem vedea: un avocado, frunze de spanac, o banană, un bol cu semințe de chia, un ananas.
© samael334 – stock.adobe.com La baza postului intermitent trebuie să existe o dietă echilibrată, cu multe fructe și legume. Smoothie-urile făcute în casă sunt sănătoase și delicioase.

Am ales să îți prezentăm două metode de a ține post. Prima este metoda 5:2. Această metodă îți permite să mănânci normal 5 zile pe săptămână și să nu mănânci nimic 2 zile. Cealaltă formă este dieta 16:8, care este mai apreciată. Metoda de a ține post descrie programul zilnic – vei consuma alimente doar într-un interval de opt ore, iar în celelalte 16 ore vei ține post. De exemplu, dacă ultima masă a fost la ora 17:00, atunci vei mânca din nou a doua zi, la 09:00. În acest interval orar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată și cât mai sănătoasă.

Fructele, legumele, salata, carnea de pasăre, fructele cu coajă lemnoasă, lactatele și produsele din soia reprezintă alegeri sănătoase. Evită produsele gata preparate, făina albă, mezelurile, carnea roșie, dulciurile, produsele fast-food și alcoolul. De asemenea, consumă multe lichide, cel puțin doi litri pe zi, pentru a susține metabolismul la eliminarea toxinelor. Ideal, consumă apă plată, ceaiuri neîndulcite (de exemplu, ceai verde) și sucuri fără zahăr adăugat. Poți consuma și cafea neagră.


Sfaturi pentru începători

Postul intermitent – ce trebuie să fac?

Dacă nu ai mai ținut niciodată post, iar corpul tău este obișnuit cu gustările pe tot parcursul zilei, nu trece direct la planul de 16 ore. Ideal, începe cu un interval de post de 12 ore, apoi, de exemplu, prelungește zilnic intervalul cu câte o oră, până ajungi la 16 ore de post. Cu timpul, va deveni mai ușor. Principiul este: cu cât intervalul de post este mai lung, cu atât mai mult scade nivelul insulinei din sânge și corpul va consuma rezervele de grăsime. Dacă este prima dată când ții post, îți recomandăm întâi o vizită la medic. În cazul în care suferi de anumite afecțiuni sau de tensiune scăzută, postul se recomandă doar sub supraveghere medicală.


Plan zilnic

Program de post intermitent – exemplu de o zi

Când și cât poți mânca atunci când ții post intermitent? Ți-am creat un plan și îți prezentăm și câteva rețete sănătoase:

Ora 7: fă un mic antrenament

Recomandăm să faci mișcare înainte de a lua micul-dejun. Astfel, îți vei accelera metabolismul din prima parte a zilei. Începe ziua cu un antrenament ușor sau cu o mică plimbare.

Ora 8: bea ceva

O femeie bea un pahar cu apă.
© fizkes – stock.adobe.com Consumă cel puțin doi litri de apă sau alte băuturi neîndulcite atunci când ții post intermitent.

Este foarte important să te hidratezi când ții post; deshidratarea poate provoca dureri de cap. Începe-ți ziua cu un pahar de apă plată sau de ceai. Te va ajuta și să ții sub control senzația de foame.

Ora 9: micul-dejun

Mulți adepți ai acestui regim alimentar sar peste micul-dejun și îl combină cu prânzul, dar nu este necesar să procedezi și tu la fel. Dacă ți se face foame de la prima oră, consumă un mic-dejun sănătos. Am pregătit trei rețete pentru tine.

  1. Poți pregăti un mic-dejun rapid și sănătos cu müsli și iaurt sau quark, diferite tipuri de fulgi de cereale, nuci și fructe proaspete sau uscate, după preferințe. Schimbă selecția de müsli în funcție de gust.
  2. O altă sugestie de mic-dejun potrivit pentru postul intermitent este smoothie-ul cu una sau două tipuri de fructe și multe legume, precum gulie (doar frunzele), varză, rucola sau spanac. Dacă dorești, poți adăuga în smoothie și suc proaspăt de lămâie sau ghimbir proaspăt. Sfat: Cu cât conține mai multe verdețuri, cu atât mai bine. Dacă smoothie-ul conține prea multe fructoză, pentru că ai adăugat prea multe fructe, este posibil să îți accentueze sentimentul de foame.
  3. Dacă adori cafeaua, îți poți face Bulletproof Coffee. Această băutură apreciată, creată de americanul Dave Asprey, conține trei ingrediente: cafea, unt și ulei de cocos sau MCT. MCT este o abreviere pentru Medium Chain Triglycerices – acizi grași cu lanț mediu. Aceștia sunt prezenți în mod natural în unt, ulei de cocos sau de palmier și conțin aproximativ 10% mai puține grăsimi decât alte alimente bogate în grăsimi. La începutul perioadei de consum, aceștia oferă o senzație de sațietate pe termen îndelungat. Cu toate acestea, nu este dovedit științific că ajută la pierderea în greutate. 

Ora 13: prânzul

Când ții post intermitent, nu uita să mănânci sănătos și la prânz. Ideal, consumă o porție mare de legume, împreună cu o garnitură sățioasă, precum bulgur, quinoa, paste integrale sau cartofi. Pentru proteine, consumă carne de pui, pește, brânzeturi sau ouă. Mai jos ai câteva idei de rețete:

  1. Pregătește-ți o salată cu verdețuri, ciuperci Champignon, somon și iaurt. Poți consuma, de exemplu, o felie de pâine integrală.
  2. De asemenea, o tigaie cu legume cu iaurt sau mâncarea de legume cu cartofi, ouă și diferite tipuri de varză reprezintă alternative sănătoase. 

Ora 17: cina

Precum masa de prânz, și cina trebuie să fie consistentă și sănătoasă. Trebuie să fie sățioasă, deoarece nu vei mai mânca timp de 16 ore. De exemplu, poți consuma supe de legume și produse din cereale integrale.

Ora 21: culcă-te

Un sfat pentru a rezista toată ziua: odihnește-te bine. Somnul insuficient și stresul reprezintă piedici pentru pierderea în greutate. De asemenea, dacă te culci devreme, nu ți se va mai face foame mai târziu.


Durată

Postul intermitent – cât trebuie ținut?

Dacă respecți metoda 16:8, poți continua așa cât dorești: două săptămâni, o lună sau toată viața. După cum am menționat deja, postul intermitent nu este o dietă, ci revenirea la metoda originară de alimentație. Multe dintre persoanele care țin post își schimbă stilul de viață permanent. Cu toate acestea, dacă respecți metoda 5:2, este recomandat să te limitezi la anumite perioade, iar apoi să revii la metoda mai moderată de 16:8.


Avantaje pentru sănătate

Este postul intermitent sănătos?

Spre deosebire de diete, postul intermitent este o metodă bună de a slăbi sănătos și de a-ți menține rezultatele. Dietele se limitează la câteva zile sau săptămâni, dar există pericolul de apariție a efectului de yoyo: adică vei recupera rapid toată greutatea pierdută odată ce revii la vechile obiceiuri alimentare. Potrivit studiilor, postul contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, la metabolizarea zahărului și a grăsimilor și are un efect pozitiv asupra bolilor cronice.


Sfaturi finale

Postul intermitent – câteva sfaturi

  • Când ții post, mănâncă în continuare porții normale, nu mai mari.
  • Ai grijă să consumi multe legume bogate în fibre, deoarece contribuie la senzația de sațietate.
  • Evită gustările dintre mese atunci când ții post intermitent.
  • Încearcă să iei pauze de cel puțin patru ore între mese. 
  • Evită băuturile bogate în calorii și bea cel puțin doi litri de apă pe zi sau alte băuturi neîndulcite.
  • Dacă simți nevoia de a lua micul-dejun imediat după trezire, schimbă intervalul de post pentru a începe să mănânci, de exemplu, la 8 dimineața. Asta înseamnă că vei lua cina la ora 16:00. Dacă dorești să iei cina mai târziu, poți mânca, de exemplu, la ora 18:00. Asta înseamnă că vei lua micul-dejun la ora 11:00. 

Cel mai important lucru: nu pune presiune pe tine. Dacă ți se pare că postul de 16 ore nu ți se potrivește, redu intervalul la 12 ore. Dacă ți se pare că postul intermitent nu ți se potrivește sau dacă nu ți-ai atins obiectivele, încearcă o altă metodă!  Vrei să afli mai multe despre alimente, o dietă echilibrată și rețete noi? Abonează-te la newsletter-ul Kaufland.


Rețete

Rețete pentru postul intermitent - de la micul-dejun la cină