Apa de orez: cum să o folosești corect
Conținutul pe scurt
- Apa de orez este bogată în minerale, săruri, magneziu, aproape toate vitaminele B, zinc, potasiu, fier și acid folic.
- Este benefică tenului și părului.
- Vrei să afli cum se produce și cum se folosește? Află de aici cele mai bune sfaturi.
Apa de orez: bună la toate
Este considerată un elixir al frumuseții în Japonia și se folosește pentru îngrijirea părului și a tenului, dar și ca băutură; în prezent, apa de orez este în tendințe în întreaga lume. Este un remediu casnic utilizat în procesele de cosmetică. Este benefică părului, tenului, dar și digestiei. După ce orezul a fost fiert sau înmuiat în apă, apa rămasă este bogată în minerale și săruri. Află de aici cum o poți prepara chiar tu acasă și cum se poate folosi.
Rețetă DIY: cum o poți prepara chiar tu
Există mai multe metode de a transfera substanțele nutritive din orez în apă. Vei avea nevoie de un vas pentru a înmuia orezul în apă, și, eventual, de încă un vas pentru a găti orezul. Deoarece orezul integral conține și urme de arsenic, un compus toxic prezent în sol, recomandăm să folosești doar orez alb. Sortimentul de orez nu contează. Pentru preparare, ai două opțiuni:
- Păstrezi apa în care ai fiert orezul, nu o arunci. Astfel vei avea ceva de mâncare, dar și apă de orez pentru păr, ten sau digestie. Pur și simplu, răstoarnă orezul deasupra unei site, colectează apa într-un vas și apoi depoziteaz-o într-un borcan. Important: Nu folosi sare în această apă sau, dacă preferi puțină sare, folosește doar sare de mare, deoarece aceasta are efecte benefice asupra tenului.
- Însă se poate prepara și fără aragaz: în acest caz, în loc de a fierbe orezul, pune-l într-un recipient cu două părți de apă la o parte de orez (de exemplu, 100 de grame de orez cu 200 de grame de apă). Acoperă-l și lasă-l la înmuiat peste noapte. În dimineața următoare, vei avea apă de orez pentru ten ori sau pentru alte utilizări. Sfat: Poți găti și mânca orezul rămas. Procesul de înmuiere scurtează tipul de gătire.
Sfaturi pentru un păr strălucitor
Textura părului depinde, în mare parte, de genetică. Nu există nicio soluție magică pentru a-l face să crească mai repede. Cu toate acestea, astfel de tratamente îi oferă vitamine, minerale și proteine necesare pentru un păr sănătos, cu o structură puternică. Apa se poate folosi în mai multe moduri.
- Pentru clătire: dacă ești o persoană care folosește balsam, îți poți produce propriul balsam din apă de orez. Masează tinctura pe scalp și pe păr, după spălare. Apoi clătește-te scurt și gata!
- Ca tratament pentru păr: aplică apa pe păr cu câteva minute sau cu câteva ore înainte de spălare, înfășoară părul într-un prosop și lasă apa să acționeze. Apoi, spală-te ca de obicei. Dacă ai scalpul sensibil, îți recomandăm să dai dovadă de precauție la folosirea acestei metode.
- Ca tratament fără clătire: datorită consistenței lichide, se poate folosi și ca tratament fără clătire. Pune apa într-o sticlă cu pulverizator și pulverizeaz-o pe păr. Acest elixir se poate depozita la frigider timp de mai multe zile.
Răcoritoare: apa de orez pentru ten
Apa de orez pentru față este foarte apreciată. De ce este benefică apa de orez în cosmetică? Aceasta curăță porii și reduce inflamația. Acidul folic din apa de orez are proprietăți antiinflamatoare. Tot ce trebuie să faci este să aplici apa pe o dischetă demachiantă și apoi să o aplici pe față prin tamponare. În plus față de acid folic, conține și inosital, care are proprietăți antioxidante și se folosește pentru menținerea fermității tenului. Pentru efecte optime, folosește-o ca toner sau ca mască tip șervețel. Sfat: Poți face chiar tu măști tip șervețel.
Sănătoasă: apa de orez de băut
Apa de orez de băut are efecte benefice asupra sistemului digestiv. Aceasta se folosește în medicina Ayurveda de mulți ani, fiind recomandată împotriva diareii și vărsăturilor. Conform medicinei Ayurveda, bea un pahar de apă în care a fost înmuiat sau fiert orezul în fiecare zi, deoarece este benefică pentru sănătatea stomacului și ajută la reducerea inflamației intestinale. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice în spatele acestei afirmații.
Procesul de fermentare
Pentru sporirea beneficiilor, poți fermenta apa. În acest sens, amestec-o din nou cu apă curată. Apoi las-o la temperatura camerei timp de cel mult două zile. În această perioadă, va avea loc procesul de fermentare. Apa astfel rezultată va fi acidă. Lichidul este gata pentru a fi folosit atunci când apar bule în acesta. În urma procesului de fermentare, pH-ul apei se modifică și devine mult mai apropiat de cel al corpului uman. Astfel, apa va avea un efect mai puternic, datorită pH-ului mai ridicat, și va fi și mai bogată în substanțe nutritive.
Depozitare și termen de valabilitate
Poți depozita apa de orez la frigider, într-un borcan sau recipient cu capac, timp de cel mult 7 zile. Dacă a fost fermentată înainte, aceasta se poate păstra la frigider până la 10 zile. Sfat: Dacă ai o cantitate mare de apă, o poți congela fără probleme.