Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Alergarea: bucură-te mereu de viață

Încalță-te cu adidașii și să pornim: alergatul în mod regulat este perfect pentru sănătate. Te miști, îți dezvolți musculatura și îți accelerezi metabolismul. Cu toate acestea, în timp ce alergi, poți face și ceva pentru sănătatea ta mintală, dacă te vei concentra asupra prezentului. Noi îți vom oferi câteva sfaturi benefice.

Spatele unei femei cu părul prins, într-un maiou verde și în pantaloni scurți negri. Aleargă pe un drum asfaltat presărat cu frunze, cu copaci în stânga și dreapta.
© Microgen – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

 • Mindful Running combină alergatul corect cu principiile meditației și sănătății mintale.
 • Sănătatea mintală va fi, de asemenea, menținută prin conștientizarea corpului tău înainte, în timpul și după acest tip de alergare.
 • Îți vom oferi cele mai bune sfaturi de zi cu zi pentru Mindful Running 
Definiție

Prin ce se deosebește Mindful Running de joggingul normal?

Alergarea practicând principiile mediației este diferită de joggingul normal. În prim plan nu se mai află doar condiția fizică și ieșirea în natură, dar și exercițiile mintale asociate acestui tip de sport. Scopul este găsirea liniștii, nu accentuarea stării de stres. Cea mai importantă condiție pentru Mindful Running este: nu te grăbi, va merita fiecare pas. Poți integra acest principiu în antrenamentul tău folosind diferite exerciții. Acestea pot fi implementate înainte, în timpul sau chiar și după alergare.  Spre deosebire de antrenamentele tradiționale, aici nu este vorba despre îmbunătățirea condiției fizice. Obiectivele acestui antrenament sunt sănătatea mintală și liniștea interioară.  


Sănătate mintală

Ce este sănătatea mintală?

Acest tip de alergat se bazează pe principiul concentrării asupra prezentului. Este format din două componente: prezența aici și acum și observarea fără judecată. Oamenii împart constant mediul înconjurător în diverse categorii. În bine și rău sau în lucruri care ne plac sau nu. Aceste clasificări se bazează pe experiență, dar și pe modele învățate. Prezența implică observarea propriului corp, a senzațiilor și a gândurilor noastre. Ne concentrăm asupra prezentului, aici și acum. Încearcă să nu judeci și să nu te gândești la trecut sau la viitor. Concentrează-te asupra senzațiilor propriului corp și încearcă să le identifici. Nu îți clasifica propriile gânduri, pur și simplu, observă-le. Astfel, te vei putea cunoaște mai bine. Acest concept se aplică și stresului provocat de serviciu sau de viața privată și acum se aplică și pe pista de alergat: aleargă conștient și acordând atenție propriului corp. 


Avantaje

Cum îți poate îmbunătăți viața acest stil de alergat

Scopul acestui tip de meditație este de a ne îmbunătăți sănătatea mintală. În ceea ce privește interacțiunea dintre psihic și sănătatea fizică, adepții acestui stil au observat următoarele beneficii ale alergatului:

 • reducerea stresului
 • o metodă mai bună de relaxare
 • acceptarea și conștientizarea propriului corp
 • reducerea posibilității de accidentare
 • cunoașterea resurselor propriului corp
 • eliminarea altor gândurilor deranjante din timpul antrenamentului
 • bucuria de a face sport

Alergatul este un sport individual și, desigur, acest lucru se aplică și conceptului de Mindful Running.  Această metodă a fost creată pentru a te ajuta să te concentrezi doar asupra ta și a propriului corp în timpul antrenamentului. Încearcă timp de câteva săptămâni și vezi dacă te ajută. 


Instrucțiuni

Alergarea: un ghid pentru următoarea sesiune

Drum neasfaltat, se pot vedea picioarele unei femei care aleargă, în fundal se poate vedea un peisaj rural.
Pentru Mindful Running sau alergarea terapeutică, este necesară găsirea unei ancore, care să îți permită să te concentrezi pe prezent. Astfel, concentrează-te mereu asupra unei părți a corpului, cum ar fi picioarele.

Având în vedere că trebuie să alergi și să te concentrezi doar asupra ta, funcționează doar dacă faci asta pe cont propriu. Pentru a începe, ai nevoie doar de timp și de voință. Să mergem!

În primul rând: încălzirea

 • Încearcă să observi și să ții cont de fiecare mișcare atunci când îți legi șireturile.
 • În timpul încălzirii, concentrează-te asupra părților individuale ale corpului, precum brațele și mișcările lor.
 • Întreabă-te de ce vei începe să alergi și acordă atenție răspunsurilor.
 • Inspiră și expiră conștient de câteva ori.
 • Închide ochii timp de un minut. Ascultă-ți respirația și acordă atenție sunetelor din meniul înconjurător.
 • Stabilește o ancoră pentru tine asupra căreia te vei concentra în timpul alergării atunci când mintea încearcă să îți zboare la altceva. Ar putea fi propriile picioare, respirația sau chiar și brațele.

În timpul alergării

 • Chiar dacă te relaxează în viața de zi cu zi, nu permite factorilor externi să îți distragă atenția. Muzica și podcasturile îți vor distrage atenția de la sine.
 • Concentrează-te asupra ta. Dacă începi să îți pierzi concentrarea și ți se distrage atenția, gândește-te la ancora ta. Fii complet prezent pentru fiecare mișcare, fiecare respirație și fiecare adiere de vânt care te atinge.

După alergare

Odată ce antrenamentul a luat sfârșit, concentrează-te în continuare asupra fizicului tău. Respiră conștient și amintește-ți de ce ai început această alergare. Mulțumește corpului tău și apreciază timpul petrecut doar cu tine. Important: Nu te judeca. Nu te judeca dacă nu ai reușit să îți menții în totalitate atenția asupra prezentului. În timp, te vei perfecționa; în principiu, toate drumurile încep cu un singur pas. 


Rețete

Energie pentru alergat: cele mai bune rețete

Ca foamea să nu îți distragă atenția în timpul alergatului și pentru a te asigura că ai destule resurse pentru antrenament, ai grijă să mănânci sănătos înainte de a pleca la alergat. Nu contează dacă vei ieși la alergat după micul dejun, în pauza de prânz sau seara, noi te ajutăm cu rețete care îți vor furniza energia necesară!