Hot dog: originalul și variațiile
Conținutul pe scurt
- Îți vom spune de unde provine această denumire neobișnuită de „câine fierbinte”.
- În funcție de tipul de cârnat folosit la preparare, există două feluri de hot dog. Află de aici care este diferența dintre ele.
- Îți vom oferi o mulțime de idei pentru toppinguri, alternative de cârnați și chifle.
- Îți mai trebuie și altceva? Există o mulțime de garnituri perfecte și sățioase.
Câine fierbinte: de unde provine această denumire?
Dacă traducem denumirea acestui preparat, brusc nu mai este atât de apetisant. „Câine fierbinte” - așa se traduce această denumire ciudată. Probabil că există la fel de multe teorii cu privire la originea acestei denumiri la fel cum există toppinguri pentru preparat.
De exemplu, una dintre teorii ne spune că un caricaturist faimos, pe nume Thomas „Tad” Aloysius Dorgan a văzut, în timpul unui meci de polo, cum o locație vindea cârnăciori pentru câini din rasa Dachshund. Deoarece câinii din rasa Dachshund sunt ținta mai multor glume și se spune despre ei că seamănă cu un cârnat, Dorgan Dackel a desenat o caricatură cu un astfel de câine într-o chiflă și a denumit desenul „Hot Dogs”.
Cu siguranță preferăm acest mit în locul adevărului: Se pare că în jurul anului 1900, atunci când au apărut în Coney Island din New York, carnea de câine era deseori folosită în cârnați. Din fericire, acest ingredient este acum de domeniul trecutului.
O informație interesantă: se spune că acest preparat a fost inventat de una sau două persoane de origine germană. Johann Georg Hoher, un măcelar din Cobur a creat în 1847 în Frankfurt am Main, un prototip al faimoșilor cârnați Frankfurter (sau cârnați vienezi), care se folosesc în prezent. În New York, 20 de ani mai târziu, Charles Feltman din Hanovra, a pus ulterior cârnați preparați pe grătar într-o chiflă și a folosit apoi un aragaz portabil pentru a încălzi mâncarea, dând astfel naștere ideii de aliment fast-food.
Totul despre cârnați: ce sortimente există?
Cel mai interesant ingredient este cârnatul folosit. Astfel, există două tipuri. De aici vei afla care sunt acestea și prin ce se deosebesc.
Dirty Water Dog
În New York, pe lângă varietatea „adevărată”, mai poți găsi și Dirty Water Dog. Această denumire provine de la apa folosită pentru a găti (dar nu pentru a fierbe!) cârnații. De regulă, se folosesc oalele metalice mari văzute la tarabele cu fast-food. Aici, cârnații plutesc într-un amestec de apă, oțet, usturoi, zahăr și ierburi aromate, care le oferă un gust dulce și sărat. Baia de apă caldă îi menține calzi, dar aceștia se vor decolora pe parcursul zilei, din cauza ingredientelor suplimentare din apă. Asta nu înseamnă că sunt murdari. Fanii acestei variații apreciază textura fragedă, deoarece apa menține cârnații moi, iar aceștia sunt delicioși în combinație cu chiflele pufoase.
Hot Dog New York Style
Pentru a fi cu adevărat New Yorker Style (în stil newyorkez), cârnații trebuie să fie preparați pe grătar. Aici nu se folosesc cârnați Frankfurter, vienezi sau Bockwurst și nici cârnații americani fierți în apă. Multe tarabe de fast-food au acum grătare pentru prepararea cârnaților pe grătar dar, dacă dorești un preparat cu adevărat autentic, îți recomandăm restaurantele și dinerele americane, unde vei avea parte de un adevărat hot dog New York Style. Aceasta este considerată versiunea originală, deoarece se spune că pionierul german Charles Feltman prepara cârnații la grătar. De ce ar fi mai buni cârnații pe grătar decât cei fierți? Adepții acestui preparat preferă aroma cârnaților picanți preparați pe grătar, precum și învelișul crocant, care nu s-ar putea obține niciodată prin fierbere.
Sfaturi pentru următoarea ta vizită în New York: vizitează neapărat Katz’s Delicatessen (Deli) din Lower East Side. Se pune că acolo sunt cei mai buni hotdogi originali, cu cârnați preparați la grătar.
Poți alege dintre aceste ingrediente
Teoretic, orice cârnat servit într-o chiflă proaspătă poate fi considerat un hot dog. Dar pentru că această variantă este foarte plictisitoare, se folosesc toppinguri precum muștar, alte sosuri, ceapă sau varză murată. Noi îți vom oferi o listă a celor mai interesante toppinguri, nu doar cele specifice bucătăriei americane.
Cârnații
Pentru hotdogul american, cârnații se prepară de obicei doar din carne de vită, indiferent dacă sunt fierți sau preparați pe grătar. Cu toate acestea, se pot servi și cârnați Frankfurter din carne de porc, vienezi din vită și porc sau Bockwurst din vită și bacon. În Danemarca și Suedia, se preferă „røde pølser”, cârnați de culoare roșie din carne de porc, care se pot fierbe sau prepara pe grătar.
Sfat: Încearcă și alte tipuri de carne și testează rețetele cu cârnați din carne de pasăre sau varietăți internaționale precum Chorizo spaniol, Merguez arabic sau cârnați bavarezi Weißwurst. Și cârnații Bratwurst merită încercați! Vegetarienii și veganii pot încerca cârnați din tofu sau morcovi marinați.
Chiflele
La fel ca în cazul hamburgerilor, chiflele sunt preparate din făină albă și sunt deschise la culoare, pufoase și dulci. Pe lângă chiflele clasice, în New York sunt apreciate și chiflele brioche, care conțin mai mult unt și sunt ușor prăjite înainte. Dacă preferi chifle cât se poate de pufoase, îți recomandăm să le ții puțin în baie de abur înainte să le consumi. Taie chifla pe lungime și nu separa de tot cele două jumătăți. Acest lucru este foarte important, în caz contrar, riști să cadă toppingurile din chiflă.
Sfat: Poți încerca varietăți de hot dog cu lipii de taco, baghete, ciabatta sau alte sortimente de pâine, inclusiv chifle din făină integrală sau covrigi, La fel ca burgerul cu Weißwurst, există și hot dog cu Weißwurst. Poți chiar să prepari hotdogul direct în aluatul proaspăt de pâine, în foietaj sau în aluat pentru pizza – la fel ca un Corn Dog, care în America se prăjește direct în aluat din făină de porumb. Poți integra direct sosurile și ingredientele extra, la fel ca în rețeta noastră de Curry Rolls.
Toppinguri
Toppingurile dau o notă deosebită preparatelor. Toppingurile clasice pentru un hot Dog New York Style sunt muștarul și Cole Slaw (sau varză murată). Dacă vei comanda un hot dog american cu ketchup, oamenii se vor uita ciudat la tine, deoarece această variantă este preferată, de obicei, de copii. Cel mult, se permite adăugarea de ceapă preparată îndelung, până devine un sos caramelizat și o salată din castraveți murați. Aceasta este o salată din castraveți murați dulci acrișori care, asemenea cepei, are o consistență lichidă, de sos, și are rolul de a crea un preparat mai fraged.
Sfat: varianta clasică tradițională, apreciată în Germania, se servește de regulă cu topping de castraveți murați feliați, ketchup, muștar și sos Remoulade. Nu trebuie să lipsească nici feliile de ceapă, fie crude pentru un gust mai picant, fie prăjite, pentru o textură crocantă.
Alte toppinguri delicioase:
- Maioneză
- Sriracha sau sos sweet chili
- Jalapeños sau peperoni
- Brânză Cheddar
- Salsa de roșii
- Guacamole
- Bacon
- Carne tocată
- Chipsuri de tortilla
- Fasole roșie sau coaptă
- Ou prăjit
- Ridiche roșie
- Frunze de salată
- Varză roșie
- Salată de varză
- Ceapă verde sau arpagic
- Sticksuri de mozzarella
- Ananas sau mango
- Busuioc, coriandru sau pătrunjel!
Ce garnituri se potrivesc?
Pentru a te sătura, ar trebui să mănânci 2 sau 3 hotdogi, în funcție de cantitatea de toppinguri. În New York, este considerat o gustare rapidă între mese sau un aperitiv. Dacă adaugi o garnitură, poate fi considerat o masă completă. Se potrivește de minune cu porumb copt, cartofi prăjiți, cartofi wedges, cartofi acordeon, chipsuri de cartofi sau cartofi prăjiți Chili Cheese. Cine dorește, poate comanda și alte gustări americane, precum nuggets de pui sau aripioare de pui. Dacă vrei o alternativă mai sănătoasă, îți recomandăm o salată verde cu legume proaspete sau poate o porție suplimentară de Cole Slaw sau salată de varză.