Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Detoxifierea cu suc de țelină: are efect?

Verde și cu un gust puternic: sucul de țelină este în tendințe. Se spune că este foarte bun pentru sănătatea noastră. Dar chiar funcționează curele de detoxifiere cu țelină? Află de aici de ce este țelina atât de apreciată.

Fundal deschis, țelină învelită într-un șervet, așezată pe o farfurie. Rădăcina a fost deja tăiată în bucăți mici.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Vitamine, antioxidanți și minerale: țelina este bogată în nutrimente.
  • Cum poți ține și tu o cură de detoxifiere cu suc de țelină? Poți prepara chiar tu sucul fără un storcător special. Află de aici cum trebuie să procedezi. 
  • Aici vei găsi toate informațiile importante pe tema detoxifierii, precum și sfaturi pentru un stil de viață sănătos. 
Definiție

Țelina: alimentul bun la toate

În Europa, țelina se consumă din Evul Mediu. Face parte din alimentele bazice (află mai multe despre alimentația acido-bazică de aici), iar tulpina verde este tare și crocantă, perfectă pentru o gustare între mese.  Este un ingredient versatil. Chiar și sucul de țelină apio este foarte apreciat. Este de bază în alimentația celor care apreciază dietele, deoarece este o băutură cu puține calorii și cu proprietăți de detoxifiere. Dar chiar funcționează detoxifierea?  Citește aici mai multe despre legume și despre proprietățile sucurilor de legume și află cum poți prepara chiar tu suc din frunze de țelină.


Nutrimente

Nutrimente: este sănătoasă?

Datorită conținutului ridicat de nutrimente, țelina ar trebui să se afle întotdeauna pe lista ta de cumpărături. Anumite nutrimente se pierd prin prepararea termică. De aceea are un gust mai slab după gătire. Mai ales în combinație cu alte legume, oferă un gust deosebit supelor. Țelina se poate consuma și crudă, ca simplă gustare sau în smoothie-uri. Este bună la toate. Această legumă și sucul făcut din ea sunt bogate în nutrimente, după cum vei observa în continuare.

Compuși vegetali secundari

Compușii vegetali secundari îndeplinesc funcții importante pentru plante. Le oferă culoare, gust și miros, atrag insectele benefice și le resping pe cele dăunătoare. Gustul intens al țelinei se datorează compușilor vegetali. Chiar și organismul uman beneficiază de pe urma acestora: luptă împotriva bacteriilor, stimulează digestia și întăresc sistemul imunitar.

Minerale

Potasiul este important pentru funcționarea normală a musculaturii și a sistemului nervos. De asemenea, este important pentru funcționarea normală a rinichilor și eliminarea apei din organism, având astfel un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Țelina este, de asemenea, bogată în magneziu. Magneziul ajută la reducerea stresului și are efecte pozitive asupra sistemului nervos, prin reducerea adrenalinei și a cortizolului. Scăderea nivelului de stres crește calitatea vieții și capacitatea de concentrare.

Antioxidanți

Antioxidanții au un efect pozitiv asupra celulelor corpului uman prin protejarea acestora de poluanți, precum gazele de eșapament și radiațiile UV. Se consideră că țelina scade riscul de cancer. Cu toate acestea, nu există studii pe termen lung care pot susține informațiile de mai sus, așa că tratează-le cu o mică doză de scepticism.

Vitamine

Vitamina A promovează regenerarea celulară, iar vitaminele B susțin un nivel ridicat de energie. Conținutul ridicat de vitamina C susține producția de colagen. Colagenul este vital pentru sănătatea pielii, deoarece ajută la menținerea fermității acesteia. De asemenea, întărește sistemul osos.


Preparare

Prepară-l chiar tu: sucul de țelină, o rețetă rapidă

Vrei să descoperi și tu beneficiile și efectele sucului de țelină din rădăcină? Începe chiar de acum. Îți vom spune cum poți face suc de țelină cu o rețetă simplă, pentru care vei avea nevoie doar de legume crude, neprocesate. Pentru a evita poluanții din fertilizatori sintetici și pesticide, alege legume bio. Astfel, te vei asigura că sucul va conține toate nutrimentele posibile. Organismul tău le va absorbi și folosi.

Dacă ai un storcător de fructe acasă, îl poți folosi pe acela sau poți prepara sucul de țelină la blender. Dacă nu, poți face un piure, combinând leguma cu apă, pe care îl poți strecura ulterior printr-o sită. Poți și să bei bucățile mici de plantă rămase, așa cum ai face cu un smoothie. Pentru 350 ml de suc, ai nevoie de aproximativ 400 de grame de țelină proaspătă și de un storcător de fructe, mixer sau blender.

Preparare:

  • Îndepărtează tulpinile și frunzele, dar nu le arunca, le poți folosi mai târziu. Află mai multe despre frunzele comestibile de aici.
  • Spală țelina cu apă pentru a îndepărta murdăria și urmele de pământ.
  • Apoi, taie-o în bucăți de aproximativ 2 cm. Dacă ai un storcător de fructe, o poți tăia și în bucăți mai mari.
  • Mixează totul la cea mai mare treaptă a storcătorului, a mixerului sau a blenderului. Dacă vrei, poți adăuga 100 ml de apă.
  • Pentru mixere și blendere: filtrează sucul printr-o sită sau un tifon.
  • Și gata, ai terminat!

Sfat: Poți adăuga și alte legume dacă dorești. Lămâia, sfecla roșie, morcovii, merele și pătrunjelul proaspăt se potrivesc de minune cu țelina.


Sănătate

Detoxifierea: fără efecte dovedite

Cu siguranță, țelina este o sursă importantă de nutrimente importante pentru starea ta de bine. Este bogată în vitamine, minerale și compuși vegetali secundari. De asemenea, este ideală pentru promovarea pierderii în greutate, deoarece are un conținut caloric redus: o porție de 100 de grame conține doar 15 calorii. Dar chiar ne poate ajuta sucul sau smoothie-ul de țelină la eliminarea toxinelor din organism? În ciuda opiniei populare, nu există studii empirice în acest sens. Tot ce poți face este să consumi chiar tu țelină și să analizezi efectele avute asupra propriului organism. Începe cu porții mici de suc, nu cu pahare mari. Uneori, stomacul nostru nu este pregătit pentru a face față legumelor crude, iar gustul este foarte puternic și necesită o perioadă de acomodare pentru a te obișnui cu el. Dacă este prea amar, poți adăuga suc de mere, pentru a-i oferi o notă de dulceață.


Detoxifiere

Detoxifierea: doar un mit?

Ideea de curățare a organismului prin cure de detoxifiere este foarte populară. Detoxifierea este în tendințe de câțiva ani. Desigur, dacă ai obținut rezultate pozitive în acest sens, poți continua curele pentru a-ți menține starea de sănătate. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care susțin teoria de eliminare a toxinelor din organism prin aceste cure. Un lucru este sigur: țelina este ideală pentru o alimentație curată, bazată pe consumul de alimente proaspete și de origine vegetală, cu eliminarea consumului de fast-food, zahăr și aditivi artificiali. 

Medicina susține detoxifierea zilnică a organismului, prin adoptarea unui regim alimentar sănătos. Astfel, organismul tău poate îndeplini singur funcția de eliminare a toxinelor. Ficatul și rinichii sunt organele vitale care se ocupă de eliminarea toxinelor și a poluanților din organism, prin urină și prin funcționarea corectă a intestinului gros. În plus, prin expirație, plămânii elimină dioxid de carbon. Astfel, principiul de bază este: un stil de viață sănătos este mai benefic decât o cură de detoxifiere ocazională.

Sfaturi pentru detoxifierea zilnică naturală

  • Renunță la fumat.
  • Nu consuma sau consumă cantități limitate de alcool.
  • Consumă o varietate mare de alimente: corpul tău are nevoie de legume, fructe, carbohidrați complecși, grăsimi și proteine.
  • Menține un stil de viață activ și fă sport de cel puțin 2 ori pe săptămână.

Nu există dovezi științifice conform cărora sucul de țelină are beneficii de detoxifiere a organismului. Un lucru este sigur: chiar dacă sucul verde de țelină nu te poate vindeca pe cont propriu, este un element important al unei alimentații sănătoase. Dacă îl poți tolera și dacă îți place, îl poți consuma în mod regulat sub formă de suc sau smoothie.