Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Chili: ardei iuți pentru gătit

Pe scurt, despre chili: Această mică rudă a ardeiului gras este delicioasă nu numai în mâncăruri și sosuri picante, ci poate oferi o ușoară notă picantă chiar și deserturilor. Tot ce trebuie să știi despre utilizarea, originea și soiurile acestui ardei iute bun la toate.

Mai multe soiuri de chili, pe un fundal roșu
© Mara Zemgaliete - stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

 • Chili oferă alimentelor o aromă delicioasă. Află mai multe despre utilizarea ardeiului.
 • Îți vom spune mai multe despre diferitele soiuri și despre scara Scoville.
 • Chili sunt ușor de depozitat și de uscat. Merg foarte bine alături de legume, pește, carne și brânzeturi.
 • Ți s-a făcut poftă? La finalul articolului, te așteaptă de fiecare dată o rețetă delicioasă pe care o poți încerca.
Definiție

Ce este chili?

Chili este un soi de ardei folosit drept condiment, atât în stare proaspătă, cât și uscată sau, în cazul soiurilor mai blânde, care se poate consuma pur și simplu ca gustare. Aroma acestui ardei de mici dimensiuni variază în funcție de soi, dimensiune și de gradul de coacere – poate fi picant, afumat, iute, fructat sau chiar și dulce. Tocmai din acest motiv este atât de apreciat! Ardeii sunt delicioși umpluți, murați în oțet, uscați și măcinați sub formă de fulgi sau pulbere ori adăugați în sosuri picante precum Sambal Oelek sau tabasco.


Botanică și proveniență

Clasificare botanică și cultivare

Ardeiul iute chili aparține genului de plante Capsicum (ardei gras) și familiei Belladonna. Denumirea acestui ardei de mici dimensiuni provine din aztecă – cuvântul „chili” provine din limba Nahuatl. Aici poți afla de ce sunt acești ardei atât de speciali din punct de vedere botanic și cum au ajuns în Europa, în urmă cu mulți ani.

Botanică

Aceste plante erbacee pot ajunge la înălțimi cuprinse între 100 și 150 de centimetri. În funcție de soi, cresc pe sol sau în tufișuri mai mari. În mod obișnuit, fructele de chili sunt numite păstăi, deși, din punct de vedere botanic, sunt fructe bace. Pot avea culori și forme diferite: mici și rotunde, lungi și subțiri sau chiar și cilindrice. Au cele mai frumoase nuanțe de galben și verde, dar pot fi și portocalii, roșii sau chiar și lila. În funcție de soi, fructele pot ajunge la o lungime de până la 20 de centimetri. De obicei, florile sunt albe, dar există și soiuri cu fructe violet sau verzi, iar frunzele eliptice sunt de culoare verde intens.

Cultivare și pregătire

Plantele de chili se cultivă în America de Sud și Centrală de aproximativ 5.000 de ani. Cristofor Columb a adus chili în Europa după ce a descoperit Lumea Nouă, la finalul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea. Cu toate acestea, ardeiul iute nu a fost un condiment apreciat de la bun început. Primele plante au ajuns în mănăstirile spaniole, unde erau folosite ca plante medicinale. În secolul al XVI-lea, datorită culorii sale rubinii, a devenit o plantă ornamentală în grădinile regale. Abia în secolul al XIX-lea, planta a început să fie utilizată în bucătăria europeană. La acea vreme, datorită colonialismului, ajunsese deja în Africa și Asia.


Sănătate și valori nutritive

Sunt ardeii chili sănătoși?

Chili oferă alimentelor un gust delicios și poate accelera metabolismul. Are doar efecte pozitive! Aici poți afla ce efect are ardeiul iute asupra corpului și cine ar trebui să evite consumul de ardei iute.

Capsaicina influențează gustul

Iute, mai iute, chili: Substanța responsabilă de gustul iute al fructului se numește capsaicină, rolul ei fiind acela de a proteja planta de prădătorii naturali. Ingerată în corpul uman, accelerează eliminarea apei din organism și ajută la reglarea temperaturii corporale. De aceea, acest mic ardei iute este foarte apreciat în țările calde. Capsaicina dilată papilele gustative ale limbii.

Rezultatul: gustul este accentuat. De asemenea, fructul stimulează și circulația sângelui. Totuși, dacă suferi de afecțiuni gastrice sau de sindromul colonului iritabil, evită consumul de ardei iute sau consumă-l în cantități scăzute, deoarece capsaicina poate irita mucoasele. Consumul de ardei iute în cantități ridicate poate provoca reflux gastric și probleme digestive.

Arderea grăsimilor

Oricine încearcă să slăbească știe că anumite alimente ajută la arderea grăsimilor. Au efect termogenetic ridicat. În timpul termogenezei, se produce căldură, acest proces accelerând arderea grăsimilor. Consumul regulat al acestor alimente sporește acest efect. Probabil ai simțit cum ardeiul iute încălzește corpul și că ți se face foarte cald atunci când consumi alimente picante.

Valori nutritive

Ardeii iuți proaspeți conțin până la 90% apă. De asemenea, conțin:

Valori nutriționale per 100 g

Calorii            38 kcal

Proteine               2 g

Grăsimi                   0 g 

Carbohidrați  7 g    

Fibre     3,6 g

Alte ingrediente

Chili conțin de trei ori mai multă vitamina C decât citricele. De asemenea, sunt bogați și în vitaminele B1 și B6 și minerale, precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor și zinc. În mod indirect, ardeii iuți ne fac mai fericiți – nu numai pentru că, datorită lor, mâncărurile sunt mai gustoase, dar și pentru că, atunci când consumăm ardei iute, corpul nostru produce adrenalină și endorfine pentru ameliorarea durerilor. 


Soiuri de chili

Ce soiuri există?

Mici, medii sau mari, roșii, galbeni, portocalii sau verzi și cu nenumărate variații ale intensității gustului: nu există doi ardei iuți la fel. La nivel mondial, există între 3.000 și 4.000 de soiuri diferite, cu gust diferit. Toate au în comun gustul iute, care iese la iveală în preparatele culinare. În funcție de soi, acesta poate fi mai mult sau mai puțin pronunțat. Intensitatea gustului iute al ardeilor se poate evalua cu scara Scoville. Valoarea Scoville pentru Jalapeño este cuprinsă între 2.500 și 5.000, acesta fiind astfel destul de picant, dar soiul Bhut Jolokia poate ajunge și la 1.000.000.

Prin comparație: un ardei gras normal are o valoare cuprinsă între 0 și 10, iar peperoni între 100 și 500. În gastronomie, se diferențiază de obicei între soiurile dulci, picante și foarte picante. Din păcate, culoarea nu este un bun indicator al gustului. Cu toate acestea, există o regulă de bază: cu cât ardeiul este mai mic, cu atât este mai picant.

Cayenne

Fructele acestui soi originar din Mexic au o lungime cuprinsă între 5 și 20 cm și un gust foarte ușor amărui, afumat. Cayenne este un soi foarte iute. Pe scara Scoville, are între 30.000 și 50.000 de unități.

Ardeiul Cherry

Dacă preferi un gust mai slab, poți folosi ardeiul Cherry. Este un soi roșu, rotund și cărnos, originar din Ungaria și, asemenea roșiilor cherry, este deseori umplut cu brânză, murat în oțet sau utilizat în salate. Atenție: varianta Cherry Bomb este foarte picantă. Ardeiul Cherry normal are aproximativ 100-500 de unități pe scara Scoville.

Jalapeño verde

Ardeiul Jalapeño verde, oval, originar din Mexic, se numără printre cele mai cunoscute soiuri din lume. Poate ajunge la o lungime de până la 8 cm și la o grosime de până la 2 cm, având între 2.500 și 5.000 de unități pe scara Scoville. Sunt foarte apreciați în mâncarea mexicană, fiind utilizați în salsa. De asemenea, sunt delicioși și alături de nachos și, în SUA, sunt umpluți cu brânză și prăjiți. Ardeii Jalapeño înveliți în bacon sunt un aperitiv grozav.


Alte soiuri apreciate de chili sunt:

 • Anaheim
 • Bird Eye
 • Cayenne
 • Ardeiul Cherry
 • Chile Chipotle
 • De Arbol
 • Habanero
 • Serrano
 • Tabasco
 • Thai Chili

Cultivare și recoltare

Cultivarea și recoltarea de chili

Ne putem bucura de intensitatea deosebită a ardeilor iuți oricând: putem obține fructe proaspete din import, ardei chili uscați sau fulgi de chili pe tot parcursul anului. De aici vei afla exact cum se cultivă aceste condimente delicioase:

Unde se cultivă chili?

Chiar și în prezent, este foarte răspândit în țările sale de origine din America Centrală și de Sud. Principalele țări de cultivare a ardeilor iuți sunt Mexic, India, Indonezia, Thailanda, Japonia și China. De asemenea, se cultivă și în Africa, în Nigeria și Tanzania, precum și în Europa de Sud, deseori în culturi imense. Este apreciat în întreaga lume. Nu se comercializează numai în stare pură sau sub formă de condiment, dar și în salsa și sos chili deja preparate.

Cum se culeg ardeii iuți?

Când fructele sunt coapte, acestea tind să se usuce, în loc să cadă. Deoarece sunt culese în stadii diferite de coacere, se culeg manual, deseori chiar atunci când nu sunt coapte. În cazul culturilor foarte mari, se folosesc și aparate de cultivat, dar lucrul manual este în continuare necesar pentru îndepărtarea codiței. Dacă se dorește procesarea ardeilor chili uscați în fulgi chili sau pulbere, se permite uscarea lor la soare. În cadrul acestui proces, sunt întorși de mai multe ori.

Se pot cultiva acasă?

Ardeii iuți ne încălzesc, dar și ei au nevoie de căldură. Dacă dorești să îi cultivi, trebuie să aștepți până la jumătatea lunii mai pentru a-i planta. Din acest punct, nu mai există riscul de îngheț și ardeii iuți se pot planta afară. Desigur, îi poți planta și mai devreme în sere. Unele soiuri de ardei iuți se pot cultiva și în ghivece, la fereastră. În acest sens, perioada ideală de plantare începe de la jumătatea lunii februarie, până în martie. Nu trebuie să fie așezați în soare puternic, dar au nevoie de lumină și trebuie să fie feriți de curent.

Pentru ca planta să poată crește în ghiveci, are nevoie de un loc cald, însorit și ferit de curent. Ideal, solul trebuie să fie afânat, bogat în substanțe nutritive, cu pH neutru până la ușor acid. Plantează răsadurile la o distanță de 40-60 cm între ele și udă des solul. Pentru a crește drept: pune-le araci. Dacă ai plantat ardei în ghiveci, asigură-i suficientă apă, dar nu îl uda excesiv. Alege un ghiveci care va permite scurgerea excesului de apă, pentru a nu dăuna plantei.


Depozitare

Depozitarea chili

Depozitarea ardeilor iuți proaspeți

Ardeii iuți proaspeți se depozitează ideal la frigider, în compartimentul pentru legume, cel puțin o săptămână. Se pot și congela. Spală fructele cu apă caldă și usucă-le cu grijă. Pune fructele într-o pungă, cu tot cu codițe, înainte de a le pune în congelator. Astfel, se pot păstra până la zece luni înainte de a fi utilizate din nou.

Uscarea ardeilor iuți

Uscarea cu ajutorul unui aparat de deshidratat este foarte rapidă. În special ardeii iuți cu pulpa subțire se vor usca în cel mai scurt timp. În acest sens, poți înșira fructele pe o ață, iar apoi le poți lăsa la uscat într-un loc cât mai cald. Fructele uscate rezistă câteva luni. 


Utilizare

Utilizarea chili

Chili se pot cumpăra proaspeți, uscați, pulbere sau fulgi și se pot folosi în mâncăruri reci sau calde. De asemenea, se pot tăia și adăuga în mâncare. În felii subțiri, Jalapeños și alți ardei asemănători se potrivesc de minune ca topping pentru pizza. Pulberea și fulgii de chili se pot adăuga direct în mâncare. Dacă nu toate persoanele de la masă tolerează mâncarea iute, ardeiul se poate adăuga direct în farfurie pentru a controla mai ușor intensitatea gustului și pentru un plus de savoare. Fulgii de chili sunt ideali ca topping și pentru a da culoare în praline și în prăjituri cu ciocolată precum brioșele cu ciocolată și chili, dar și în deserturile cu ciocolată preparate în casă. Contrastul dulce-iute oferă un gust deosebit.

Ce gătim cu chili

Ardeii iuți merg foarte bine alături de legume, pește, carne și brânzeturi. Îți place mâncarea foarte picantă? Atunci adaugă tot ardeiul, cu excepția codiței. Sâmburii sunt considerați a fi cei mai picanți. Cu toate acesta, nu este adevărat – placenta, cea de care sunt atașate semințele, este cea mai picantă. Dacă nu tolerezi mâncarea picantă, se recomandă îndepărtarea semințelor și a placentei. Dacă vrei să afli ce gust va avea mâncarea, adaugă puțin ardei și gustă peste cinci minute, astfel încât să se poată dezvolta aroma. Acesta este timpul necesar pentru propagarea capsaicinei. Vrei ceva mai picant? Mai adaugă chili! Cu cât mănânci mai des, cu atât va fi mai ușor de tolerat de corpul tău. La gătit, cantitatea poate fi crescută treptat.

Atenție la adaosul de chili

Anumiți ardei iuți sunt atât de picanți încât nu trebuie să fie atinși niciodată cu mâinile goale. Pentru îndepărtarea semințelor, poartă mănuși. Dacă nu ai mănuși acasă, te poți spăla pe mâini cu ulei după ce ai îndepărtat sâmburii. De asemenea, lămâia și oțetul sunt bune pentru curățarea mâinilor după manipularea alimentelor picante. Apa și săpunul nu ajută în cazul ardeilor foarte picanți. Dacă ai consumat mâncare prea iute: datorită grăsimilor conținute, lactatele elimină senzația de durere și calmează mucoasa bucală. Deși dizolvă capsaicina, apa o dispersează pe o suprafață mai mare, intensificând astfel durerea. Zahărul și amidonul pot ajuta, de asemenea.


Rețete

Rețete picante cu chili pentru acasă

Un mic sfat: dacă ai adăugat din greșeală prea mult ardei iute la gătit, poți reduce din aroma acestuia, adăugând smântână pentru gătit, lapte de cocos sau crème fraîche. Și acum, având un plan de urgență, te așteaptă multă mâncare delicioasă.

Alte rețete cu chili