Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Somonul afumat: o sursă gustoasă de proteine

Somonul afumat face parte din meniul oricărei petreceri. Știai că, în comparație cu somonul file, este afumat la rece și nu la cald? Știi cât durează de fapt procesul de afumare? Sau ce face diferența între somonul afumat și cel marinat (gravlax)? Află mai multe de pe acest site.

Informații utile

Somonul afumat are următoarele proprietăți speciale

Somon afumat în detaliu

Somonul afumat este disponibil tăiat în bucăți sau felii și sărat în prealabil. Somonul afumat este ambalat în felii de mărime medie, ușor uleioase, care prezintă o culoare roșiatică spre maronie. Marginea somonului afumat are o grosime medie și o consistență relativ tare. Somonul afumat are un gust caracteristic afumat, de pește și lasă un gust puțin sărat după ce îl mănânci. Carnea este fragedă și pe alocuri are consistență de jeleu.

Așa se face somonul afumat

După ce a fost pescuit somonul, carnea proaspătă este afumată într-un generator de fum rece, la o temperatură între 15 și 25 grade Celsius. Aici, somonul trece prin două procese de afumare, care durează aproximativ 8 ore. Între cele două procese de afumare, are loc o pauză de 4 ore. Somonul afumat, spre deosebire de somonul proaspăt, poate fi conservat mai mult timp, pentru că potențialii germeni sunt distruși de fum în timpul procesului de afumare.

Pe lângă metoda de afumare la rece, există și o metodă de afumare la cald, în cadrul căreia somonul proaspăt este afumat pe baza unui foc cu lemn de fag, într-o încăpere închisă. Gustul somonului afumat la cald este, în general, mai aromat decât în cazul somonului afumat la rece. Somonul marinat (gravlax) se condimentează și se marinează conform tradiției scandinave, cu zahăr, sare și mărar, dar nu se afumă.


Proveniență

De unde provine somonul afumat?

O mare parte din somonul afumat la rece provine astăzi din țările scandinave, respectiv Norvegia, Suedia și Islanda. Dar și țările nord-americane, SUA și Canada, produc cantități mari de somon afumat la nivel mondial. În principiu, somonul afumat se produce în mod privat în multe locuri; în acest scop, este suficientă o afumătoare. Somonul afumat se poate cumpăra de pe piață, proaspăt de la vitrina de pește sau ambalat.


Sezon

Când este sezonul somonului afumat?

Somonul afumat este disponibil pe tot parcursul anului. De obicei, somonul afumat proaspăt este la vânzare începând cu luna februarie până în septembrie, acesta fiind sezonul de pescuit al somonului. Somonul afumat este o delicatesă, în special toamna și iarna.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit somonul afumat și cum se depozitează acesta?

Somon afumat în detaliu

Somonul afumat se poate consuma fie în stare pură, fie sub formă de ingredient pentru feluri de mâncare. Pentru ca acesta să fie plin de savoare, ar trebui scos din frigider cu 30 de minute înainte de consum. Somonul afumat nedesfăcut și păstrat la o temperatură de 4 până la 6 grade Celsius rezistă aproximativ 2 săptămâni după producție. Odată desfăcut, trebuie consumat în câteva zile.Ingrediente

Ce conține somonul afumat

Somonul afumat este bogat în acizi grași Omega 3 și protejează sistemul cardiovascular. În plus, somonul afumat are un conținut ridicat de proteine, care poate ajuta la creșterea masei musculare, precum și la susținerea sistemului imunitar.

Valoare nutritivă
 

kcal: 289 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 28,5 g

Grăsimi: 19,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 89 µg

Vitamina B1: 0,2 mg

Vitamina B2: 0,18 mg

Vitamina B6: 0,64 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,9 mg

 

Minerale

 

Calciu: 23 mg

Fier: 1 mg

Potasiu: 475 mg

Magneziu: 38 mg

Sodiu: 64 mg