Șofranul: un condiment valoros
Șofranul, cunoscut și ca „aurul roșu”, este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume și se obține din pistilul uscat al florii de șofran. Pistilul prețios se recoltează manual și este cunoscut pentru culoarea sa galbenă vibrantă și aroma intensă. Șofranul este folosit adesea pentru a le conferi mâncărurilor o culoare galben închis și un gust unic.
Șofranul are următoarele proprietăți speciale
Șofranul are un gust intens și complex, care poate fi descris ca fiind cald, pământos, picant, ușor dulce, floral și amar. Acest condiment este cunoscut pentru capacitatea sa de a le conferi mâncărurilor o culoare de la galben deschis până la portocaliu. Un praf de șofran este suficient pentru a colora o mâncare întreagă. Șofranul este folosit în numeroase preparate, printre care paella, risotto, bouillabaisse, biriyani și diverse deserturi.
De unde provine șofranul?
Șofranul este obținut din firele de pistil (numite și stigmate) uscate ale florilor plantei de șofran (Crocus sativus). Șofranul provine din regiunile Orientului Apropiat și ale Asiei de Sud, regiunea exactă de origine nefiind clar definită. Se crede că planta de șofran este originară din Orientul Apropiat, Persia (Iranul de astăzi) și Cașmir (Nordul Indiei și Pakistan). În prezent, șofranul este cultivat în diferite părți ale lumii, inclusiv în Spania, Iran, India, Grecia, Maroc și Italia.
Când este sezonul șofranului?
Fiind unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, sezonul de recoltare a șofranului are loc de obicei la sfârșitul toamnei. Șofranul este obținut din firele de pistil uscate ale florilor plantei de șofran (Crocus sativus). Florile plantei de șofran înfloresc toamna, de obicei în luna octombrie, iar perioada de recoltare se întinde pe o perioadă de două până la trei săptămâni.
În timpul perioadei de recoltare, florile sunt culese de mână, iar firele de pistil sunt îndepărtate de pe floare. De cele mai multe ori, pentru un kilogram de șofran, sunt necesare mii de flori de șofran. După recoltare, firele de pistil sunt uscate, pentru a obține condimentul.
La ce poate fi folosit șofranul și cum se depozitează acesta?
Șofranul le conferă preparatelor o aromă inconfundabilă, precum și un gust cald, pământos. Acesta este folosit adesea în preparate sărate, cum ar fi paella, risotto, supe, tocănițe și preparate din pește. Datorită șofranului, preparatele capătă o culoare de la galben deschis până la portocaliu. În plus, acesta este o componentă importantă a multor amestecuri de condimente, cum ar fi amestecul indian Garam Masala sau amestecul spaniol pentru paella.
Șofranul trebuie păstrat într-un recipient ermetic, pentru a evita pătrunderea aerului și a umezelii. Ideală este păstrarea într-un loc răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi o cămară răcoroasă sau un dulap pentru condimente, ferit de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură. Dacă este depozitat corect, șofranul poate fi păstrat până la aproximativ doi ani sau mai mult, fără a suferi modificări semnificative în ceea ce privește calitatea.
Ce conține șofranul
Șofranul are compuși antiinflamatori precum crocina și crocetina. Acest condiment poate reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale și reglarea nivelului lipidelor din sânge. De asemenea, există și dovezi conform cărora șofranul are proprietăți de prevenire a cancerului. În plus, antioxidanții pe care îi conține șofranul pot reduce deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi.
kcal: 349 kcal
Glucide: 61,5 g
Proteine: 11,4 g
Grăsimi: 5,9 g
Vitamina A: 0.067 µg
Vitamina B1: 0 mg
Vitamina B2: 0 mg
Vitamina B6: 0 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0 mg
Calciu: 110 mg
Fier: 1,11 mg
Potasiu: 1 mg
Magneziu: 200 mg
Sodiu: 150 mg