Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Lebărul fin: un cârnat tartinabil aromat

Lebărul fin aparține categoriei cârnaților gătiți. Aceștia sunt preparați, în principal, din carne prefiartă sau gătită în prealabil, măruntaie, șorici sau slănină. La cârnații gătiți se folosesc și materii prime, precum ficatul. 

Informații utile

Lebărul fin are următoarele proprietăți speciale

Lebăr fin proaspăt în detaliu

Lebărul fin este un tip de cârnat gătit. Se prepară din carne de porc, ficat de porc, slănină și condimente. Lebărul fin are un conținut mediu de ficat cuprins între 10% și 35%. În funcție de rețetă, se adaugă ceapă călită și condimente tipice, cum ar fi piperul, sarea pentru saramură cu nitriți, ghimbirul, nucșoara, ienibaharul, măghiranul, cimbrul și cardamomul. Lebărul este fin granulat și se poate tartina. În principiu, cârnații gătiți se împart în cârnați gătiți ușor de tăiat, aspic, cârnați fierți și cârnați tartinabili. Lebărul este un tip de cârnat tartinabil.


Proveniență

De unde provine lebărul fin?

Termenul de „lebăr” a fost menționat încă din secolele al XI-lea și al XII-lea. La acea vreme, lebărul era produs în mod tradițional în timpul tăierii animalelor în gospodărie și servea la folosirea resturilor de la porc. Atunci, în timpul procesului de producție, au luat naștere varietățile de cârnați din ficat fin, mediu și grosier. La nivel regional, s-au dezvoltat alte variante, care diferă în ceea ce privește condimentele și proporțiile de carne, ficat și slănină.


Sezon

Când este sezonul lebărului fin?

Lebărul fin este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit lebărul fin și cum se depozitează acesta?

Lebăr fin proaspăt în detaliu

Lebărul fin este ideal ca pastă tartinabilă pe pâine, baghete sau chifle. Pasta tartinabilă se poate rafina cu ceapă sau arpagic proaspăt. Lebărul cald și proaspăt face parte, în mod tradițional, din platoul cu mâncăruri preparate din carnea porcului proaspăt tăiat, alături de sângerete și burta de porc. Lebărul este adesea însoțit de varză murată cu cartofi sau pâine.

Cum se depozitează lebărul fin

Lebărul fin în intestin ar trebui consumat proaspăt, dacă este posibil. Lebărul fin, la fel ca toți cârnații fierți și gătiți, poate fi păstrat în frigider timp de 2 până la 4 zile, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade. De altfel, mezelurile se răcesc cel mai bine direct deasupra lădiței de legume. Produsele deja deschise trebuie consumate în câteva zile. Lebărul fin la conservă sau la borcan este conservat și, prin urmare, poate fi depozitat necongelat timp de 6 până la 8 luni. De asemenea, lebărul fin poate fi congelat la o temperatură de minus 18 grade timp de 4 luni. Ambalajul trebuie să fie bine închis.


Ingrediente

Ce conține lebărul fin

Lebărul fin este o sursă importantă de fier, conținând 7,5 miligrame de fier foarte ușor digerabil la 100 de grame. Acesta conține vitamine B importante și mineralele vitale calciu și magneziu. Vitaminele B2 și B3 au o funcție importantă în metabolismul energetic. Mineralele conținute, calciu și magneziu, întăresc inima, oasele și mușchii, în special în timpul stresului și al efortului fizic.

Valoare nutritivă
 

kcal: 333 kcal

Carbohidrați: 0,98 g

Proteine: 15,96 g

Grăsimi: 29,88 g

Vitamine

 

Vitamina A: 10,48 µg

Vitamina B1: 0,26 mg

Vitamina B2: 1,31 mg

Vitamina B6: 0,34 mg

Vitamina C: 22,39 mg

Vitamina E: 0,35 mg

 

Minerale

 

Calciu: 12 mg

Fier: 7,49 mg

Potasiu: 244 mg

Magneziu: 19 mg

Sodiu: 663 mg