Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cârnatul gătit: o sursă importantă de fier

Cârnatul gătit reprezintă un tip de cârnat, care este compus în principal din carne gătită în prealabil. Atunci când este rece, se poate tăia ușor. Termenul „cârnat gătit” face referire la tipurile de cârnați care folosesc, spre deosebire de cârnații fierți, ingrediente precum carne gătită în prealabil, slănină, șorici și măruntaie. Cârnații gătiți se împart în trei grupe: Cârnați tartinabili, sângerete și tobă.

Informații utile

Cârnatul gătit are următoarele proprietăți speciale

Denumirea provine de la carnea gătită în prealabil, utilizată în procesul de producție. Carnea poate fi parțial sau complet tocată. În funcție de tip sau rețetă, se combină cu mai multe ingrediente.

Cârnat gătit proaspăt în detaliu

Ce face cârnatul gătit special

Diferența față de cârnatul fiert este aceea că, în timpul procesului de încălzire, cârnatul gătit nu mai este ușor de tăiat. În schimb, cârnatul se topește. Legarea diferitelor componente este asigurată de grăsime solidificată în cazul cârnaților tartinabili, de proteine din sânge coagulate în cazul sângeretelui sau de jeleu în cazul tobei. Cârnații gătiți sunt băgați în intestine, conserve sau borcane. În cele din urmă, aceștia ajung la forma finală în vapori de apă sau în apă fierbinte.


Proveniență

De unde provine cârnatul gătit?

Sângeretele este cel mai vechi produs din carne cunoscut până în prezent și, prin urmare, și cel mai vechi tip de cârnat. Probabil că a apărut din nevoia de a folosi fiecare parte a unui animal, inclusiv sângele. Termenul de „lebăr” a fost menționat încă din secolele al XI-lea și al XII-lea. La acea vreme, lebărul era produs în mod tradițional în timpul tăierii animalelor în gospodărie și servea la folosirea resturilor de la porc. Pe de altă parte, pateul de ficat își are originea în jurul anului 1762 în Strasbourg. Acolo, bucătarul mareșalului de Contades a descoperit pateul din ficat de gâscă.


Sezon

Când este sezonul cârnatului gătit?

Cârnatul gătit este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit cârnatul gătit și cum se depozitează acesta?

Cârnat gătit proaspăt în detaliu

Lebărul și pateul de ficat sunt ideale ca pastă tartinabilă pe pâine, baghete sau chifle. Lebărul se poate rafina cu ceapă sau arpagic proaspăt. Merișoarele merg foarte bine cu pateul de ficat. Lebărul cald și proaspăt face parte, în mod tradițional, din platoul cu mâncăruri preparate din carnea porcului proaspăt tăiat, alături de sângerete și burta de porc. Lebărul este adesea însoțit de varză murată cu cartofi sau pâine.

Sângeretele se poate prăji și se servește cu piure de cartofi sau varză murată. În plus, este foarte bun și rece, ca gustare între mese. Printre modurile de preparare ale sângeretelui se numără modul Lyon cu felii de ceapă, modul polonez, care se amesteca cu stafide și pâine, precum și modul flamand, cu bucăți prăjite de măr. Cârnatul gătit trebuie depozitat la frigider și consumat repede.


Ingrediente

Ce conține cârnatul gătit

Atât pateul de ficat, cât și lebărul și sângeretele, reprezintă surse importante de fier și conține vitamine B importante. Mineralele conținute, calciu și magneziu, întăresc inima, oasele și mușchii, în special în timpul stresului și al efortului fizic.