Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Sângeretele: bun atât rece, cât și cald

Sângeretele este cunoscut în ziua de azi sub diferite nume. Se mai numește în limba germană și „Rotwurst”, „Schwarzwurst” și „Griebenwurst”, iar în limba austriacă „Blunzen”. Sângeretele, așa cum îi spune și numele, conține într-adevăr sânge și nu într-o cantitate mică.

Informații utile

Sângeretele are următoarele proprietăți speciale

Sângeretele sau „Rotwurst” este un tip de cârnat gătit. Se prepară din carne de porc, sânge de porc, slănină, șorici și condimente. Condimentele folosite sunt sarea, piperul, cimbrul, măghiranul, ghimbirul și ienibaharul. Sângeretele are un gust picant și face ca preparatele să fie plăcut de sățioase. Sângeretele se servește împreună cu muștar și hrean.


Proveniență

De unde provine sângeretele?

Sângerete proaspăt în detaliu

Sângeretele este cel mai vechi produs din carne cunoscut până în prezent și, prin urmare, și cel mai vechi tip de cârnat. Probabil că a apărut din nevoia de a folosi fiecare parte a unui animal, inclusiv sângele. Sângeretele a fost menționat încă din antichitate și era preparat de războinici pe câmpul de luptă. În „Iliada” lui Homer, Odiseu a luptat pentru un stomac de porc plin de sânge și grăsime.

Un cârnat celebru

În Imperiul Roman, sângeretele era consumat în cinstea zeului fertilității, Faunus, în cadrul festivalului Lupercalia. Dar când a fost interzis la începutul Evului Mediu, din cauza presupusei sale legături cu obiceiurile păgâne, nu a mai putut fi scos din meniul oamenilor săraci.


Sezon

Când este sezonul sângeretelui?

Sângeretele este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit sângeretele și cum se depozitează acesta?

Sângerete proaspăt în detaliu

Sângeretele se consumă de obicei rece, sub formă de gustare, dar există și preparate individuale, mai ales în bucătăria tradițională, în care acesta joacă un rol important. Astfel, în aceste cazuri, se consumă cald. Cu toate acestea, atunci când sângeretele se încălzește prin gătire sau prăjire, grăsimea și gelatina se lichefiază din nou. Acest lucru îi redă consistența de pastă. De exemplu, în regiunea din jurul orașului Köln, sângeretele cald cu inele de ceapă reprezintă o gustare sub numele de „Kölscher Kaviar” („caviar de Köln”). 

Cum se depozitează sângeretele

Sângeretele se prepară din sânge proaspăt și, prin urmare, are un termen de valabilitate limitat. Sângeretele, la fel ca toți cârnații fierți și gătiți, poate fi păstrat în frigider timp de 2 până la 4 zile, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade. De altfel, mezelurile se răcesc cel mai bine direct deasupra lădiței de legume. Produsele deja deschise trebuie consumate în câteva zile. Sângeretele la conservă are un termen de valabilitate mai lung, deoarece a fost conservat. De asemenea, sângeretele poate fi congelat la o temperatură de minus 18 grade timp de 4 luni. Ambalajul trebuie să fie bine închis.


Ingrediente

Ce conține sângeretele

Fiind o sursă valoroasă de fier, sângeretele conține fier ușor de digerat. Acesta conține, de asemenea, vitamina importantă B12 și mineralele vitale calciu și magneziu. Vitamina B12 are o funcție importantă în metabolismul homocisteinei. Mineralele conținute, calciu și magneziu, întăresc inima umană, oasele și mușchii, în special în timpul stresului și al efortului fizic.

Valoare nutritivă
 

kcal: 363 kcal

Carbohidrați: 0,6 g

Proteine: 15,52 g

Grăsimi: 33,67 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0,12 mg

Vitamina C: 0,06 mg

Vitamina E: 0,17 mg

 

Minerale

 

Calciu: 17 mg

Fier: 10,8 mg

Potasiu: 62 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 646 mg