Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Se poate ca tu și copiii să duceți o viață fără plastic?

Din ce în ce mai mulți oameni sunt atenți la amprenta lor ecologică. Aceasta include problema plasticului și modul de a-l reduce. Dar se poate ca familia să-și organizeze rutina zilnică într-un mod durabil? Aici ai cele mai bune sfaturi.

O fetiță zâmbește și se spală pe dinți cu o periuță de dinți din lemn.
© Toni – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Persoanele care doresc să trăiască într-un mod mai sustenabil pot contribui, de exemplu, prin evitarea plasticului.
  • Aici poți afla cum să renunți la plastic, la deșeurile de plastic și la ambalaje în multe domenii ale vieții. 
  • Atât în gospodărie, cât și la cumpărături: În acest articol găsești numeroase sfaturi despre cum să faci o schimbare treptată.
Viață de familie

Să generezi mai puțin gunoi provenit din plastic ca familie? Da, merge!

Subiectul mediului înconjurător și a măsurilor care pot fi luate în acest sens îi preocupă pe mulți oameni, inclusiv pe părinți, desigur. Mulți dintre ei sunt de părere că o viață fără plastic alături de copii este foarte dificil de pus în practică. Dar există adesea alternative durabile. În funcție de vârstă, le puteți explica copiilor această schimbare. 


Gospodărie

Viață fără plastic în bucătărie și în gospodărie

O viață sustenabilă începe cu modul în care ne hrănim. Dacă vrei să faci o favoare mediului înconjurător împreună cu familia ta, există câteva lucruri pe care le poți face: 

  • În loc de biberoane din plastic, poți folosi biberoane din sticlă. Mai târziu, când copilul tău va crește, poți opta pentru sticle de băut din oțel inoxidabil.
  • Plasticul se folosește adesea la vesela pentru copii, pentru simplul motiv că nu se sparge atât de repede. Dacă dorești să nu faci risipă, poți folosi, alternativ, scânduri și castroane din lemn de măslin sau coji de nucă de cocos. De asemenea, există veselă din porțelan cu motive pentru copii.
  • Plasticul se poate evita cu ușurință și la cumpărături. Dacă poți alege, nu opta pentru produse din plastic ambalate individual și alege, în schimb, fructe și legume în vrac, neambalate.  Poți să renunți și la pungile de plastic dacă iei cu tine o sacoșă de iută sau un coș de cumpărături. Kaufland oferă ca alternativă și săculeți reutilizabili pentru fructe și legume. Dacă alegi această variantă, ține întotdeauna săculețul pentru fructe și legume în coșul de cumpărături, astfel încât să îl ai mereu la îndemână. Iar pentru produsele de panificație ia-ți cu tine propria pungă. 

Acasă

Locuiește și sărbătorește fără plastic

Propria casă are un mare potențial de a evita sau, cel puțin, de a reduce plasticul. Există diferite moduri de a organiza fără plastic viitoarea aniversare a copiilor. Iată câteva sfaturi:

  • Jucăriile din lemn sunt o alternativă plăcută la cele din plastic și sunt la fel de distractive. O idee bună este și adăugarea de obiecte second-hand în cutia de jucării.
  • Îți poți transforma locuința într-un spațiu fără plastic, alegând mobilier sau stofe realizate din materiale naturale. De asemenea, folosește materiale durabile, cum ar fi lemnul sau sticla, pentru articolele decorative. Același lucru este valabil și pentru camera copiilor. 
  • Chiar și o zi de naștere se poate sărbători fără plastic. De exemplu, folosește paie din sticlă sau din oțel inoxidabil, șervețele de pânză și veselă din bambus. Și de ce să nu bricolezi ceva din materiale naturale alături de toți micii oaspeți? Mai ales toamna, există multe idei de meșteșugit durabile cu frunze sau castane. 
  • Cadourile făcute manual nu numai că protejează mediul înconjurător, dar aduc și bucurie, respectând principiul „zero deșeuri”. Ce ai zice, de exemplu, de o ramură drăguță din una dintre plantele tale de apartament pe care ai pus-o într-un ghiveci de care nu mai ai nevoie? Sau poate vrei să le faci cadou o vizită la grădina zoologică, să coaceți împreună o pizza acasă sau să căutați indicii în pădure? În acest fel, reduci din gunoaie și te asiguri că veți avea o zi de neuitat. 
  • Cadouri fără deșeuri de la ambalaje: Hârtia pentru împachetat cadouri produce deșeuri și se poate evita cu ușurință prin utilizarea unor alternative. Folosește, de exemplu, ziare vechi. Sfat: Păstrează hârtia de împachetat folosită, chiar dacă pe alocuri este șifonată sau lipită. Dacă o întorci pe partea albă, o poți colora împreună cu copiii tăi, creând astfel propria hârtie de împachetat cadouri. 

Igienă

Fără plastic în baie

Nu este greu deloc să incluzi sustenabilitatea în viața ta. Atunci când vine vorba de articolele din baie, ai multe opțiuni pentru a te gândi la mediul înconjurător. În cazul produselor de igienă, există deja o varietate de alternative pentru a reduce utilizarea plasticului. Iată câteva sfaturi simple pentru viața de zi cu zi: 

  • Pentru mulți este o schimbare, dar dacă vrei să reduci gunoaiele provenite de la scutece, poți trece la scutece de pânză. 
  • În cazul tampoanelor pentru alăptare, există o gamă largă de tampoane lavabile și reutilizabile, care sunt o alternativă bună la tampoanele de unică folosință. 
  • Mai există periuțe de dinți fabricate din materii prime regenerabile, cum ar fi bambusul, care sunt complet compostabile după utilizare. 
  • În loc de gelul de duș din ambalajul de plastic, poți să folosești săpun. Săpunurile solide fac spumă la fel de bine ca și gelurile de duș normale. Șampoanele și balsamurile sunt disponibile în prezent și sub formă de săpun. O altă modalitate de a reduce deșeurile este să îți produci singur săpun. 

Timp liber

Călătorit fără plastic

De asemenea, poți renunța la plastic și atunci când călătorești. Dacă ai planificat un picnic, o excursie sau o drumeție, folosește pentru mâncare borcane cu capac filetat sau cutii pentru pâine. 

  • Hârtia cu ceară pentru pâine ar trebui să fie pe lista de cumpărături, în caz că nu ai deja acasă. Se potrivește la fel de bine ca și pungile de pâine de unică folosință pentru transportul sigur și igienic al gustării tale. Această hârtie se poate curăța cu ușurință acasă și este gata din nou pentru următoarea excursie. 
  • Ia la tine tacâmuri normale sau alternative din lemn în loc de plastic. Există chiar și tacâmuri speciale pentru călătorie, care sunt ușoare, simplu de depozitat și reutilizabile. 
  • Alege sticle reutilizabile din sticlă sau din oțel inoxidabil pe care să le iei cu tine în deplasare. De cele mai multe ori, sticlele se pot spăla în mașina de spălat vase, iar spălarea este mai ușoară. 
  • Înghețată la cornet: Te oprești cu familia la gelaterie? Luați înghețată la cornet în loc de pahar și, în acest mod, reduceți gunoaiele. Desigur, în cazul copiilor mici, trebuie să te gândești dacă va funcționa sau dacă înghețata va ajunge în cele din urmă pe tricou. 

Schimbare

Mai multe sfaturi pentru o viață de zi cu zi fără plastic

Lucrurile mici fac diferența în viață, acest lucru se aplică și în cazul reducerii consumului de plastic. A fi durabil înseamnă să lucrezi la propria atitudine și să îți schimbi comportamentul cu pași mici. Acest lucru este posibil în diferite situații: 

  • Dezvoltă rutine. Bei cafea? Obișnuiește-te să ai mereu la tine o cană de cafea reutilizabilă, pentru a evita deșeurile inutile. Acest comportament nu se învață de pe o zi pe alta. Repetiția este mama învățăturii în cazul noilor obiceiuri. 
  • Din păcate, serviciile de livrare preferă ambalajele din plastic. Prin urmare, ar trebui să te gândești dacă nu merită să renunți la serviciile de livrare din când în când. Unele restaurante oferă mâncare la pachet în ambalaje proprii. Poate că acest lucru se întâmplă și în apropierea ta și aceasta este o alternativă grozavă pentru tine. 
  • Stabilește o zi fără plastic. Proclamă vinerea fără plastic în familia ta. Fiecare membru al familiei încearcă să reducă consumul de plastic vinerea. Și cum funcționează în cazul tău? Cui i se pare ușor și cui nu? Ce obstacol întâlnești? 

Cel mai important sfat: Nu pune prea multă presiune pe tine. Clar, cel mai bine ar fi să trăim complet fără plastic, dar acest lucru nu se schimbă de azi pe mâine. Dacă dorești să reduci din ce în ce mai mult plasticul, este important să nu faci acest lucru dintr-o dată. Încearcă să începi schimbarea cu pași mici. Plasticul este atât de bine ancorat în viața noastră de zi cu zi, încât, de cele mai multe ori, schimbarea nu este ușoară. Nu fi prea aspru cu tine dacă alegi plasticul pentru că este convenabil sau poate că nu există altă cale. Dacă copiii tăi folosesc plastic atunci când sunt acasă la un prieten sau când călătoresc, este în regulă. Vei observa că schimbarea se realizează cu pași mici și că o vei putea implementa din ce în ce mai bine cu timpul.