Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Săpunul de casă: cum se face

Fie ca idee de cadou sau pentru uz propriu, săpunurile sunt ușor de făcut, sunt ideale pentru îngrijirea pielii și arată foarte bine. Află de aici cum poți face săpun chiar tu și ce opțiuni ai.

Două bucăți de săpun de casă așezate una peste alta, cea de jos este portocalie, cea de sus este galbenă, așezate pe o suprafață din lemn. În fundal se poate vedea un bol cu miere.
© Comugnero Silvana – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Noi îți vom spune cum se face săpunul de casă. Cel mai ușor de făcut sunt rețetele bazate pe săpunul dur. 
  • Aici, imaginația ta nu are limite: poți face tot de dorești, de la straturi colorate, la flori uscate și forme interesante.
  • Pentru proiectele mici DIY pentru copii, recomandăm săpunurile frământate. Noi îți vom oferi câteva sfaturi și rețete.
Cunoștințe prealabile

Săpun făcut de tine? Este foarte ușor! 

Cu toții ne putem crea acasă o soluție de exfoliere cu zaț de cafea sau sare. Dar pentru săpun ai nevoie de câteva cunoștințe prealabile, nu? Da și nu. Există trei tipuri diferite de săpun de casă, rețetele fiind ușor diferite: rețetele de săpun de casă cu sodă caustică conțin grăsimi vegetale sau animale, dar săpunul dur conține clorură de natriu și presupune un pas suplimentar. Săpunul fin este săpun dur la care se adaugă parfumuri și alte ingrediente. În acest articol vei afla că, pe lângă metoda clasică de fierbere a săpunului, există și alte rețete de săpun de casă la rece. Săpunurile făcute manual pot fi adaptate în funcție de nevoile unui ten sensibil, nu conțin aditivi nedoriți și îți oferă libertatea de a crea ceva potrivit ție; nu uita că poți folosi săpunul de casă și pentru păr, nu numai pentru restul corpului. 


Ingrediente

Din ce este făcut săpunul? 

Ingredientele principale din săpun sunt diverse uleiuri și grăsimi vegetale. Vestea bună este că, teoretic, poți face chiar tu săpun. Poți folosi câteva ingrediente pe care le vei fierbe apoi pentru a face săpun. Ce grăsimi se folosesc? Poți folosi, de exemplu, ulei de cocos, de rapiță, de măsline sau chiar și uleiuri aromatice pentru miros. Prin saponificare, adică procesul de fierbere a uleiurilor și o leșie pe bază de hidroxid de natriu (NaOH) la temperaturi ridicate (saponificare fierbinte) sau prin procesele la rece, acizii grași din uleiuri formează săruri, adică săpunul în sine, și glicerină. Rezultatul este un săpun natural. Conținutul de grăsime este ridicat, de obicei. Astfel, rezultatul final are proprietăți de hidratare, deci pielea nu se va usca în urma folosirii acestuia.


Săpun dur

Ce este săpunul dur?

Dacă săpunul și glicerina se separă în timpul procesului de preparare, va rezulta săpunul dur, cel tradițional de casă. Acesta nu are proprietăți de îngrijire și se folosește adesea doar la treburile casnice. Cu toate acestea, îl poți folosi în continuare ca bază pentru alte rețete de săpun de casă. Majoritatea rețetelor includ și alte uleiuri sau grăsimi, precum untul de shea, iar rezultatul va fi un produs cu proprietăți hidratante.


Moduri de preparare

Rețete de săpun: ce posibilități avem

O metodă de producere a săpunului este fierberea acestuia. Deși nu presupune metode deosebite, ai nevoie de ingrediente speciale, precum săpun brut sau fulgi de săpun. Astfel, va trebui să lucrezi cu leșie, care este ușor corozivă și prezintă astfel un grad de pericol. Dar există și variante mai ușoare de a face săpun, cu folosirea săpunului dur. Mai jos, îți vom oferi instrucțiuni pas cu pas pentru o rețetă de săpun de casă fără sodă caustică.


Săpun cu miere

Rețete pentru săpun de casă cu miere

Pentru a face chiar tu săpun, ai nevoie de o bucată de săpun dur de casă neparfumat, de aproximativ 500 de grame, o lingură de miere, o lingură de ulei de migdale și de puțin colorant lichid pentru săpun de culoare galbenă sau portocalie. Colorantul pentru săpun este disponibil în formă lichidă sau solidă, dar cel solid trebuie topit odată cu săpunul. Poți amesteca culorile, pentru a obține nuanța dorită. De asemenea, poți folosi chiar și colorant alimentar. Vei avea nevoie și de o mandolină sau răzătoare, o oală, un tel și o formă, ideal din silicon. Dacă nu ai o formă dedicată, poți folosi și o formă curată pentru cuburi de gheață.

Cum procedezi:

1

Întâi, topește săpunul la temperatură redusă. Poți face acest lucru direct în oală sau în baie de apă. Poți folosi această metodă nu numai în cazul săpunului dur sau al celui natural, dar și pentru săpunurile deja făcute, a căror formă nu îți place și pe care dorești să le remodelezi. Rade săpunul pe o răzătoare și pune-l în oală. Adaugă o ceașcă de apă, pentru a preveni uscarea amestecului.

2

Pentru o textură mai suplă, poți folosi ceai sau lapte în locul apei. Amestecă în mod regulat. Dacă amestecul este prea uscat, adaugă apă. Dacă vrei să folosești săpun cu glicerină, atunci nu adăuga deloc lichid suplimentar. Oricum ar fi, vei avea nevoie de puțină răbdare.

3

Odată ce săpunul s-a topit, adaugă celelalte ingrediente lichide și toarnă amestecul în forme. Poți unge formele cu grăsime înainte; dacă folosești o tavă pentru pâine, pune întâi hârtie de copt în tavă.  Dacă ți se pare că săpunul este prea simplu, poți adăuga petale de flori, sare brută sau chiar și fulgi de ovăz, pentru a imita petalele. Dacă nu îți place mirosul de miere și migdale, poți folosi uleiuri aromatice, precum cel de scorțișoară sau cel de lavandă și vei obține astfel săpun de casă cu lavandă.

4

Acum, lasă săpunul să se întărească într-un loc răcoros. Dacă ai făcut un bloc mai mare, va dura câteva zile. După ce s-a răcit, scoate săpunul din formă, taie-l și lasă-l să se întărească peste noapte. Apoi este gata de utilizare. Învelește-l în hârtie de cadou sau hârtie creponată și va fi darul perfect.

Sfat:

Săpunurile stratificate arată excelent. În acest sens, împarte săpunul topit în mai multe vase, adaugă aditivii de mai sus și toarnă acest strat la baza formei. Apoi, prepară al doilea strat cu alte culori și toarnă-l peste stratul de bază ușor întărit. Dacă ți se pare prea simplu, încearcă un efect marmorat, folosind două părți de săpun în culori diferite. În acest sens, permite săpunului să se răcească puțin, apoi toarnă cele două blocuri în paralel și amestecă ulterior în formă folosind un băț din lemn.


Săpun frământat

Rețete pentru săpun frământat

Mâini de copil văzute de sus, care frământă un amestec de culoare albastră.
© Alona – stock.adobe.com Pentru a colora săpunul frământat în nuanțe puternice, poți folosi colorant alimentar. Poți crea un efect marmorat folosind mai puțin colorant și frământând foarte puțin.

Poți să îți implici și copiii în acest proces. Săpunul frământat este mai interesant decât cel cu miere și migdale. Avantajul săpunului frământat: Este chiar și mai ușor să îl personalizezi și s-ar putea să nu ai nevoie de ingrediente noi, deoarece se folosesc ingrediente uzuale pentru aluaturi la cuptor. Pentru săpunul frământat, ai nevoie de două linguri de săpun lichid, două linguri de ulei de măsline, aproximativ patru linguri de amidon de porumb, puțină sare și multe culori alimentare sau chiar și sclipici comestibil.

Cum procedezi:

  1. Frământă întâi săpunul, uleiul, sarea și amidonul într-un bol.
  2. Apoi, porționează amestecul și colorează-l cu colorant alimentar sau pentru săpun.
  3. Dacă dorești, poți adăuga și uleiuri esențiale pentru un plus de parfum.
  4. Poți modela amestecul în forme din silicon pentru cuburi de gheață sau îl poți tăia chiar cu forme de biscuiți.

Sfat: După ce săpunul este gata, îl poți depozita într-un borcan cu capac pentru a nu deveni casabil, la fel ca plastilina. Săpunul frământat nu se va dizolva în apa de baie și va putea fi frământat în continuare. Datorită conținutului de sare, va fi puțin mai rezistent, dar nu se va păstra la fel de mult ca săpunul obișnuit.


Săpun lichid

Rețete pentru săpun lichid

Suprafață de marmură gri, un tocător de lemn pe care sunt așezate două recipiente maro de săpun lichid, umplute cu săpun lichid și săpun de culoare lăptoasă, fundal gri albastru.
© photoguns – stock.adobe.com Poți face săpun lichid acasă. Avantajul: Poți alege aromele preferate.

Dacă preferi dozatoarele de săpun decorative în locul săpunului solid, poți modifica rețeta pentru a face săpun lichid. În acest sens, ai nevoie de 250 ml apă, doar 15 grame de fulgi de săpun, o jumătate de linguriță de miere și o linguriță de ulei de migdale sau de măsline. Apoi vei avea nevoie de aceleași ustensile ca în rețeta de mai sus și de un recipient pentru săpun lichid. Și pentru această rețetă, săpunul trebuie topit înainte de a adăuga uleiul și mierea. Timpul de răcire este de doar câteva ore. Dacă săpunul este prea vâscos după răcire, diluează-l cu apă. Acum mai trebuie doar să îl adaugi în recipientul pentru săpun lichid.