Grădinărit cu copiii: O activitate distractivă
Conținutul pe scurt
- Jucați-vă, aranjați și recoltați: Experimentează tot ce ține de grădină și cum să o transformi în locul preferat al copiilor tăi.
- Aici găsești sfaturi pentru proiecte în grădină distractive pentru copiii mici și mari.
- Nu ai propria grădină? Nicio problemă! În acest articol găsești cele mai bune idei pentru balcon și pentru o casă verde.
Grădina, un loc pentru relaxare, joacă și descoperire
Unde răsare o floare frumoasă? Cum miroase floarea unui trandafir? Și ce gust au legumele pe care le cultivi chiar tu? Copiii sunt curioși de natură și le place să exploreze mediul înconjurător cu toate simțurile. O mică oază de verde îmbogățește viața foarte mult: Descoperirea naturii nu este mai bună și mai în siguranță în niciun alt loc în afară de propria grădină. De exemplu, descoperă pe cine și ce ai în stratul de flori. În acest mod învață copilul tău despre plantele și insectele care se găsesc în grădina voastră. O idee drăguță: adună crengi sau pietre și umple-le cu pământ sau mulci pentru a le da și celor mici o idee despre cât de versatil poate fi grădinăritul. Pe lângă multele lucruri pe care le pot observa, copiii învață să fie responsabili față de plante: Udă plantele, smulge buruienile, strânge frunzele, toate aceste sarcini trebuie rezolvate în mod regulat. Descoperă în acest articol avantajele pe care le aduce grădina în familia voastră și sfaturile cu care copilul tău își poate face mulți prieteni în grădină.
Cum să îți amenajezi grădina într-un mod potrivit pentru copii
Grădinile frumoase pot fi la fel de diverse ca și proprietarii lor: Unii apreciază gazonul și gardurile vii îngrijite, alții doresc copaci mari și grădini perene colorate sau pur și simplu lasă natura să-și urmeze cursul. Alții își dedică o mare parte din grădină pentru a se îngriji singuri de ea și creează straturi de flori de toate formele și dimensiunile. Toate ideile de grădinărit au avantaje, dar nu toate conceptele, plantele și designurile sunt potrivite pentru copii. Aceleași lucruri sunt valabile și pentru balcoane, care, de asemenea, pot fi o zonă creativă pentru proiectele verzi. Prin urmare, iată cel mai important sfat: Copiii vor să se zbenguie și să se poată juca în aer liber. Le plac echipamentele de joacă, precum leagănul și cutiile cu nisip, dar le place la nebunie să meargă în expediții de descoperire. Așadar, dacă te afli în situația fericită de a crea o nouă grădină, nu uita niciodată să te gândești la ușurința de joacă a copiilor. Dacă grădina sau balconul tău este deja amenajat, mai verifică o dată potențialele surse de pericole.
Ar trebui să ții cont de următoarele aspecte la amenajarea grădinii:
- Plante otrăvitoare: Tipurile precum brânca ursului, brândușa de toamnă și mătrăguna sunt foarte otrăvitoare și nu au ce căuta în grădină absolut deloc.
- Surse de apă: Iazuri și fântâni sigure pentru a reduce la minimum pericolul pentru micii descoperitori.
- Gard: Renunță la șipcile ascuțite de lemn în care s-ar putea răni cei mici.
- Siguranță generală: În caz că există copaci sau ziduri pe care se pot cățăra sau echipamente de joacă care trebuie fixate
- Curățenie: Dacă ai lucrat în grădină, strânge uneltele, astfel încât copiii să nu pățească nimic. Acest lucru este valabil atât pentru unelte precum grebla sau foarfecile, cât și pentru îngrășământ și alte unelte asemănătoare.
Cum te ajută copiii fără niciun pericol
Este distractiv să lucrezi în grădină sau pe balcon cu propriile unelte. Treci chiar acum sapa, grebla, lopata etc. pe lista de cumpărături. Știai că? Aceste unelte se găsesc și în dimensiuni adecvate pentru copii. Atunci când cumperi unelte, ai grijă ca acestea să fie rezistente, ar trebui să renunți la articolele din plastic. Atenție: Chiar și uneltele pentru copii sunt unelte adevărate. Instruiește-ți neapărat copiii înainte cu privire la comportamentul potrivit, altfel pot apărea accidentări. Copiii pot manevra uneltele doar dacă sunt sub supravegherea unui adult.
Cum să transformi grădina într-o experiență
V-ați propus să vă modificați grădina într-un mediu creativ pentru întreaga familie? Un loc în care toată lumea poate contribui, în care fiecare este responsabil și în care, cel mai important, toată lumea se simte bine împreună? Iată aici câteva idei minunate, dintre care multe funcționează și pe balconul de acasă.
- Mănâncă gustări proaspete: Micilor exploratori le place să mănânce gustări. Ce ai zice de niște fructe de pădure, legume și ierburi pe care să le semeni și pe care le poți consuma în curând? Sfat: Când alegi, fii atent la sezon. Este drăguț să ai mereu câte ceva bun în ofertă. Primăvara și vara cresc căpșunile, iar de la începutul verii până toamna este sezonul roșiilor. Cresonul, pe care îl poți crește și în apartament, bineînțeles, poate fi recoltat tot anul.
- Amenajează-ți propriile colțuri în grădină: Copiii se bucură când părinții le preiau responsabilitățile, le poți face o bucurie amenajându-le o minigrădină. Aici pot bricola, pot semăna semințele pe care le-au ales înainte și se pot îngriji singuri de grădina lor. Poate că acesta este un colț lângă cutia de nisip pe care cei mici îl consideră deja teritoriul lor sau poate că este un loc complet nou.
- Realizează zone seminaturale: Câteodată mai puțin înseamnă mai mult! Lasă o parte din grădina ta naturală. De la veverițe în copac până la fluturi pe flori: Astfel puteți observa împreună cum cuceresc animalele nestingherite grădina, fără să li se pună limite.
- Seamănă flori: Fă un buchet de flori, un joc drăguț pentru cei mai mici. Materialele necesare nu se găsesc doar pe pajiști sau pe câmpuri, ci și în propria grădină, dacă vrei. Florile potrivite sunt margaretele și nu-mă-uita.
- Construiește o căsuță în copac, o căsuță de joacă sau o casă în grădină: Dacă ai loc suficient în grădină, fă-le copiilor o bucurie imensă cu o căsuță de joacă. Dacă vine vorba despre o casă în grădină sau despre o căsuță în copac, un refugiu ca acesta nu are nimeni.
Cele mai frumoase proiecte de grădinărit pentru grădini mici
Dacă cei mici se mulțumesc deja cu observarea naturii și cu tururi senzoriale prin iarbă, celor mai mari le place să fie implicați în sarcinile părinților lor. Poți alege proiectele de grădinărit în funcție de interesul și vârsta copiilor tăi. Ca părinți, cu siguranță veți da o mână de ajutor.
- Straturi înălțate: Ai nevoie de o ladă veche pentru vin sau de o altă cutie de lemn. Colorează cutia și decoreaz-o. Apoi căptușește-o cu lână, fixeaz-o pe margini cu un capsator și umple-o cu pământ. La final, plantează florile sau fructele și legumele preferate.
- Bricolează bile cu semințe: Fă rost de semințe, tencuială de lut sau pudră de argilă, pământ și apă. Copiilor le face plăcere să amestece semințe, lut și pământ. Important: Adaugă apă puțin câte puțin, astfel încât să se formeze ușor masa. Formează biluțe de aproximativ trei centimetri și lasă-le la uscat între una și două zile. Apoi plantează bilele pe jumătate în pământ și udă-le bine în primele zile.
- Împletește coronițe din flori: La următoarea plimbare (sau când plantezi: în grădina proprie), copiii au ca sarcină să adune flori precum păpădie, piciorul cocoșului sau margarete. Taie tulpinile pentru a avea aceeași lungime și împletește florile între ele. Leagă florile cu o sârmă și adaugă alte flori. Asigură-te că împletitura se rotunjește treptat. Continuă așa până când obții o coroniță frumoasă. Fixează încă o dată coronița la final cu sârmă și poți pune pe cap opera de artă. Coronița poate rezista chiar și una sau două zile într-un bol cu apă.
Cele mai bune sfaturi pentru tot anul
În grădină, pe balcon sau pe pervaz, poți grădinări tot anul și, astfel, pot participa și copiii tăi, desigur. Aici găsești inspirație și idei creative pentru fiecare anotimp.
Primăvara: Proiecte de grădinărit la început de an
Primăvara bate la ușă. După ce trece iarna, grădina și splendoarea florilor din apartament trebuie aranjate din nou. Acum poți începe cu prima mână de semănat.
- Construiește straturi înălțate: În funcție de vârstă, copiii pot ajuta la construcție sau la umplere.
- Sădește plante: Sădește roșii, dovleci, physalis și agrișe pe pervaz.
- Seamănă: Florile timpurii de primăvară și plantele bulbice se pot semăna deja.
- Sapă straturi de flori: O activitate grozavă, în special pentru copiii mai mari.
- Culege păpădia: Culege frunze de păpădie pentru o salată gustoasă.
Vara: A sosit momentul recoltei!
Pe timpul verii, în grădină domină prosperitatea. Este mult de lucru în grădină, dar, spre bucuria copiilor, există ceva și pentru ei de cules. Acest lucru oferă oportunități excelente pentru a implica întreaga familie. Sarcini precum recoltarea sau udarea se pot realiza, de asemenea, pe balcon sau pe pervazul ferestrei.
- Recolte de fructe de pădure și salate: Culegerea fructelor de pădure, combinată cu gustarea, este distractivă pentru copii.
- După semănat: Poți să semeni salată și morcovi din nou după prima semănare.
- Prelucrează recolta: Prăjituri cu fructe, marmeladă sau paste tartinabile: Tot ce ai recoltat trebuie și prelucrat. Puteți pune împreună în aplicare proiecte de gătit mici și mari în bucătărie.
- Tunde gazonul: În funcție de vârstă, copiii pot ajuta la tunderea gazonului. Fie că tund singuri gazonul, fie că ajută la strângerea resturilor.
- Udă: Dotați cu propria lor stropitoare, chiar și cei mai mici copii sunt fericiți să ajute la această sarcină.
Toamna: Proiecte de grădinărit pentru anotimpul auriu
Toamna poți curăța grădina împreună cu copiii, o pregătești pentru iarnă și plantezi pentru anul următor. Și pe balcon este programată marea curățenie și pregătirea cutiilor pentru plante și a altor lucruri asemănătoare. Câteva lucruri trebuie depozitate până la reluarea sezonului de grădinărit în primăvara anului viitor.
- Seamănă: Poți planta deja din toamnă flori timpurii de primăvară și plante bulbice pentru anul următor. Poți face acest lucru pe balcon, pentru ghivecele cu flori.
- Dovleci: E momentul să îi culegi. De asemenea, sunt perfecți pentru a face decorațiuni de Halloween împreună cu copiii.
- Mătură frunzele: Pe lângă joaca în frunze, puteți mătura frunzele împreună.
- Pregătește straturi de flori: Scoate tot ce este vechi și începe să sapi din nou.
- Strânge semințe: Unele flori de vară înfloresc doar o dată pe an. Dacă vrei să înflorească anul viitor, strângeți semințele împreună pentru primăvară.
Iarna: Cum rezistă grădina la frig
Deși grădina este inactivă iarna, chiar și în acest anotimp există lucruri minunate pe care le poți face, care sunt foarte distractive pentru cei mici. Și dacă se așterne zăpada, te poți zbengui afară. Iar cei care își cultivă legumele și fructele pe pervazul ferestrei pot face acest lucru și iarna, de exemplu, prin cultivarea de avocado sau de citrice.
- Umple căsuța pentru păsări: Copiii pot ajuta la aprovizionarea căsuței pentru păsări cu hrană sau pot agăța bulgări de grăsime și alte adăposturi de hrănire.
- Cultivă creson: Cresonul este ideal pentru grădinărit în casă sau în apartament, chiar și iarna.
- Seamănă plante care germinează la rece: Așa-numitele răsaduri reci, cum ar fi alunele sau bujorul și ciclamenul, pot fi plantate iarna.
- Recoltează legume de iarnă: Varza este o legumă de iarnă și se poate recolta în timpul iernii. De la varză albă la roșie și până la varza de Bruxelles, există câte ceva pentru toate gusturile.
- Construiește un om de zăpadă: Dacă este suficientă zăpadă, în grădină va locui un om de zăpadă, pe care îl poți decora.
Nu ai grădină? Nicio problemă!
Nu trebuie neapărat să ai o grădină pentru a grădinări. Chiar și balconul se poate transforma într-un paradis verde pentru copii. Poți aduce o mulțime de plante de apartament în casă. Asigură-te că ai locul potrivit în apartament. De exemplu, orhideele se simt ca acasă la semiumbră, iar voalul miresei trebuie să stea pe pervazul ferestrei. Tot pe pervaz poți cultiva și ierburi. De asemenea, mai poți cultiva în apartament roșii, salată verde și chiar ceapă. Plantele care nu își întind prea mult rădăcinile sub pământ se simt ca acasă pe balcon. Împreună cu copiii, poți crea mici straturi înălțate în cutii sau poți folosi cutii de flori pentru a cultiva legume. Dacă preferi plantele mari, oferă-le un sistem de protecție împotriva vântului și araci.