Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Amenajarea grădinii: soluțiile perfecte

Grădinăritul implică efort, dar este o activitate relaxantă și care îți va aduce multe recompense. Din acest articol vei afla sugestii perfecte pentru a-ți crea chiar tu propria oază de liniște. Îți vom spune și ce soluții rapide există pentru udarea gazonului și a plantelor, pentru a-ți permite să îți ocupi timpul cu alte activități importante.

Plante și scaune de lemn așezate în jurul unei mese, pe o terasă însorită.
© Photographee.eu – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • În acest articol îți vom oferi instrucțiuni pas cu pas pentru amenajarea grădinii.
  • De aici vei afla mai multe despre cum să îți asiguri intimitatea și modul ideal de plantare a grădinii. 
  • De asemenea, vei afla cum să îți îngrijești creația fără a-ți ocupa prea mult timp.
Planificare inteligentă

Cu un plan inteligent, munca este pe jumătate gata

Înainte de a începe amenajarea, trebuie să te asiguri că știi ce ai de făcut și că nu îți lipsește nimic. Vrei să faci doar câteva modificări mici sau vrei o grădină nouă? Doar ce ai cumpărat o proprietate nou construită, sau poate te confrunți cu dezordinea lăsată în urmă de un fost proprietar? Dacă există deja câteva plante, gândește-te dacă ar arăta din nou bine cu puțină atenție.

Cum să planifici spațiul:

  • măsoară zona totală pe care dorești să o plantezi și fă o schiță a acesteia.
  • Acest lucru este ideal mai ales pentru amenajarea grădinilor mici, deoarece chiar și o terasă cu scaune pentru patru persoane are nevoie de aproximativ 20 m². Desenează și elementele deja existente precum casa, intrări, hambare, copaci sau arbuști.
  • Marchează soarele și umbra din grădină pe toată perioada zilei. Acest lucru nu este important numai pentru amenajarea terasei, dar și pentru a ști ce plante poți planta și în ce zone. Majoritatea legumelor, plantele cu flori și cele perene preferă zonele însorite. Astfel, zonele cu soare 8 ore pe zi sunt considerate însorite, cele cu soare 4 ore pe zi sunt parțial umbrite, iar cele care primesc sub 4 ore de lumină directă sunt umbrite. Dacă dorești să plantezi ceva nou, îți recomandăm să soliciți testarea solului de un expert.  
  • Trebuie să ții cont și de scopul pe care îl asociezi grădinii tale. Vrei să ai o oază de liniște plină de flori sau îți dorești un spațiu liber în care se pot juca cei mici sau în care îți poți scoate animalul de companie pentru a alerga? Vrei neapărat să ai loc pentru un foc de tabără sau un iaz? Există restricții externe, de exemplu, autorizații necesare pentru construirea clădirilor, de exemplu, hambare, sau ai nevoie de permisiuni speciale pentru plantarea anumitor copaci? Cât timp poți aloca amenajării grădinii? Poate deja ai și tu câteva idei de amenajare a grădinii.
  • Poți marca zone individuale pe schița ta și le poți aloca diferite funcții: desenează alei, zone de joacă, de plantare, poteci etc. Este foarte important să ai un plan bine pus la punct, mai ales când discutăm despre idei de amenajare a unei grădini mici.
  • Sfat: Decupează din hârtie articolele de mari dimensiuni din grădina ta și mută-le apoi poziția pe schiță, pentru a putea vizualiza grădina amenajată în moduri diferite. Poți obține ajutor și la magazinele de materiale de construcție sau de grădinărit.

Alei

Compost, garaj, grătar: aleile din grădină

Pentru grădinile amenajate frumos, ține cont de zonele în care te vei deplasa des. Care vor fi relațiile dintre diferitele zone ale grădinii? De exemplu, vei face drumuri dese din bucătărie în zona cu straturi înălțate pentru cultivarea legumelor sau poate în zona cu compost? Atunci poți crea alei pentru aceste zone. Acestea se pot face din beton, din piatră naturală, din pietriș sau chiar tocătură de lemn. Asigură-te că materialele alese creează o imagine armonioasă. Nu trebuie să creezi alei continue, poți pune pietre din loc în loc. Sfat: Marchează viitoarele alei cu sfoară, pentru a le vizualiza mai bine.


Grădini pentru întreaga familie

Cum să ai o grădină pentru întreaga familie

Dacă vrei ca grădina să fie spațiu de joacă pentru copii, asigură-te că nu vei planta plante otrăvitoare precum salcâmul galben sau tisa. Pentru evitarea accidentelor, acoperă iazurile cu plasă sau chiar amână construcția lor cu câțiva ani. De asemenea, ai în vedere și crearea unor zone umbrite, de exemplu, cu parasolare, deoarece soarele poate fi foarte puternic într-o grădină fără umbră. Straturile cu legume îi încurajează pe cei mici să afle mai multe despre grădinărit sau despre insectele și animalele care trăiesc în arbuști și plante. Poți instala și un loc de joacă permanent. Acoperă aceste zone cu nisip sau scoarță decorativă, pentru a avea un substrat moale. Dacă vrei să montezi o trambulină mai ferită de priviri, o poți îngropa parțial în sol. 


Posibilități

Intimitate și garduri vii: posibilități

Asigurarea intimității este foarte importantă, mai ales în cazul grădinilor mici. Pentru grădini amenajate ieftin, instalează garduri din plastic, lemn sau bambus. Pentru a le da un aspect mai verde și mai interesant, poți planta plante cățărătoare lângă gard, precum vița-de-vie, iederă sau Clematis. Mai ales pe timpul verii, îți vor oferi un grad ridicat de intimitate. Poți planta chiar și garduri vii din arbuști tunși, precum carpenul, acesta fiind foarte ieftin în magazinele de grădinărit, fiind perfect pentru idei ieftine de amenajare a grădinii. Gardurile vii și arbuștii de fructe de pădure oferă locuri pentru insecte și păsări. Dacă îți dorești ca gardul viu să rămână verde și iarna, alege plante mereu verzi, precum Chamaecyparis, liguster sau cedrul galben. De asemenea, plantele din genul Photinia sunt colorate și sunt ideale pentru garduri vii, deoarece cresc repede și ating înălțimi de 2 metri. Poți folosi gardurile vii și pentru a delimita zonele grădinii.


Sfaturi utile

Straturi înălțate și plantare: sfaturi 

O lavandă într-un pat mic de grădină.
© schulzie – stock-adobe.com Grădină fotografiată de sus, formată din paturi de plante și flori. În grădină se pot vedea o roabă, iar pe sol există un furtun de grădină și o stropitoare.

Desigur, nu uita să incluzi și paturile de plante. Ai în vedere aranjamentul optim al plantelor. Plantează câteva plante perene înalte în fundal. Plantele perene sunt multianuale și nu devin lemnoase: de exemplu, lavanda, Delphinium sau Phlox. Acestea preferă zonele însorite. Hortensiile sunt ideale pentru zonele parțial umbrite. În partea frontală, poți amenaja o zonă cu flori care cresc în apropierea solului și alte plante scunde. Ia în considerare și amenajarea pe verticală, mai ales dacă ai câțiva copaci. Poți crea structuri și designuri diferite cu plante de diferite înălțimi sau cu arcade cu trandafiri. La alegerea florilor, ține cont de culorile acestora și de perioada de înflorire. Într-o grădină mică, aspectul dezordonat poate deveni obositor. Astfel, alege o ordine a culorilor, astfel încât acestea să fie grupate. Culorile se pot modifica odată cu sezonul: de exemplu, plantele cu bulbi de culoare albă vor înflori primăvara, apoi vor urma hortensiile și bujorii în nuanțe de roz, iar toamna, toată atenția va fi captată de culorile copacilor. Dacă nu îți dorești să organizezi grădina la acest nivel, poți alege să plantezi flori de aceeași specie grupate, astfel încât să aibă un element comun. Ai în vedere și înălțimea plantelor, astfel încât acestea să aibă suficient loc de creștere.


Terase

Locație, materiale, sol: cum să creezi propria terasă

Terasele reprezintă elementele comune dintre casă și grădină și astfel trebuie să se potrivească cu ambele. Sfat: Dacă ai mai multe locații în grădină potrivite pentru o terasă, atunci poți testa diverse locuri pentru a determina poziția perfectă. Stai în grădină în diferite momente ale zilei și gândește-te unde ți-ai dori să îți bei cafeaua de dimineață pentru a te bucura de primele raze ale soarelui sau de unde te poți bucura mai bine de apus. 

Poți alege dintr-o gamă variată de materiale. Lemnul are un aspect cald și natural, dar trebuie tratat cu ulei o dată la câțiva ani și, în cele din urmă, va putrezi. O bună alternativă pentru grădinile amenajate simplu ar fi plăcile de WPC, o combinație de lemn și plastic. Plăcile de piatră naturală arată diferit, în funcție de piatra aleasă: granitul este deschis la culoare, în vreme ce gresia este disponibilă în culori mai închise. Deși piatra naturală este mai scumpă, este o investiție justificată pentru casă, deoarece este durabilă și nu se va sparge. Cărămida este mai ieftină și disponibilă într-o varietate mare de culori, de la roșu închis la albastru, până la gri. Cu puțină răbdare și creativitate, poți crea terase interesante și unice. La calcularea costurilor, nu uita să ții cont și de faptul că majoritatea construcțiilor au nevoie și de un substrat sau de o fundație din pietriș sau nisip. La determinarea suprafeței, ține cont de numărul de persoane pentru care va fi terasa, de dimensiunile mobilierului dorit, dacă dorești un șemineu sau un loc pentru foc de tabără, o groapă cu nisip sau poate chiar un grătar profesional. Pentru mai multă intimitate, poți monta parasolare, iarbă înaltă sau chiar jaluzele. 

Pe podea poți crea designuri interesante: poți opta pentru valuri sau semicercuri, pentru a crea un aspect armonios cu restul grădinii, sau poți opta pentru forme de L sau triunghiulare, creând astfel linii drepte care vor conduce, de exemplu, către o zonă cu flori. Asigură-te că din terasă poți vedea cea mai frumoasă parte a grădinii. 


Grădini în stil English Cottage

Util și frumos: grădini în stil English Cottage

Cea mai simplă metodă de a crea o grădină? Orientează-te către o grădină de tip English Cottage. Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, grădinile erau folosite pentru plante utile în traiul de zi cu zi. Ierburile aromatice, fructele și legumele creșteau din primăvară până toamna și grădinile erau mereu pline de culoare. Zonele însorite trebuie să fie alocate fructelor și legumelor din paturile înălțate. Florile sălbatice și alte plante cu flori ocupă zonele parțial umbrite. Grădina este înconjurată de arbuști precum trandafirii sălbatici. Gardul din salcie poate fi făcut manual și poate oferi susținere lăstarilor în creștere. Chiar și pereții de piatră se potrivesc de minune în acest tablou. Compostul este indispensabil, deoarece se folosește pentru fertilizare și completarea solului. Acesta trebuie să fie amplasat într-un loc parțial umbrit, pentru a facilita procesul de descompunere. Acest stil de grădină nu este doar o încântare vizuală, dar și un paradis pentru insecte, păsări, șopârle sau arici.

Cel mai bun moment pentru construirea unei astfel de grădini este toamna, deoarece poți începe cu straturile ridicate. Pentru început, sunt suficiente trei sau patru straturi ridicate în care vei planta legume și căpșune. Începe cu plante cu un necesar ridicat de nutrimente, precum dovleacul, prazul sau cartofii, urmate apoi de plante cu necesar redus de nutrimente, precum căpșunele sau salata. Fasolea regenerează azotul din sol și îl pregătește astfel pentru următoarele plante cu necesar ridicat de nutrimente. Începătorii pot alege plante mai ușor de crescut: ierburi aromatice și salată. Dacă vrei să cultivi propriile fructe de pădure, poți alege arbuști de coacăze sau mici pomi fructiferi, ideali pentru grădinile de oraș.


Reducerea timpului

Economie de timp la îngrijirea grădinii

Dacă nu ai mult timp la dispoziție, dar îți dorești o grădină, trebuie să îți stabilești prioritățile. Poți opta pentru o grădină ușor de îngrijit, cu gazon și câteva plante perene. Pentru a avea în continuare flori, poți alege straturi înălțate și alei cu o terasă mare, pentru a nu fi nevoit să tunzi iarba. De asemenea, poți opta pentru sisteme de irigație automate. Acestea te pot ajuta să economisești timp și apă. Există și dispozitive automate, montate în pământ, care sunt ridicate apoi deasupra solului de presiunea apei; când nu sunt folosite, sunt practic invizibile. Poți alege plante în ghiveci sau le poți planta pe terasă și irigația se poate asigura cu benzi de picurare. Cu toate acestea, există și abordări mai naturale, precum olla. Acestea sunt vase din lut cu o capacitate de câțiva litri, îngropate în straturile înălțate și umplute cu apă. Apa pătrunde prin lut în solul înconjurător, fără a consuma curent electric. Tot ce trebuie să faci este să reumpli vasul. Astfel, straturile suspendate vor fi irigate, iar olla trebuie umplută cu apă doar o dată la 4 sau 5 zile.