Animale de companie pentru copii: Ce trebuie să ai în vedere?
Conținutul pe scurt
- Pentru copii, animalele de companie pot reprezenta o bogăție enormă: Pentru copii este distractiv, iar stresul se reduce atunci când hrănesc, se joacă și își îmbrățișează animalul.
- Momentul, locul, posibilele riscuri și alergii, mulți factori joacă un rol important în decizia de a avea un animal de companie.
- Achiziționarea unui animal de companie îi învață pe copii să acționeze într-un mod social și responsabil.
Un animal de companie este grozav și îți schimbă viața
„Îmi doresc un animal de companie!” Foarte mulți părinți au auzit deja această propoziție. Nu e de mirare, deoarece un animal este distractiv și dăruiește îmbrățișări. Dar, odată cu achiziționarea unui animal, nu numai că apare o nouă rutină zilnică, ci apar și multe provocări și sarcini noi. Întreaga familie trebuie să fie de acord cu acest plan, în caz contrar, nu are rost să luați un animal drept coleg de cameră. Care sunt avantajele de a lua un animal în familie și care sunt dezavantajele? Află aici tot ce trebuie să știi despre cum să trăiești cu animale de companie.
Copiii iubesc animalele
Pentru copii, animalele sunt aparent partenerul ideal pentru îmbrățișări. Câinii, pisicile, iepurii, cobaii și hamsterii se numără printre cele mai populare animale de companie, deoarece îi poți mângâia și îmbrățișa. De asemenea, copiii văd animalul ca pe un partener de joacă care locuiește în propria casă și care este întotdeauna gata să se distreze. Nu trebuie subestimat nici rolul pe care îl are de consolator, ascultător și răbdător: Atunci când cei mici se simt singuri și neînțeleși, au un prieten loial care le este mereu alături.
Animalele de companie au nevoie de mai mult timp și loc decât ai crede
Pentru mulți oameni, lipsa de timp nu este un motiv pentru a nu avea un animal de companie. Majoritatea uită că un iepure, un cobai sau un hamster înseamnă și muncă. Ia în considerare timpul necesar pentru a întreține un animal într-un mod adecvat speciei. Desigur, există specii care necesită mai puțină îngrijire decât altele, dar toate au nevoie de atenție și acest lucru implică dedicare. Părinții cred adesea că trebuie să intervină doar în caz de urgență, deoarece copiii au grijă singuri de animale, dar acest lucru este fals. Prin urmare, pornește de la disponibilitatea ta pentru a decide dacă tu și copilul tău aveți într-adevăr suficient timp pentru a avea grijă de un animal.
Animalele nu se adaptează automat la orice mediu. Indiferent de animalul pe care îl alegi, fiecare are anumite necesități. Câinii preferă o grădină mare, indiferent de plimbările regulate, iar pisicile ar trebui să stea în aer liber sau cel puțin într-un balcon sigur, dacă le ții în casă. Rozătoarele, precum iepurii, cobaii, hamsterii sau șoarecii, au nevoie de o cușcă cu suficient spațiu, posibilitate de adăpost și de activități. Prin urmare, dimensiunea apartamentului sau a casei joacă un rol important în alegerea animalului de companie care ar putea fi potrivit pentru familia ta.
Creșterea animalelor: Acești factori pot fi perturbatori sau periculoși
Copiii mici își doresc adesea un câine, un cobai sau o pisică, chiar dacă suferă de alergii. Chiar și rozătoarele mici, cum ar fi hamsterii sau șoarecii, pot declanșa alergii provocate de păr. Cu toate acestea, copilul tău nu trebuie să renunțe automat la visul său de a avea un animal de companie. În afară de broaște țestoase și pești, există și alte animale de companie potrivite pentru persoanele care suferă de alergii: De exemplu, există atât rase de pisici, cât și rase de câini, care abia dacă provoacă reacții alergice. Din acest grup fac parte pudelii sau bichonii maltezi. Chiar și iepurii sunt o alternativă excelentă pentru copiii care suferă de alergii. Copilul ar trebui să își facă un test de alergii în prealabil, astfel încât să știți care este animalul de companie potrivit.
Familiile care aveau deja un animal de companie înainte de nașterea copilului consideră că achiziția unui animal este o idee bună și că totul merge bine. Cu toate acestea, părinții trebuie să fie întotdeauna atenți, mai ales la câini și pisici. Chiar și un Golden Retriever, care este iubit de toată lumea, poate provoca accidente și răniri. În special în cazul bebelușilor și al copiilor mici, se recomandă precauția. Cea mai frecventă cauză a comportamentului agresiv la animalele de companie este comportamentul greșit al oamenilor. Copiii mici sunt violenți și deloc grijulii atunci când se joacă sau când îmbrățișează animalul. În cazul în care animalul este luat prin surprindere de acest lucru, se apără și mușcă sau zgârie. Ai grijă atunci când îi apropii pe cei doi, chiar dacă animalul a trăit în gospodărie încă dinainte de nașterea copilului. Până la urmă: Un animal de companie nu este o jucărie de pluș.
Cunoștințele și competențele sociale sunt la mare căutare
Cu sprijinul părinților, copiii înțeleg treptat cum să se comporte cu noul membru al familiei. Ei învață cum să interpreteze corect comportamentul și care sunt diferențele dintre animale și oameni. Astfel, le este mai ușor să aprecieze în mod corect alte animale. De exemplu, proprietarii de câini sunt adesea mai capabili să recunoască dacă un patruped este agresiv. Acest lucru este adesea valabil chiar și pentru copiii care au animale de companie.
De fapt, conviețuirea cu un animal de companie îi poate învăța foarte multe pe copii în ceea ce privește competențele sociale. Atunci când copilul tău are grijă de câine, de pisică sau chiar de iepure, acest lucru îi consolidează empatia și simțul răspunderii. Copiii mai mici înțeleg mai bine de ce este important să aibă respect pentru toate ființele vii și să fie atenți cu ceilalți. Animalele au un efect pozitiv asupra dezvoltării personale a celor mici, dar și a celor mari. Încrederea pe care un animal de companie o are în stăpânul său întărește încrederea în sine, mai ales în cazul copiilor timizi. De asemenea, copiii care cresc alături de animale se pot concentra adesea mai bine.
Animalele diminuează stresul
Copiii sunt adesea supuși la stres la școală sau în mediul lor personal. Animalele de companie pot ajuta la reducerea stresului. Câinii și pisicile percep cu precizie sentimentele oamenilor și reacționează în consecință. Te poți relaxa și dacă te uiți la peștii din acvariu. Fie că te consolează, îți calmează anxietatea sau te înveselesc, acești colegi de cameră nu trebuie subestimați în rolul lor de cel mai bun prieten. Un patruped îți oferă ție și copilului tău posibilitatea de a face exerciții în aer liber, acest lucru vă ajută să vă limpeziți mintea și să eliminați stresul.
Un animal de companie înseamnă responsabilitate
Indiferent de animalul care devine parte din familie, cert este că: Nu se poate îngriji singur. În calitate de stăpân de animal de companie, ai o anumită responsabilitate de a te asigura că prietenul tău se simte bine. Oamenii obișnuiesc să aducă un animal acasă fără să se gândească suficient dacă sunt în stare să își asume această responsabilitate. În cel mai rău caz, își dau seama că nu își pot îndeplini rolul, prin urmare, mai ales câinii și pisicile ajung adesea în adăposturi. Curățarea periodică a cuștii sau a litierei cu siguranță nu este cea mai plăcută experiență, dar face parte din procesul de creștere a unei pisicuțe. La fel și activitatea fizică suficientă, precum și mâncarea, care trebuie să existe mereu în casă. Să nu uităm de vizitele la veterinar, pentru a garanta sănătatea animalului. Achiziționând un animal, copiii învață, în mod ideal, că dragostea și afecțiunea merg mână în mână cu responsabilitatea. Dar acest lucru funcționează doar dacă părinții nu renunță de îndată ce entuziasmul inițial dispare: Merită să fii perseverent și să le reamintești în mod constant copiilor să își îndeplinească sarcinile care le revin.