Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Meduzele: superalimentul din mare

Pentru a putea trăi și mânca sustenabil, este important să evaluăm potențialul mediului înconjurător. Meduzele, de exemplu, sunt considerate un superaliment al viitorului. În anumite părți ale Asiei, sunt deja consumate în mod regulat. Poți afla de aici de ce sunt considerate deosebite.

Numeroase scifozoare din specia Rhopilema înoată în marea de culoare albastru închis.
© Wirestock – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Meduzele sunt o sursă de proteine alternativă importantă.
  • Din cauza provocărilor ecologice, ar putea fi o sursă de nutrimente în viitor. 
  • Acest nou superaliment poate fi integrat în alimentația noastră în diferite forme.
Sursă de proteine

Meduzele și alte surse de proteine din natură

Cum va evolua nutriția în deceniile următoare? Deja din ce în ce mai mulți înlocuitori pe bază de plante ai preparatelor din carne apar în farfuriile noastre. Experții discută deja despre utilizarea insectelor ca o sursă de proteine alternativă la carne. Cea mai nouă tendință: meduzele. Pot fi întâlnite în toate regiunile de coastă și în toate mările și sunt chiar comestibile. În anumite părți ale Asiei, sunt consumate ca delicatesă. În viitor, ar putea deveni o sursă alternativă de hrană, în locul speciilor pescuite care sunt pe cale de dispariție, precum tonul. 


Avantaje

De ce sunt considerate deosebite? 

Frigărui din meduze la un comerciant stradal.
Pentru noi, consumul de meduze reprezintă încă un vis al viitorului. În Asia se pot achiziționa de la comercianții stradali.

Nu au chiar cea mai bună reputație și le evităm de fiecare dată când mergem la plajă. Cu toate acestea, prezintă un mare potențial în ceea ce privește valorile nutriționale: în viitor, ar putea reprezenta o soluție la problema alimentației, fiind o sursă de proteine sănătoase. Câteva curiozități despre meduze: trăiesc pe planeta noastră încă dinaintea dinozaurilor și nu au inimă, creier sau sânge. Sunt formate din mai mult de 90% apă. De aceea sunt fascinante. Datorită caloriilor reduse, sunt considerate un superaliment! Sunt bogate în nutrimente: ne pot furniza o cantitate ridicată de aminoacizi, proteine, dar și de minerale precum magneziu, calciu și potasiu. Datorită cantității mare de sodiu, sunt ușor sărate. Conțin cantități mici de grăsimi sănătoase, acizi grași nesaturați. Se spune că au chiar și proprietăți antioxidante. Printre tipurile de meduze comestibile, se numără Stomolophus meleagris, Catostylus mosaicus sau Rhopilema esculentum.


Sustenabilitate

Populații numeroase

În timp ce populațiile de pești scad în mediul natural, populațiile de scifozoare sunt în creștere și sunt considerate chiar dăunătoare în anumite zone. Motivele acestei creșteri a populațiilor sunt variate. Se reproduc în ape calde, în condiții periculoase pentru alte specii marine, precum peștii. Din cauza agriculturii moderne, cantități mari de fertilizatori sunt aruncate în oceane. Astfel, se dezvoltă populații mari de microalge, care reprezintă hrana scifozoarelor. Pescuitul excesiv a dus, de asemenea, la declinul populațiilor de prădători naturali. Sunt foarte rezistente. Încălzirea oceanelor, ca urmare a încălzirii globale, le afectează mai puțin decât afectează alte specii marine. Astfel, devin o sursă de hrană atractivă pentru viitor. Deoarece populația planetei este în continuă creștere, consumul de meduze ar putea reprezenta o soluție pentru asigurarea hranei pe termen lung.


Preparare

Cum se gătesc și ce gust au?

Informații despre meduze pe care probabil nu le știai: se consumă doar corpul, uneori numit și clopot. Tentaculele otrăvitoare sunt îndepărtate. În Asia, carnea lor se folosește în diverse moduri. Vrei să afli mai mult despre prepararea lor? Îți vom da câteva exemple din gastronomia asiatică: 

  • Chipsuri: corpul uscat are deja o consistență crocantă. Alături de câteva condimente, sare și puțin ulei de măsline, devin o alternativă a cartofilor prăjiți clasici.
  • Frigărui: în Asia, comercianții stradali vând meduze preparate astfel pe grătar.
  • Salată: bucăți rehidratate și feliate sunt servite alături de salată și dressing sau alături de legume.
  • Șnițel de meduze: carnea uscată și apoi rehidratată poate fi preparată pane și servită ca un șnițel. 
  • Supă: carnea se fierbe și se servește în supă.

Are un gust neutru, destul de insipid. Meduzele pot fi preparate pane și prăjite sau condimentate puternic și combinate cu sosuri.

Rețete delicioase cu fructe de mare