Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Stimularea digestiei: sănătatea sistemului digestiv

Disconfort, dureri abdominale și constipație: Digestia lentă poate avea cauze multiple și poate duce și la constipație. Află câteva sfaturi pentru îmbunătățirea digestiei, precum și posibilele cauze ale constipației.

Se poate vedea o femeie (cu accept pe zona stomacului), cu o bluză roz și pantaloni albi. Bluza este ridicată peste stomac, iar mâna dreaptă este așezată pe abdomen.
© Lars Zahner – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Constipația poate avea cauze diferite. Una dintre ele este lipsa unei diete variate.
  • Aici vei afla cum poți recunoaște simptomele constipației și ce poți face în această privință.
  • De asemenea, vei primi și sfaturi pentru echilibrarea digestiei. 
Semnificație

De ce este importantă stimularea digestiei

Rolul intestinului gros în procesul de digestie este, printre altele, de absorbție a nutrimentelor importante din alimente. În cadrul acestui proces, se resorb lichidele din resturile alimentare nedigerate. Resturile capătă o consistență solidă și sunt eliminate prin scaun. Dacă, din diverse cauze, tranzitul intestinal este încetinit, iar materiile fecale rămân prea mult în colon, se întăresc și se deshidratează. Astfel, eliminarea lor devine mai dificilă și poate apărea constipația.


Definiție

Ce știi despre constipație?

Se poate vedea un bol alb cu o tocană din praz, morcovi, țelină și pește alb.
© Kaufland Alimentele precum legumele, carnea albă sau peștele slab sunt hrănitoare și ușor de digerat, fără a îngreuna digestia.

Numărul scaunelor variază de la persoană la persoană. Unele persoane merg la toaletă de 3 ori pe zi, altele de 3 ori pe săptămână. Atunci când scaunele sunt mai rare de atât, apare constipația. Simptomele constipației includ o senzație de „prea plin”, dureri de stomac, disconfort general și balonare - și, din păcate, eliminarea scaunului poate fi uneori dureroasă. Poți avea senzația că nu ai eliminat tot. Dacă prezinți aceste simptome de o perioadă lungă de timp, trebuie să afli care este cauza lor și să consulți un medic.


Cauze

Care sunt cauzele constipației?

Există multe posibile cauze. Pot fi serioase sau inofensive. Funcționarea defectuoasă a tranzitului intestinal duce la constipație. Pe lângă deshidratare și o alimentație săracă în fibre, lipsa exercițiului fizic contribuie, de asemenea, la îngreunarea digestiei. De asemenea, tractul intestinal este sensibil și la cele mai mici schimbări de mediu. Ce înseamnă asta? De exemplu, chiar și concediul sau călătoriile pot provoca modificări ale tranzitului intestinal. Din fericire, în aceste cazuri, putem apela la remedii casnice pentru stimularea activității intestinale și evitarea constipației. 

Cinci sfaturi: Evită constipația, stimulează digestia

Dacă ești o persoană sănătoasă, fără probleme de sănătate care să afecteze digestia, constipația este neplăcută, dar nu este un motiv de îngrijorare. Cel mai important aspect pentru sănătatea tractului digestiv este să ai un stil de viață sănătos și activ. Mai jos îți vom oferi cinci sfaturi.

1. Consumă multe lichide

Consumă multe lichide. Încearcă să bei cel puțin doi litri de apă pe zi. Ideal, nu consuma băuturi cu zahăr adăugat, ci apă sau ceai neîndulcit. Lichidele îmbunătățesc consistența scaunului. Sfat pentru dimineață: începe-ți ziua cu un pahar de apă călduță pe stomacul gol, o cană de ceai din plante (mentă, fenicul sau mușețel) sau cafea, pentru a stimula digestia.

2. Mănâncă o dietă echilibrată și ai grijă la alimentele selectate

Multe remedii naturiste și casnice au efect laxativ și duc astfel la golirea colonului. Asigură-te că ai o dietă variată. Ce înseamnă asta? Bogată în legume și fructe, cu cât mai multe fibre, pentru o digestie sănătoasă. Câteva alimente bogate în fibre sunt merele, perele, fructele de pădure, bananele, cireșele, kiwi, prunele și citricele. De asemenea, varza, morcovii, cartofii, prazul, sfecla roșie, fructele cu coajă lemnoasă și produsele din grâu integral. Printre altele, sucul de fructe și fructele uscate stimulează, de asemenea, digestia. Alte exemple includ migdalele, inul și psyllium. O lingură de ulei de măsline (ideal, presat la rece) consumat înainte sau după masă stimulează, de asemenea, digestia. Alternativ, îl poți înlocui cu ulei din semințe de in. Alimentele precum ciocolata, pâinea albă și bananele pot constipa. 

3. Fă multă mișcare

Deoarece sedentarismul poate îngreuna digestia, se recomandă sportul. Orice tip de mișcare va stimula digestia. De exemplu, alege un sport pe care vrei să îl practici în mod regulat, precum joggingul, ciclismul sau înotul și integrează-l în programul tău zilnic. Ce este excelent: chiar și schimbările mici pot avea rezultate semnificative. De exemplu, poți urca pe scări în loc să iei liftul. Sau poți coborî din metrou cu o stație mai devreme și merge pe jos până la destinație. În acest scop încă un sfat: ai încercat antrenamentele online? O jumătate de oră de yoga înainte de muncă sau pilates în confortul propriei locuințe îți vor oferi mai multă energie pe parcursul zilei.

4. Masează stomacul

Nu numai schimbările interne, ci și cele externe pot fi benefice pentru stomac. De exemplu, o sticlă cu apă caldă sau un masaj blând. Ambele variante stimulează activitatea intestinală. Pentru masaj, întinde-te pe spate și apasă ușor pe stomac cu vârful degetelor. Masează pielea cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic, pentru a stimula tranzitul intestinal.

5. Redu stresul

Evită stresul. Alocă timp suficient meselor. Mănâncă și mestecă încet, pentru a evita pătrunderea aerului în stomac, astfel încât digestia să fie mai ușoară. De asemenea, meditația și antrenamentele autogene pot îmbunătăți concentrarea și te vor ajuta să te relaxezi. Ajută la menținerea sănătății intestinului!


Sănătate

Este necesar să stimulezi digestia cu laxative chimice?

Înainte de a apela la medicamente și laxative, încearcă să vindeci constipația cu remedii naturale și casnice. Dacă ești atent la digestie, consumi suficiente fibre și bei cantitatea de lichide necesară, însă tot suferi de constipație, consultă un medic.  Mai ales dacă suferi de digestie lentă și constipație de multă vreme. Medicul îți poate recomanda un preparat adecvat și poate determina cauza problemelor tale. Laxativele sunt doar o soluție pe termen scurt. Vrei să afli mai multe despre alimente, o dietă echilibrată și rețete? Abonează-te la newsletter-ul Kaufland.