Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Este bun ceaiul pentru tensiune mare?

Infarctul sau atacul vascular cerebral reprezintă efectele secundare nedorite ale tensiunii înalte, numită și hipertensiune. Există mai multe metode prin care poate fi redus riscul de apariție a acestor boli. Chiar și o simplă cană de ceai poate ajuta la scăderea hipertensiunii. De ce este această plantă medicinală atât de importantă? Am adunat laolaltă cele mai importante întrebări și răspunsuri.

O cană de ceai pe o tavă.
© grafvision – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Substanțele din plante au un efect benefic asupra inimii și tensiunii arteriale.
  • Acest lucru se datorează în special galatului de epigalocatechină (EGCG) din ceaiul negru și verde.
  • Dacă este necesară scăderea tensiunii arteriale ridicate, se pot lua anumite măsuri. 
Hipertensiune

Când vorbim despre tensiune mare sau hipertensiune? 

Hipertensiunea reprezintă valorile mai ridicate decât limita normală a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială este formată din două valori: prima valoare se numește tensiunea sistolică, iar a doua, tensiune diastolică. „mmHg" reprezintă milimetri coloană de mercur detectați de tensiometru. Când medicul măsoară o tensiune de 140/90 mmHg, pacientul are hipertensiune. Atunci când vă luați singur tensiunea, valoarea limită este de 135/85 mmHg. Se consideră că tensiunea este normală până la 140/90 mmHg, valoarea ideală fiind de 120/80 mmHg. 


Prevenție

Ajută ceaiul la prevenirea hipertensiunii? 

În medicină, persoanele care primesc tratament medicamentos de durată împotriva hipertensiunii sunt numite hipertensive. Multe dintre acestea trebuie să ia medicamente în mod regulat, precum inhibitori ECA sau betablocante. Putem lua măsuri de prevenție pentru a nu ajunge în această situație. Una din soluțiile pentru scăderea tensiunii ar putea fi un remediu naturist la îndemâna tuturor: o cană bună de infuzie de plante.  


Sortimente

Sunt toate tipurile de ceai la fel? 

Răspunsul este clar: nu. Aici vom vorbi doar despre infuzia din frunzele arborelui „Camellia Sinensis“. Din această plantă se face ceaiul verde folosit la ceremonia ceaiului, dar și cel negru, alb, de iasomie sau oolong. Infuziile din alte plante sau fructe nu sunt aceeași băutură, dar sunt asemănătoare. 


Ingrediente

Ce anume ajută la reducerea hipertensiunii? 

Efectul pozitiv asupra inimii și tensiunii se datorează catehinelor. Se mai numesc și flavanoli. Aparțin grupei polifenolilor, care sunt compuși vegetali. Aceștia ajută la scăderea tensiunii arteriale. Aici vom menționa galatul de epigalocatechină (EGCG) în mod deosebit. Acest compus vegetal este prezent, printre altele, în ceaiul negru, dar se găsește în cantități foarte mari și în cel verde.


Efect

Ce efect are asupra organismului?

Se poate vedea o cană cu un pliculeț de ceai, o linguriță și frunze de ceai.
© grafvision – stock.adobe.com Efectul pozitiv asupra inimii și tensiunii arteriale se datorează catehinei, care se găsește în mod special în ceaiul verde și negru.

Există multe studii privind beneficiile asupra organismului. Cercetătorii din Berlin au dorit să afle ce se întâmplă dacă bei jumătate de litru de ceai verde zilnic. Au observat că dilată venele, făcându-le mai flexibile.

Au fost dovedite efectele ceaiului pentru tensiune mare? 

Oamenii de știință nu au căzut de acord cu privire la efectele sale asupra sistemului cardiovascular. Încă nu există dovezi concludente care să ateste faptul că efectul vasodilatator se reflectă în scăderea tensiunii arteriale și reduce astfel un posibil risc de infarct. Pe de-o parte, diverse studii prezintă dovezi că ajută la scăderea hipertensiunii. Pe de altă parte, sunt și studii care nu au dovedit niciun beneficiu asociat. Băutorii de ceai sunt, deseori, mai sănătoși decât cei care nu consumă această băutură. Cu toate acestea, acest lucru nu se datorează exclusiv consumului de ceai. Anumiți cercetători consideră că aceștia fac mai mult sport și mănâncă mai sănătos decât alte persoane.  


Interacțiuni

Interacționează cu medicamentele? 

Plantele medicinale pot influența efectul medicamentelor. Aceste tipuri de efecte se numesc interacțiuni. De obicei, experții recomandă evitarea consumului de infuzii de plante dacă un pacient urmează un tratament cu betablocante. Conform anumitor studii, consumul de ceai verde poate reduce eficacitatea acestor medicamente cu până la 85%. Astfel, consumatorii acestei băuturi calde trebuie să informeze medicul. 


Pentru scăderea tensiunii

Ce mai ajută la scăderea hipertensiunii? 

Dacă suferiți de hipertensiune cronică, mergeți la medic pentru a afla care este cauza. Dacă este necesară scăderea unor valori mari ale tensiunii arteriale, se pot lua anumite măsuri:

Scăderea în greutate

deseori, persoanele supraponderale nu suferă numai de tensiune ridicată, ci prezintă și alte probleme de sănătate asociate acesteia, cum ar fi diabetul. Prin scăderea în greutate, valorile pot scădea considerabil.

Controlul alimentației

îmbunătățirea obiceiurilor alimentare poate avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale. Alimente precum fructele, legumele, nucile și uleiul de măsline ajută în mod natural la reducerea hipertensiunii și reprezintă elemente importante pentru o alimentație echilibrată.

Mișcarea efectuată în mod regulat

Perioadele îndelungate petrecute pe scaun și sedentarismul stau la baza multor probleme de sănătate. 150 de minute de mișcare pe săptămână sunt benefice organismului și sistemului vascular. Sportul are efect antihipertensiv și, de asemenea, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, exercițiile fizice reprezintă soluții eficiente și în lupta împotriva altor boli, precum diabetul.  

Reducerea consumului de sare

Una dintre cauzele hipertensiunii poate fi consumul de sare excesiv. Cantitatea maximă de sare recomandată zilnic este de aproximativ 5 grame, cam cât o linguriță. 

Limitarea consumului de alcool

Medicii recomandă un consum zilnic de alcool de 30 de grame (aproximativ două pahare de vin sau bere) pentru bărbați și 20 de grame de alcool pentru femei.

Reducerea stresului

Stresul stimulează producția de adrenalină, iar aceasta determină creșterea tensiunii arteriale. Chiar și în cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune, valorile cresc considerabil în condiții de stres. Astfel, remediul împotriva hipertensiunii este un stil de viață echilibrat. Acesta poate fi atins printr-un regim de odihnă suficient sau prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditație sau tipul de antrenament autogen.