Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Alimente de origine vegetală: o dietă potrivită tuturor

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based fac parte dintr-o tendință alimentară relativ nouă. Nu este neapărat o dietă vegetariană sau vegană. Ce presupune exact și cum se poate implementa în viața de zi cu zi? De aici poți afla ce alimente sunt importante în această dietă și, de asemenea, poți descoperi rețete variate pe care le poți pregăti chiar tu acasă.

Fundal gri deschis, un tocător de lemn, în dreapta sus un bol cu sos, sâmburi de rodie și două felii de lămâie. Pe tocător: un prosop de bucătărie gri, iar pe acesta este așezată o tigaie cu două mânere, în tigaie fiind trei jumătăți de vinete umplute cu cușcuș și decorate cu sâmburi de rodie, mentă proaspătă și felii de migdale
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Oricine poate alege să consume proteine vegetale în alimente de origine vegetală
  • Asta nu înseamnă că vei fi vegan
  • Află de aici ce presupune această tendință alimentară și descoperă rețete delicioase
Definiție

Vegan vs. vegetarian sau plant based

Tendința de alimentație sănătoasă a fost îmbogățită cu un nou aspect: consumul produselor vegetale sau dieta plant based. Așa cum spune și numele, acest regim alimentar se bazează pe consumul alimentelor bogate în proteine vegetale. Avantajul acestei tendințe alimentare: se potrivește oricui. În ciuda opiniei generale, această tendință alimentară nu presupune abordarea unui stil de viață vegan și eliminarea completă a alimentelor de origine animală. Cu toate acestea, consumul de carne este restricționat semnificativ, aceasta fiind o dietă bazată pe vegetale. Chiar dacă unii aleg să facă acest lucru, nu trebuie să abordezi un stil de viață vegan și să renunți complet la alimentele de origine animală. Cu toate acestea, trebuie să reduci semnificativ cantitățile consumate. Ce înseamnă asta? Carnea ca ingredient principal, de exemplu, sub forma unei fripturi sau a unui file de pește, nu este destinată acestei diete. Dacă alegi să consumi carne, pește, lapte, unt, brânză sau ouă, de exemplu, folosește cantități foarte mici. Această dietă se bazează pe un singur lucru: consumul alimentelor ce conțin fibre vegetale.


Ingrediente

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând

Bine de știut: Există o mulțime de alimente pe care le poți consuma fără probleme ca parte a unei alimentații bazate pe proteine vegetale. Mai jos îți vom enumera o listă de produse pe care le poți trece de fiecare dată pe lista de cumpărături:

  • Legume cu frunze verzi, precum varza, kale, spanacul, Pak Choi
  • Legume clasice, precum conopida, broccoliul, ardeiul gras, morcovii, vinetele, zucchini, cartofii (dulci), rădăcinoasele, sparanghelul
  • Leguminoase, precum lintea, fasolea, năutul, mazărea
  • Cereale și pseudocereale, precum orezul, pâinea și pastele (de preferință integrale), quinoa, ovăz, bulgur, amaranth 
  • Fructe: avocado, fructe de pădure, citrice, mere, banane, ananas, prune 
  • Tofu, seitan sau tempeh
  • Fructe cu coajă lemnoasă și semințe: nuci, alune, migdale, caju, semințe de dovleac și de pin, semințe de chia, in sau cânepă
  • Produse vegane pentru înlocuirea lactatelor sau alimente de origine vegetală consumate în stare prelucrată: lapte, brânză sau iaurt din ovăz, soia, nucă de cocos sau fructe cu coajă lemnoasă

Ce se spune: chiar și alimentele de origine animală sunt permise în acest stil alimentar. Orientativ, încearcă să te îndrepți către un procent de 90:10. Astfel, laptele, ouăle, peștele, carnea sau brânzeturile nu trebuie să fie mai mult de 10% dintr-o masă. Deseori, chiar și o cantitate mai mică este suficientă pentru a da gust mâncării, cum ar fi în cazul brânzeturilor tari: o porție foarte mică este suficientă pentru a-i simți aroma. 


Instrucțiuni

Cum să ai o alimentație variată

Ține cont: doar pentru că un produs este de origine vegetală nu înseamnă că se recomandă consumul în cantități mari. Chiar și cartofii prăjiți sau fursecurile vegane conțin doar ingrediente de origine vegetală. Încearcă să ai o dietă echilibrată. Baza alimentației tale ar trebui să fie formată din diferite tipuri de legume și cereale neprocesate. Consumă în mod regulat fructe, fructe de pădure, fructe cu coajă lemnoasă și semințe. Regula de bază: cu cât mai colorat, cu atât mai bine. Astfel, te poți asigura că vei consuma o varietate de vitamine și minerale. Pentru a-ți îndeplini necesarul de proteine, poți consuma ocazional un ou sau o porție mică de carne, pește sau fructe de mare. De asemenea, mazărea, lintea, ciupercile, fructele cu coajă lemnoasă sau tofu sunt alimente ce conțin proteine vegetale.


Rețete

O farfurie bogată în produse vegetale: rețete pentru fiecare zi

Dacă vrei să abordezi o dietă bazată pe vegetale, nu trebuie să renunți la nimic. De exemplu, îți poți începe ziua cu o felie de pâine integrală cu felii de avocado cu puțin suc de lămâie, sare și piper: va fi un mic dejun delicios și sățios. Pentru prânz sau cină: curry-uri, supe, legume la grătar, tocănițe, chiflele, burgeri sau chiar și salate. Dacă ești fanul dulciurilor, între mese te poți îndrepta către niște migdale caramelizate sau chiar batoane făcute în casă, un bol cu fructe sau chiar și o budincă vegană. După cum poți vedea, nu este deloc greu să implementezi acest regim alimentar. Cauți o sursă de inspirație? Accesează rețetele noastre și vei găsi tot ce îți poți dori.