Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Svickova: găluște tradiționale boeme

Cauți un preparat sățios, cu o istorie bogată? Atunci cu siguranță vei aprecia acest preparat cehesc tradițional. Află de aici tot ce trebuie să știi despre svickova, de la preparare până la servire.

Se poate vedea un șervet violet cu tacâmuri argintii, pe un fundal deschis. Alături se poate vedea o farfurie verde cu o porție de svickova.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Află de aici mai multe despre originea și denumirea acestui preparat delicios.
  • Cum să prepari svickova: rețeta de găluște boeme, pas cu pas.
  • Află de aici cum poți prepara găluște cehești utilizând rețeta originală. 
Proveniență

De la ce provine svickova?

O mână toarnă sos peste o porție de svickova cu găluște așezate într-o farfurie, pe o masă de lemn.
© Kaufland Svickova se servește cu sosul de smântână caracteristic.

La origine, acestea erau preparate cehești care se mai puteau întâlni în cultura culinară a Regatului Boemiei. În prezent, Boemia face parte din Republica Cehă. Cu toate acestea, preparatele cehești sunt apreciate și în zonele înconjurătoare, precum Sirezia, Moravia și Lusația. Pentru rețeta originală de svickova, în Regatul Boemiei se folosea fileul de vită, dar în prezent se folosesc în mare parte alte bucăți de carne de vită. Rețeta originală a acestui preparat este un subiect de discuție frecvent disputat de-a lungul anilor și deceniilor în Cehia. 

În prezent, pentru acest preparat se poate folosi și carne de porc în locul celei de vită, numită „falešná svíčková” (mușchi de vită fals). Svickova se servește cu găluște cehești. De asemenea, sosul de smântână cremoasă este o caracteristică a preparatului. 

O informație interesantă: Conform legendei, cuvântul cehesc pentru „mușchi de vită” (Svíčková) provine de la cuvântul „lumânare” (Svíčka), deoarece acest preparat se consuma de regulă seara, la lumina lumânărilor - foarte romantic!


Rețetă

Cum se prepară svickova

Se poate vedea o mână care trage felii de bacon printr-o bucată de carne de vită așezată pe un tocător de lemn.
© Kaufland Friptura de vită este asezonată cu felii de bacon, cu ajutorul unei pensete.

La fel ca majoritatea preparatelor tradiționale, svickova, de asemenea, se prepară diferit de la o regiune la alta. 

 

Rețeta originală pentru 4 porții:

  • 150 g morcovi
  • 200 g țelină
  • 2 cepe
  • 1 frunză de dafin
  • 1 lingură de boabe de piper negru
  • ½ de lingură de cuișoare
  • 100 g de bacon, cu grăsime
  • 1 kg de mușchi de vită
  • 1 lingură de unt clarificat
  • Sare
  • 1 l de supă concentrată de vită
  • 2 linguri de muștar
  • Zahăr
  • 50 ml de oțet de vin alb
  • 5 fire de cimbru
  • 150 g smântână (30% grăsime)
  1. Curăță și toacă grosier morcovii, țelina și ceapa. Pune frunza de dafin, piperul și cuișoarele într-un săculeț de ceai și leagă-l. 
  2. Taie baconul pe lungime, în bucăți cu o grosime de aproximativ 1 cm. Introdu cuțitul în bucata de carne de vită, de-a lungul fibrei, pe lungime. Introdu fâșiile de bacon prin carnea de vită folosind o pensetă de bucătărie sau un ac.
    Bine de știut: Acest procedeu previne uscarea fripturii în timpul procesului de gătire.
  3. Încălzește untul clarificat într-o tigaie. Sărează bine carnea și rumenește-o timp de 2 minute pe fiecare parte. Scoate friptura din tigaie.
  4. Prăjește legumele în untul clarificat timp de aproximativ 3 minute. Toarnă supa concentrată în oală, adaugă muștarul, zahărul și oțetul. Spală cimbrul, usucă-l și adaugă-l în oală alături de carnea de vită și de săculețul de ceai. Fierbe carnea la foc mic, cu capac, timp de 2 ½ ore.
  5. Scoate friptura din oală, adaugă smântână și apoi pasează toate ingredientele până devin un piure fin și mai adaugă sare, zahăr și oțet, dacă este cazul. Sosul este perfect atunci când este picant și ușor acrișor. Servește friptura cu sos. 

În plus față de friptură și sos, svickova perfectă mai conține găluște boeme, merișoare și felii de lămâie.


Garnituri

Găluște cehești

Două găluște tăiate pe o farfurie, cu o furculiță lângă ele.
© Kaufland Găluștele tradiționale sunt ovale și se servesc deja feliate.

Cum ar arăta o masă tradițională cu svickova fără găluște? Acestea sunt perfecte pentru a fi servite alături de sosul de smântână, fiind o adevărată încântare pentru simțuri. Acestea nu se potrivesc doar alături de fripturi, dar și alături de gulaș și de alte preparate din carne. Rețeta găluștelor („houskové knedlíky” în limba cehă) variază de la o regiune la alta. Cu toate acestea, găluștele tradiționale sunt întotdeauna rulate în forme ovale și servite deja feliate.

Află de aici cum poți face aluatul!

Uneori, în rețetele moderne este adăugat praf de copt, dar rețeta tradițională se face cu drojdie. Ingrediente pentru două găluște:

  • 1 chiflă veche de 2-3 zile
  • 250 ml lapte
  • 10 g drojdie proaspătă (sau două lingurițe de drojdie uscată)
  • 500 g făină albă#1 ou
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță zahăr 
Un bol acoperit, cu aluat cu drojdie, în cuptor.
© Kaufland Aluatul cu drojdie se poate lăsa la odihnit în cuptor, la o temperatură de 45 °C.
  1. Taie chifla în cuburi de aproximativ 1 centimetru.
  2. Încălzește laptele într-un vas (ai grijă să nu fiarbă!) și dizolvă drojdia în el. 
  3. Amestecă făina, oul, sarea și zahărul într-un bol. 
  4. Pune laptele cu drojdie peste amestecul de mai sus și combină toate ingredientele. 
  5. Adaugă pe rând cuburile de chiflă și încorporează-le. 
  6. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească într-un loc cald timp de 45 de minute.
    Sfat: Poți folosi cuptorul setat la 45 °C cu căldură de sus și de jos.
  7. Formează în mâini două găluște ovale, cu o lungime de aproximativ 20 cm și o grosime de 10 cm.
  8. Adu la punctul de fierbere o oală mare de apă cu sare și fierbe găluștele timp de 10 minute, întoarce-le și mai lasă-le la fiert încă 10 minute.
  9. Apoi scoate-le cu grijă din vas și înțeapă-le de câteva ori cu o scobitoare pentru a permite aburului să iasă. Taie-le cu un cuțit ascuțit și servește-le.