Pad thai: street food thailandez
Conținutul pe scurt
- Pad thai înseamnă „prăjit din Thailanda” și se prepară cu paste de orez prăjit, tofu, creveți și ou.
- Este cunoscut în întreaga lume ca fiind preparatul național thailandez. Află de aici cum se prepară.
- Pad thai original este simultan dulce, acru, amar și sărat. Află ce ingrediente sunt necesare.
- Este un preparat foarte versatil. Poți folosi pui în loc de creveți?
- Află de aici cum poți prepara pad thai vegan sau vegetarian.
Ce este pad thai?
Thailanda și mai ales Bangkok, capitala sa, sunt cunoscute în întreaga lume pentru mâncarea specifică. Printre cele mai apreciate preparate, se numără pad thai, denumirea acestuia însemnând „prăjit în Thailanda”. Pastele de orez se prăjesc alături de creveți, tofu și ou. Sosul pad thai este dulce acrișor, pe bază de zahăr de palmier, sos de pește și pastă de tamarind. Pasta de tamarind se prepară din păstăile arborelui și au o aromă acrișoară foarte apreciată în gastronomia thailandeză, indiană, africană, dar chiar și caraibeană.
Este reprezentativă pentru mâncarea thailandeză: armonia dintre arome este foarte importantă. Dulce, acru, amar și sărat: toate acestea trebuie să se complimenteze reciproc. Acest lucru se aplică și pentru pad thai. Deși acest preparat este gata în 30 de minute, este o adevărată explozie de gust. Află de aici în ce constă rețeta originală, dar și cum o poți modifica pentru pad thai vegetariene.
De unde provine?
Nu este pur și simplu un preparat tradițional, ci a devenit chiar preparatul național după Al Doilea Război Mondial. Prim-ministrul din acel moment, Plaek Phibunsongkhram (Phibun, pe scurt) căuta o metodă de a reduce consumul de orez din țară, pentru a-l putea exporta la costuri mai mari.
Cu toate acestea, noodles din grâu nu erau o opțiune bună, deoarece erau importați din China, de care Thailanda încerca să se îndepărteze ca urmare a politicii de naționalizare. Astfel au luat naștere noodles din orez, care se puteau produce ieftin din boabe de orez sparte. Astfel, o rețetă deja existentă a devenit preparatul național. Cuvântul „Thai” din numele preparatului avea rolul de a apropia populația Thailandei și de a le întări unitatea culturală în fața altor state și coloniilor europene,
Consumul acestui preparat tradițional era un act patriotic. În prezent, asociem în continuare noodles de orez prăjiți cu Thailanda, deci planul lui Phibun a funcționat într-o anumită măsură. Doar că îi lipește aroma naționalistă. Acum este comandat mai mult de turiști. În plus, acest preparat tradițional este acum disponibil în întreaga lume, în spiritul culturii democratice.
Sfat: În Bangkok, este disponibil la aproape orice tarabă de street-food. Se spune că cel mai bun loc pentru o rețetă autentică este în Nang Loeng Market, cea mai veche piață alimentară din Thailanda. Aici, bucătarii pot prepara acest fel de mâncare tradițional în mai puțin de cinci minute!
Rețeta originală
Pasul 1: pune un pachet de noodles în apă caldă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Odată ce s-au înmuiat, aruncă apa și lasă-i deoparte.
Pasul 2: În timp ce noodles stau în apă, poți prepara restul ingredientelor: spală creveții pregătiți pentru gătire și usucă-i și apoi taie tofu și ridichi murate în bucăți mici. Spală germenii de fasole mung și lasă-i la uscat într-o sită. Spală ceapa verde cu apă rece, las-o să se usuce și apoi tai-o în bucăți cu o lungime de 2-3 centimetri. Spală limeta cu apă caldă, usuc-o și tai-o în sferturi. Pisează alunele coapte într-un mojar.
Pasul 3: Amestecă pasta de tamarind, zahărul de palmier și sosul de pește într-un bol.
Pasul 4: Într-o tigaie wok, încălzește ulei vegetal cu gust neutru, precum uleiul de floarea soarelui. Prăjește puțin creveții pe ambele părți, dar nu îi găti complet. Scoate-i din tigaie și pune-i deoparte.
Pasul 5: Prăjește tofu. Adaugă noodles de orez înmuiați și sosul și amestecă bine. Adaugă apoi și creveții uscați, ridichile și alunele. Adaugă în tigaie câte un ou pentru fiecare porție și amestecă-l cu restul ingredientelor. La final, adaugă creveții prăjiți, ceapa verde și germenii de fasole mung. Amestecă toate ingredientele.
Pasul 6: Pune mâncarea gata preparată în farfurie și servește-o alături de o felie de limetă.
Sfat: Pentru o consistență mai cremoasă și asemănătoare sosului carbonara, bate oul într-un bol separat și adaugă-l așa. Tigaia și restul ingredientelor trebuie să se fi răcit ușor pentru ca oul să nu se coaguleze complet și să își păstreze o consistență cremoasă.
Variații delicioase
De la rețeta de bază au fost create multe alte variații. Printre rețetele noastre preferate, se numără Sambal Oelek cu pastă de chili în loc de sos de pește:
pad thai cu carne
Nu îți plac fructele de mare, dar nu vrei să ratezi o adevărată experiență culinară? Poți înlocui creveții din rețeta originală cu carne de pui sau de vită tăiată felii și prăjită în tigaie. Carnea nu se numără de obicei printre ingredientele pad thai tradiționale, dar este cu siguranță o opțiune în restaurantele cu specific thailandez. Dacă dorești, poți adăuga atât creveți, cât și carne.
Pad thai vegan
Pentru această variație, trebuie să elimini câteva dintre ingredientele originale. Pur și simplu înlocuiește creveții prăjiți sau uscați cu mai mult tofu. În loc de sosul de pește, folosește sos de soia deschis la culoare pentru a da gust preparatului doar cu ingrediente vegane. Pentru o aromă ușoară de pește, poți adăuga câteva foi de nori sub noodles. Și oul va trebui eliminat. Pentru a-l înlocui, poți folosi unt de arahide și vei obține aceeași consistență cremoasă.