Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Află de aici cum poți prepara un mic dejun cu Weißwurst

Dacă vei căuta pe rapid pe Google câteva elemente germane tradiționale, vei găsi pitici de grădină, varză murată și cârnați. Germanii sunt cunoscuți în lume datorită preparatelor sățioase și specialităților pe bază de cârnați. Weißwurst se numără printre preparatele tradiționale! Dacă vrei să încerci un preparat german tipic la următoarea ta vizită în Germania, îți sugerăm Weißwurst. Aceștia nu sunt apreciați doar în Bavaria, ci în întreaga țară, unde se consumă fie ca gustare, fie la micul dejun. Din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre micul dejun cu Weißwurst.

Un bărbat folosește cuțitul și furculița pentru a tăia un cârnat pe o farfurie cu modelul tradițional bavarez. Pe farfurie se poate vedea și o porție de muștar. Alături se mai află o farfurie cu Obatzda bavareză, ceapă, ridichi și salată.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Care sunt componentele unui mic dejun tradițional cu Weißwurst? Vei afla de aici.
  • Află de aici că o salată de cartofi germană este perfectă pentru un mic dejun consistent. 
  • De asemenea, vei afla și ce nu trebuie să lipsească de la un mic dejun și ce tip de muștar se potrivește perfect alături de Weißwurst.
Definiție

Ce este micul dejun cu Weißwurst?

Cârnați Weißwurst care plutesc în apă cu sare într-un bol alb din ceramică cu modelul tradițional bavarez, alb și albastru. În fundal se pot vedea un coș cu covrigi și o farfurie albă, decorată, de asemenea, cu alb și albastru.
© Kaufland Cârnații Weißwurst sunt gata pentru a fi mâncați. Dacă vrei, pot fi însoțiți de o bere.

În prezent, Weißwurst nu se mai servește doar la micul dejun. În Bavaria, se mai servește și pentru Brotzeit, un fel de gustare între mese. Poate fi un al doilea mic dejun înainte de prânz sau poate chiar o gustare de după-amiază. 

Ca gustare, poți servi șuncă de porc fiartă alături de obazda și friptură. Un alt ingredient la fel de important sunt covrigii, care în Bavaria sunt denumiți Brezn. Deoarece aceștia se servesc de obicei cu Weißwurst, deseori îi vei întâlni pe amândoi la gustări.

Cu toate acestea, mai există câteva motive pentru care se spune că Weißwurst se servesc la micul dejun. În primul rând, în trecut, acești cârnați nu se puteau păstra la rece după pregătire, astfel că era necesar să se consume repede. Se aplica următoarea zicală: cârnații Weißwurst nu au voie să audă bătăile ceasului de la ora 12, deoarece probabil deja s-au stricat. Astfel, se serveau de obicei la 10 dimineața.

O altă explicație este că, la prima oră, doar muncitorii luau micul dejun în taverne, iar aceștia trebuiau să golească localurile devreme în așteptarea clienților de la prânz, care de regulă plăteau mai bine. În cele din urmă, explicația nu este atât de importantă: micul dejun cu Weißwurst a devenit o tradiție în Bavaria mai ales în zilele de weekend și de sărbătoare și se poate întâlni acum și la evenimentele cu tematică germană.


Proveniență

Atracția principală

Oricine a vizitat o măcelărie în Germania a văzut cu siguranță acești cârnați afișați: Weißwurst. Denumirea acestora provine de la culoarea lor albă. Singura pată de culoare vizibilă provine de la ierburile aromatice din carnea tocată folosită.

Unde a fost inventat Weißwurst? Se spune că a fost inventat printr-o eroare a unui ucenic de măcelar din München. Se spune că, în anul 1857, un maestru măcelar a rămas fără intestine de vițel în hanul său, într-o duminică foarte aglomerată, în duminica anterioară sărbătorii Rosenmontag, un eveniment important în Germania. Ucenicul a mers la cumpărături, dar s-a întors cu intestine de porc. Pentru a nu trimite oaspeții acasă flămânzi, măcelarul a umplut intestinele cu carnea deja tocată și, pentru a evita plesnirea intestinelor în timpul preparării pe grătar, a ales să fiarbă cârnații. Astfel au apărut Weißwurst. Chiar și în prezent aceștia se prepară prin fierbere, iar intestinele nu se consumă.

Din ce sunt preparați?

Ingredientul principal responsabil de culoarea deschisă a acestora este carnea de vițel. Conțin cel puțin 51% mușchi de vițel. În plus, se mai adaugă bacon, burtă și carne slabă de porc. 

Culoarea albă, în ciuda conținutului de porc, nu se datorează doar cărnii albe de vițel, dar și conținutului de sare. În locul sării folosite de regulă în cârnații roșii, în Weißwurst se folosește de obicei sare de masă. Printre ingrediente se numără și pătrunjelul și ceapa. De asemenea, se adaugă și condimente precum nucșoară, cardamom, ghimbir, dar și lămâie; fiecare măcelărie are propria sa rețetă secretă. Cel mai important este ca rețeta să conțină ingredientele principale și să fie delicioasă.

Cum se produce Weißwurst?

Carnea și bucățile de carne se toacă mărunt cu un aparat de tocat specializat. Acesta va toca alimentele mult mai fin decât un aparat tradițional. Apoi, se adaugă condimentele dorite, sare de masă și gheață pisată. Apoi, carnea este introdusă în intestine de porc și se formează cârnații. Se fierb în apă la o temperatură de 75 °C timp de 25 de minute și apoi se introduc în apă rece. Acum sunt delicioși și fragezi. 

Pregătirea corectă

Ce trebuie să faci acasă: se fierb întotdeauna, nu se prăjesc și nu se prepară pe grătar. Ideal, se fierb timp de 25 de minute la 75 °C. Dacă nu ai un termometru de gătit, îți recomandăm să aduci apa cu sare la punctul de fierbere, apoi să o iei de pe aragaz și să adaugi cârnații. După 10 sau 15 minute, aceștia vor fi gata. Acest tip de cârnați nu se adaugă direct în apă clocotită, deoarece intestinele se pot rupe. Sfat profesionist: prepară garniturile cât timp cârnații se fierb. Apoi, aceștia se servesc într-o terină specială, deoarece se pot curăța mai ușor atunci când sunt încă calzi.

Cum se mănâncă: cum procedezi?

În Bavaria, mai ales printre susținătorii tradițiilor, există o singură metodă de a mânca Weißwurst: se scoate din intestin. Carnea trebuie scoasă din intestin. Cum se procedează: ia Weißwurst în mână, asezonează-l cu puțin muștar dulce, pune cârnatul între dinți și sparge cu atenție învelișul. Vei avea nevoie de puțin antrenament. Astfel, există câteva alternative practice: Ai două variante: 

  • Varianta 1: decojirea completă. Pentru aceasta, taie pe lungime învelișul, de la un capăt la celălalt. Apoi folosește degetele sau cuțitul pentru a ține dintr-o parte învelișul și îndepărtează-l complet. Ideal, trage învelișul într-un unghi ascuțit, nu drept, pentru a evita ruperea acestuia. Cu această variantă, cârnatul se va răci mai repede, deci mai ai totuși o alternativă.
  • Varianta 2: Taie întâi cârnatul folosind cuțitul și furculița, dar nu îndepărta învelișul. Înțeapă apoi membrana cu furculița. Continuă prin tăierea membranei cu un cuțit și procedează la fel ca mai sus: îndepărtează-l. Poți să și dezlipești complet învelișul cu ajutorul furculiței în timp ce ții bucata de cârnat în farfurie cu ajutorul cuțitului, având grijă să nu se miște.

Cu siguranță, mai sunt multe alte variante, în funcție de regiune. 


Mic dejun tradițional 

Garnituri

Anumite garnituri tradiționale nu ar trebui să lipească niciodată de la un astfel de mic dejun. Le poți servi alături de acest mic dejun fabulos. Află de aici ce nu trebuie să lipsească de pe masă.

Covrigi

Aceștia sunt garnitura tradițională. Trebuie să fie întotdeauna proaspăt scoși din cuptor. Profesioniștii îi pot face chiar ei sau aceștia se pot achiziționa de la o brutărie de încredere. Din păcate, mai ales în nordul Germaniei sau în afara țării, aceștia nu se pot achiziționa de la orice brutărie. Dar nu contează, cu siguranță oaspeții tăi vor fi încântați de covrigii cumpărați congelați și preparați la cuptor.

Muștar

Acesta este aproape sacru pentru bavarezi și se acceptă un singur tip alături de Weißwurst: muștarul dulce. Se mai numește muștar pentru Weißwurst. Orice alt tip aproape că reprezintă un sacrilegiu: nici nu te gândi să încerci muștar picant. Acesta se servește doar cu gustări și pur și simplu nu este potrivit în această situație. S-ar putea să apreciezi ketchupul, dar nici acesta nu reprezintă o opțiune tradițională. Muștarul dulce, pe de altă parte, se potrivește de minune alături de acești cârnați și de covrigi sărați. Desigur, există un motiv întemeiat pentru care această combinație este singura acceptată: este pur și simplu delicioasă.

Obatzda

Să ne înțelegem, vorbim despre UNICA Obatzda (sau Obazda, Obatzter ori sub altă denumire). Această cremă de brânză se prepară din Camembert maturat amestecat cu brânză proaspătă și boia, sare și piper. Obatzda bavareză se servește la gustări, deoarece este delicioasă cu covrigi, dar și cu Weißwurst. Cu această rețetă vei avea mereu Obatzda delicioasă pentru micul dejun.


Cu newsletter-ul nostru, nu vei rata niciodată noutățile! Răsfoiește ideile de rețete, participă la promoții și află cele mai noi oferte. Află tot ce vrei să știi din newsletter-ul nostru. Abonează-te acum!