Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Amaro: lichiorul de plante italienesc mult apreciat

Amaro, care aproape sună ca o declarație de dragoste, este cuvântul pentru „amar” în limba italiană. Amaro este un lichior din plante produs în Italia, cu un gust amar. Îți vom explica de ce este deosebit, cum se produce, ce varietăți sunt disponibile și cum se bea Amaro.

Se poate vedea un pahar înalt de lichior, cu lichid maroniu, alături de o carafă plină cu cuburi de gheață.
© nolonely – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Amaro este un lichior de plante italienesc, produs din mai multe ingrediente diferite.
  • De la Fernet la Alpin: vom explica diferențele dintre diferitele sortimente.
  • Amaro și Amaretto sună aproape la fel, dar sunt foarte diferite. 
Definiție

Ce este Amaro?

Pe lângă zahăr, apă și alcool, ingredientele principale din Amaro sunt ierburile aromatice și alte ingrediente de origine vegetală, precum rădăcini, flori și diferite tipuri de coajă sau scoarță. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor nu divulgă lista completă a ingredientelor: deseori, acestea sunt făcute după rețete secrete. Anumiți producători încă folosesc rețete utilizate de farmacii sau de mânăstiri. Cu toate acestea, ingredientele cunoscute din multe lichioruri de tip bitter sunt anasonul, gențiana, socul, florile de tei și mușețelul. În plus, ingredientele sunt lăsate în alcool sau chiar vin înainte de adăugarea zahărului. Astfel, lichiorul de plante capătă un gust dulce amărui și o consistență mai densă. Conținutul de alcool este cuprins între 10 și 50%.


Gust

Ce gust are Amaro?

Amaro se bea atât ca aperitiv, cât și ca digestiv. În mod tradițional, se bea simplu, dintr-un pahar înalt de lichior, dar se poate consuma și cu gheață, alături de o felie de lămâie. Anumite sortimente sunt ideale și pentru cocktailuri. Dacă preferi să îl bei simplu, ai de ales dintre două metode. La temperatura camerei sau rece ca gheața.


Sortimente

Ce sortimente există?

Amaro italian într-un pahar, alături de o felie de lămâie
© Pasqualino – stock.adobe.com Amaro: există diferite sortimente ale bitterului originar din Italia.

Lichiorul de plante italienesc se clasifică în mai multe categorii:

  • Mediu
  • Fernet
  • Alpin

Mai jos, îți oferim o privire de ansamblu asupra diferitelor sortimente de Amaro:

Mediu

Această variantă conține cel puțin 32% alcool și are o ușoară notă de citrice. Cel mai cunoscut produs din această categorie este Ramazotti. Băutura a fost inventată de un farmacist din Milano, numit Ausano Ramazzotti, în anul 1815, prin utilizarea a mai mult de 30 de plante și ierburi aromatice, alături de vanilie, coajă de portocală, anason și petale de trandafir. Cu toate acestea, și alte sortimente din această categorie, precum Averna Amaro din Sicilia, devin din ce în ce mai populare. Averna conține 60 de plante diferite și este o băutură apreciată în Italia. Și Amaro Montenegro, originar din Bologna, este foarte apreciat în Italia.

Fernet

De regulă, Fernet este mai amar decât alte lichioruri de plante din Italia. Un sortiment foarte apreciat este Fernet Branca, produs în 1845 de farmacistul Bernadino Branca, în Milano. Conform legendei, a amestecat 27 de tipuri de ierburi aromatice și le-a oferit ca bitter. Asemenea altor lichioruri din plante, are 39% alcool și un gust puternic.

Alpin

Așa cum sugerează și denumirea, băuturile din această categorie conțin plante din zona alpină. Acestea conțin aproximativ 17% alcool. Zara Amaro sau Braulio Amaro fac parte din această categorie și se servesc de obicei ca digestiv. De asemenea, se pot folosi și în cocktailuri și sunt perfecte alături de berea de ghimbir.

Carciofo

Carciofo înseamnă „anghinare”, iar un bitter din această categorie va conține și anghinare, alături de celelalte plante. Cel mai cunoscut este Cynar, acesta având un gust amar, cu note dulci de plante și un conținut de alcool de aproximativ 16,5%. Este delicios consumat simplu sau în combinație cu apă tonică sau Bitter Lemon. În această formă, este foarte apreciat pe timp de vară, când se servește cu cuburi de gheață și coajă de portocală.

Tartufo

Chiar numele ne oferă un indiciu privind calitatea specială a acestui Amaro. Conține trufe negre ca ingredient special. Lichiorul provine din regiunea Umbria din Italia, cunoscută pentru trufele sale și are un conținut de alcool de aproximativ 30%.

Amaro, Schnaps, Amaretto – prin ce se diferențiază?

Fernet, Sambuca sau Grappa? Care este diferența dintre un lichior de plante și schnaps? Lichiorurile conțin și suc sau alte ingrediente similare pentru creșterea cantității de zahăr și pentru a le face mai dulci, iar schnaps este produsul pur distilat. Cele mai faimoase sortimente de schnaps din lume sunt vodca, romul, tequila și whisky. Grappa, un alt sortiment de schnaps, este foarte apreciat în Italia. Schnaps conține, de asemenea, un procent ridicat de alcool, aproximativ 40%. 

O altă întrebare generată de denumirile asemănătoare este: Are Amaretto ceva în comun cu Amaro? Amaretto este forma de diminutiv a cuvântului Amaro, care înseamnă amar. Legătura dintre ele provine de la migdalele amare (în italiană: mandorla amara), folosite inițial la producția de Amaretto. În schimb, în ceea ce privește gustul, Amaretto este dulce și amintește de marțipan, fiind foarte diferit de gustul de plante al lichiorului Amaro. Dacă dorești să afli mai multe despre noile tendințe alimentare, abonează-te la newsletter-ul Kaufland - te vom ține la curent cu noile produse și oferte.