Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Imprimarea alimentelor: imprimante 3D pentru mâncare

Mâncare făcută la imprimantă? Da, se poate. Imprimantele 3D de mâncare pot presa alimentele în diferite forme. Anumite exemplare produc chiar carne la imprimantă care imită perfect structura fibrelor. Friptura făcută la imprimantă ar putea deveni înlocuitorul de carne al viitorului, odată ce startupurile finalizează experimentele și cercetările în domeniu. Află tot ce trebuie să știi despre aceste imprimante speciale de aici.

O bucată de carne de vită tăiată, pe o suprafață neagră, pe fundal negru.
© HLPhoto – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Alimentele pot fi presate de imprimantele 3D în forme noi.
  • Pentru persoanele cu tulburări de alimentație, cele vegane sau pentru cofetării: există suficiente aplicații.
  • Noi îți vom spune ce poți face cu o imprimantă 3D și de ce prezintă interes pentru uz personal, pentru bucătari și cofetari amatori.
Definiție

Imprimantele pot face mai multe decât crezi

Imprimanta 3D pentru mâncare nu este interesantă numai pentru că poate imita texturi și structuri. Imprimantele 3D sunt o tehnologie de viitor sustenabilă, care trebuie luată în considerare pentru conservarea resurselor. Poate în câțiva zeci de ani va apărea și un model care poate reprocesa alimentele care altfel ar fi ajuns la gunoi. Află de aici cum funcționează imprimantele 3D și ce efect pot avea asupra vieților noastre.


Funcție

Cum funcționează o imprimantă alimentară?

Primele astfel de imprimante au apărut în anii '80. De atunci, au evoluat: se folosesc în industria medicală de câțiva ani, de exemplu, la producția de implanturi și proteze personalizate. Prin tipărirea 3D, se construiește un obiect tridimensional strat cu strat, aproape felie cu felie, iar apoi se solidifică, pe baza unui model computerizat. Materialele folosite variază de la materiale plastice și rășini până la metal și ceramică. Se folosește aproape orice material care poate trece de la o stare maleabilă în etapa de început la una dură în etapele intermediare și finale. Obiectele rezultate pot avea chiar și balamale funcționale, de exemplu, șuruburi și piulițe sau foarfece perfect funcționale. 

Imprimantele 3D pot fi găsite și în casele obișnuite, pentru cei pasionați de aceste lucruri. Modelele mai mici, cu prețuri formate din trei cifre, pot crea mici jucării sau obiecte decorative. O notă importantă pentru amatorii tehnologiei de ultimă generație: spre deosebire de aparatele pentru uz industrial și comercial, cele de uz casnic nu sunt create pentru a fi compatibile întotdeauna cu scannere 3D. De asemenea, redarea prin care modelele 3D sunt transferate în imagini 2D, nu este de obicei disponibilă pentru aparatele de uz casnic. Cu toate acestea, se pot descărca modele pentru imprimanta 3D online și se pot tipări ca șabloane.  


Metoda de utilizare

Imprimante 3D pentru mâncare: o realitate, nu un vis al viitorului

Imprimarea 3D a alimentelor este similară imprimării de produse necomestibile. În loc de plastic, se modelează în forme individuale ciocolată topită, alimente gătite sau piure. Imprimarea alimentelor nu este un vis al viitorului, ci o tehnologie deja aplicată în diferite ramuri ale gastronomiei. Un startup care acum se ocupă cu vânzarea imprimantelor alimentare de uz casnic a luat naștere cu intenția de a găsi forme mai atrăgătoare pentru mâncărurile pasate pentru persoanele cu tulburări alimentare: piureul de mazăre se transformă în mazăre foarte moale, iar piureul de morcov în morcovi foarte moi. În ciuda texturii diferite, obiectivul este de a imita forma autentică a alimentului. Astfel de preparate făcute de imprimante ar putea fi servite la un moment dat în diferite localuri. Cu toate acestea, procedeul nu este foarte răspândit în practică, deoarece este foarte lent. Producția de broccoli artificial poate dura câteva ore. În plus, spre deosebire de ciocolata de menaj, care se întărește pe cont propriu, astfel de mâncăruri pasate pot obține o consistență fermă doar prin adăugarea agenților de îngroșare sau a gelifianților.


Carne

Proiect de viitor: nuggets de pui la imprimantă

Un alt domeniu de aplicare cu potențial bogat este cel al alimentației sănătoase. Astfel, persoanele care nu consumă carne sau care nu vor să renunțe la consistența și textura cărnii pot avea parte de alternative. De regulă, alternativele vegane și vegetariene la carne și mezeluri încep prin a avea o consistență moale. Aceasta ar fi ideală pentru prelucrarea cu o imprimantă 3D. Un startup israelian produce un tip special de carne vegană, folosind imprimante alimentare. Ingredientele sunt comune: proteine vegetale, apă și grăsimi, printre altele. Dar producția este foarte interesantă: prin procesul de imprimare, se imită structura reală a fibrelor, astfel că, în timpul consumului, produsele nu au numai gustul, dar și textura cărnii. Astfel, se pot imita diferite tipuri de carne, precum mielul sau vita. Fripturile, kebabul și fileurile imprimate 3D fac deja parte din meniul marilor restaurante vegane din Europa.


Uz casnic

Alimente tipărite: când vei putea avea o imprimantă de mâncare acasă?

O imprimantă alimentară mare, prin duza căreia curge aluat pentru clătite americane, creând clătite de forma turnului Eiffel.
© mari1408 – stock.adobe.com Există multe tipuri de imprimante alimentare. Un model american face clătite de forme diferite, precum de forma turnului Eiffel.

Ar fi posibil ca, în viitor, fiecare locuință să dețină propria imprimantă 3D? Momentan, acesta este doar un vis al viitorului. Datorită proprietății ingredientelor, alimentele dulci se pot imprima mai ușor. Imprimantele 3D de cofetării se folosesc pentru imprimarea de litere sau de articole decorative din ciocolată sau marțipan, care este la fel de ușor de procesat. Imaginația nu are limite: De exemplu, o companie americană a dezvoltat „PancakeBot” - o imprimantă alimentară cu o duză specială, care poate crea obiecte precum miniaturi ale turnului Eiffel din aluat pentru clătite americane. Pentru uz personal, există producători de produse precum imprimante de zahăr sau de ciocolată, care pot produce alimente dulci precum zahărul, ciocolata, marțipanul, fondantul sau chiar și paste.


Sustenabilitate

Tehnologia viitorului pentru sustenabilitate

După cum poți vedea, nu sunt doar un moft sau un articol la modă care va dispărea la fel de repede precum a apărut. Această tehnologie nouă are aplicații utile și foarte mult potențial. O companie nouă din Olanda care lucra cu reciclarea sustenabilă a produselor alimentare a descoperit posibilitatea de imprimare 3D. Startupul folosește produse precum fructe și legume răscoapte, dar și pâine veche. Alimentele sunt pulverizate și transformate în pastă, iar apoi se pot folosi la prepararea de feluri de mâncare noi. Imprimanta creează apoi designuri create pe calculator. Astfel nu ajută numai la reducerea deșeurilor alimentare, dar creează și forme noi și interesante care nu ar fi fost posibile în gastronomia moleculară tradițională.