Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ce este un cuptor olandez? Totul despre oalele de fontă

Cuptoarele olandeze devin din ce în ce mai apreciate. Nici nu este de mirare: Le poți folosi pentru un număr nelimitat de rețete, de la preparate dulci la cele sărate. Află de aici de ce sunt atât de apreciate și de ce trebuie să ții cont atunci când le folosești. De asemenea, află cum poți prepara un gulaș delicios la foc deschis.

O oală de fontă plină cu legume, fotografiată de sus.
© shaiith – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Cuptorul olandez este o oală din fontă cu capac. Se poate folosi la cuptor, la foc deschis sau chiar și în contact direct cu cărbuni.
  • Înainte de prima utilizare, vasele de fontă necesită atenție specială: acestea sunt ușor de îngrijit și de menținut dacă ai în vedere câteva reguli simple.
  • Vrei să folosești și tu o cratiță de fontă? Află de aici o rețetă de gulaș de porc delicioasă, rapidă și ușoară. 
Definiție

Ce este un cuptor olandez?

Cuptoarele olandeze sunt vase de fontă cu capac și cu multă tradiție: Ele se folosesc chiar de la începutul secolului al XVIII-lea. Numele lor provine de la Dutch (olandez) și Oven (cuptor). Se numesc așa, deoarece erau inițial fabricate prin metode olandeze tradiționale. Acestea au fost apoi aduse în SUA de imigranți. În prezent, folosirea lor a devenit o adevărată tendință alimentară globală.


Pregătire

Înainte de a găti: asezonare!

Pentru a putea prepara rețete în oalele de fontă, acestea necesită îngrijire specială. Asezonarea este o metodă prin care se va crea un strat de protecție numit patină, care va acționa apoi ca metodă de prevenție împotriva resturilor de mâncare arsă. Asezonarea este foarte simplă. Ideal, se va face în aer liber, deoarece se va genera o cantitate semnificativă de fum. Ar fi perfect dacă ai putea folosi un grătar cu capac, în aer liber. Mai jos îți prezentăm cei mai importanți pași: 

  1. aplică cu atenție pe interiorul și exteriorul oalei un strat de ulei de floarea soarelui sau de rapiță.
  2. Apoi pune oala fără capac pe grătar.
  3. Las-o așa timp de 2 ore la o temperatură minimă de 200 de grade Celsius.
  4. Îndepărtează cu grijă oala de pe foc imediat ce s-a format patina.
  5. Pentru a evita arsurile, permite-i apoi să se răcească complet.
  6. Dacă va fi cazul, poți aplica un al doilea strat de ulei.
  7. Îndepărtează eventualele reziduuri de ulei ars de pe oală.

Atenție: Uleiul de măsline nu este recomandat pentru asezonare, deoarece nu rezistă la temperaturi înalte pe perioade lungi de timp. Uleiul se va arde și depozitele de pe oală pot căpăta un gust rânced sau amar. Repetă periodic procesul de asezonare pentru a menține patina. Este posibil ca acest proces să necesite repetarea, inclusiv după curățarea oalei prin mijloace neadecvate, de exemplu, cu detergent de vase.


Curățare

Cum se curăță corect cuptorul olandez?

Atât timp cât ai în vedere câteva aspecte, curățarea oalelor de fontă este foarte simplă. Spală oala și capacul la mână, fără a folosi agenți de curățare puternici, precum un detergent de vase sau bureți din metal. Acestea ar putea deteriora patina. Ideal, oalele de fontă se curăță cât sunt calde. De regulă, resturile de mâncare se pot îndepărta fără probleme cu apă caldă și cu un burete moale, neabraziv. Pentru resturile arse, poți folosi un burete din plastic sau un burete cu inele metalice. După curățare, șterge oala cu atenție și ai în vedere ca aceasta să fie complet uscată, pentru a evita depozitele de rugină. În acest sens poți folosi un șervet de hârtie îmbibat cu puțin ulei de floarea soarelui sau de ulei de rapiță.


Selecție

Ce cuptor olandez este potrivit pentru mine?

Există câteva aspecte foarte importante pentru cuptoarele olandeze din fontă: capacul trebuie să aibă același diametru ca oala. Acesta trebuie să se potrivească perfect oalei, deoarece în interior se formează aburi fierbinți. Există și mânere speciale pentru capacele oalelor de fontă. Acestea te ajută să ridici capacul fără a te arde. Dimensiunile recomandate pentru începători sunt cele cu un diametru de 25 de centimetri, cu volume între 5,5 și 7,5 litri. Acestea sunt suficient de mari pentru rețete delicioase pentru întreaga familie. Există și variante mai mari, cu volume de până la 10 litri, potrivite pentru a servi până la 20 de persoane. Un alt criteriu important este reprezentat de rețetele pentru care vei folosi oala. Dacă vrei să prepari alimente la temperaturi foarte ridicate, îți recomandăm vase cu suprafața plată. Astfel, căldura va fi distribuită mai bine. Pe de altă parte, oalele adânci sunt recomandate pentru preparate gătite la temperaturi mai reduse sau pentru care trebuie să se limiteze temperatura maximă.


Depozitare și îngrijire

Cum se depozitează și cum se îngrijește?

În perioadele de neutilizare, capacul vasului de fontă trebuie să fie așezat ușor deplasat, pentru a asigura buna circulație a aerului. Poți, pur și simplu, să pui un șervețel de hârtie împăturit între capac și oală. Dacă nu vei face acest lucru, este posibil ca patina să râncezească și să strice gustul alimentelor. Odată ce uleiul a râncezit, vasul trebuie asezonat din nou. Astfel, este cu atât mai important să ai grijă de aceste vase. Mai jos îți prezentăm și alte sfaturi importante pentru a avea grijă de cuptorul olandez:

  • Nu îl lăsa în apă, deoarece va rugini.
  • Nu folosi niciodată agenți de curățare precum detergenți de vase, deoarece patina se va deteriora și va fi necesară o nouă asezonare.
  • Nu lăsa un cuptor olandez pe foc fără mâncare în el pe perioade lungi de timp, deoarece materialul se poate deteriora.
  • Nu turna niciodată lichid rece într-un cuptor olandez fierbinte, deoarece diferența de temperatură poate duce la crăparea materialului.

Preparare

Multifuncționalitate

Cuptorul olandez de fontă se poate folosi pentru o mare varietate de rețete tradiționale. Dacă vrei o experiență originală și naturală, poți găti chiar și afară, la flacără deschisă. O altă variantă interesantă: poți folosi cărbuni pentru a avea o sursă de căldură atât de sus, dar și de jos: Profesioniștii nu folosesc cărbunii doar pentru a aprinde focul, dar și pentru a găti: oala se așază direct pe cărbuni, iar apoi se pun cărbuni și pe capac. Astfel, vor exista două surse de căldură. Oala nu este ideală doar pentru gătirea la foc deschis, ci se poate folosi și în cuptor.

Ai în vedere: Ai mult mai puțin control asupra procesului de gătire atunci când folosești un foc de tabără decât atunci când gătești pe aragaz sau la cuptor. Pentru controlarea temperaturii, oala se așază pe un grătar suspendat cu lanțuri. Astfel poți controla înălțimea: dacă oala este mai aproape de foc, vei găti la temperaturi foarte ridicate, dar dacă o ridici mai sus, temperaturile vor scădea. Este nevoie de experiență și de dorința de a încerca ceva nou. Tocănițele cu carne sunt rețetele ideale pentru începători, deoarece aici temperatura nu este foarte importantă. Cele mai bune rețete pentru a învăța să gătești într-un cuptor olandez sunt cele clasice, precum rețetele de gulaș de vită, tocănițe sau Chili con Carne. La fel ca în cazul oalelor sub presiune, punctul de gătire se atinge repede, datorită aburilor formați, iar mâncarea rămâne fragedă. 


Rețete

Rețetă delicioasă de gulaș în vas de fontă, la foc deschis

Noi îți sugerăm să prepari un gulaș, rețeta perfectă pentru a găti cu un cuptor olandez direct pe foc. Vei avea nevoie de ingredientele clasice pentru rețeta de gulaș de vită: pe lângă carnea de vită, mai ai nevoie de ceapă și ardei gras, plus legume delicioase precum țelina și morcovii. Pentru gust, adaugă și usturoi, supă concentrată de vită și concentrat de roșii. În plus, nu uita de condimentele clasice precum boia, frunze de dafin și, desigur, sare și piper. Sfat: Dacă apreciezi aromele rustice, poți adăuga și măghiran și chimion. Cel mai mare avantaj al acestei rețete: nu trebuie să ții cont de o temperatură sau de un timp de gătire exact. Poți începe imediat ce ai fixat cuptorul olandez deasupra flăcării. Vei avea rezultate delicioase datorită acestei rețete. Poftă bună!