Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Andiva: salata verde extrem de săracă în calorii

Andiva aparține genului de plante Cichorium, numită și Cichorium endivia, și face parte din familia Asteraceae. La fel ca o salată obișnuită de vară, andiva crește, în principal, în soluri bogate în humus, în locuri însorite, cu un aport mediu de nutrienți.

Informații utile

Andiva are următoarele proprietăți speciale

Andivă proaspătă în detaliu

În forma sa naturală, andiva (Cichorium endivia) are o înălțime cuprinsă între 30 și maximum 70 de centimetri. Frunzele în sine au o formă de rozetă, groasă și zimțată. De asemenea, sunt caracteristice și culoarea verde a frunzelor și tulpinile albe, destul de late. Este o salată verde cu un gust mai degrabă acrișor până la ușor amar, tipic pentru regiunea mediteraneeană. Spre deosebire de alte tipuri de salată, andiva poate fi servită și caldă. Andivele sunt strâns legate de soiurile de salată precum cicoarea sau cicoarea roșie (radicchio)


Proveniență

De unde provine andiva?

Andiva este originară din zona de est a Mediteranei, unde este cunoscută de multă vreme ca plantă de cultură. Răspândirea ulterioară a andivei în restul regiunii mediteraneene datează din secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, în prezent, andiva se cultivă aproape peste tot în zonele subtropicale și temperate. Regiunile din sudul Europei de Vest, din sudul Europei și din Statele Unite ale Americii sunt cele mai importante în ceea ce privește cultivarea andivei.


Sezon

Când este sezonul andivei?

În cazul în care se cultivă în regiunile din Europa Centrală, perioada de recoltare a acestui tip de salată este din iunie până în decembrie. Cu toate acestea, având în vedere că, de fapt, andiva este originară din regiuni mult mai sudice, perioada de recoltare pentru plantele cultivate în mod corespunzător tinde să se îndrepte spre lunile decembrie-ianuarie. În mod tradițional, în regiunea mediteraneeană, andiva este considerată și o salată clasică de iarnă. Pentru noi, acest lucru înseamnă că andivele sunt disponibile în stare proaspătă aproape pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi andiva și cum se depozitează?

Andivă proaspătă în detaliu

Andiva este folosită la prepararea unei mari varietăți de salate. Mai mult decât atât, andivele se folosesc la prepararea mâncărurilor calde de legume, cum ar fi salata de andive înăbușită. Andivele se consumă, în principal, crude și tăiate în fâșii sub formă de salată. Cu toate acestea, pot fi preparate și calde, la fel ca spanacul sau sfecla elvețiană (mangold).

Gustul amar poate fi atenuat prin înmuierea rapidă a frunzelor de salată în apă și neutralizat prin adăugarea de zahăr. Deoarece andivele se ofilesc relativ greu, acestea sunt, de asemenea, populare pentru a decora platouri de carne și platouri de brânză sau aperitive. Andivele trebuie depozitate într-un loc răcoros și întunecat.


Rețete

Ce puteți găti cu andive


Ingrediente

Ce conține andiva

Andivele sunt un aliment extrem de sărac în calorii și, prin urmare, sunt foarte potrivite pentru diete. În plus, andivele proaspete sunt bogate în minerale, cum ar fi potasiu sau fosfor. Numeroasele substanțe vitale conținute de andive sporesc, de asemenea, importanța acestora pentru sănătate. Andivele se caracterizează printr-un conținut ridicat de calciu și potasiu, precum și de vitaminele C, B1, B2 și B6 și provitamina A. Se spune că inulina, substanța amară pe care o conține sucul lăptos al andivei, are un efect diuretic și coleretic. 

Valori nutritive
 

kcal: 14 kcal

Carbohidrați: 1,2 g

Proteine: 1,8 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 280 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,1 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 10 mg

Vitamina E: 1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 54 mg

Fier: 1,4 mg

Potasiu: 346 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 53 mg