Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ciolanul de porc: un ciolan consistent

Ciolanul de porc este un preparat clasic al bucătăriei germane și austriece. Totuși, nu este clar de unde provine numele în limba germană („Eisbein” = „picior de gheață”). Să fie din cauza stratului solid de grăsime care înconjoară carnea și care arată ca zăpada și gheața? Sau provine din tradiția de a mânca ciolan de porc doar atunci când afară este foarte frig și vine primul îngheț?

Informații utile

Ciolanul de porc are următoarele proprietăți speciale

Ciolan de porc proaspăt în detaliu

Ciolanul de porc mai este numit și rasol. Este partea inferioară a piciorului de porc. Carnea este fragedă, cu un gust aromat și există diferite moduri de a o prepara. Există mai multe teorii legate de denumirea de ciolan.

Una dintre ele sună așa: În trecut, oamenii aveau picioarele reci atunci când mergeau iarna fără încălțăminte solidă. Așa că au căutat soluții pentru a face față mai bine frigului și drumurilor înghețate. Ideea: oamenii își făceau „ajutoare de mers” din oasele lungi ale animalelor ucise, de care atârna carnea picioarelor, făcând găuri în oasele goale și fixându-le de picioarele lor cu tendoane.


Proveniență

De unde provine ciolanul de porc?

Porcul nostru domestic se trage din porcul domesticit din Asia de Vest, care a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ 8.500 de ani.


Sezon

Când este sezonul ciolanului de porc?

Ciolanul de porc este disponibil pe tot parcursul anului. Se vinde proaspăt și congelat, fiind disponibil și la conservă.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit ciolanul de porc și cum se depozitează acesta?

Ciolan de porc proaspăt în detaliu

Ciolanul de porc se prepară în mod diferit în funcție de regiune. În Germania de Nord, este de obicei pus în saramură și apoi gătit. În Germania de Sud, se prepară la cuptor sau se face pe grătar, fără a fi pus în saramură. Preparatul obținut se numește ciolan. Ciolanul de porc este învelit într-un strat gros de grăsime. Carnea este foarte fragedă și aromată, deși timpul de gătire este în consecință lung. La sfârșit, carnea trebuie să se desprindă ușor de pe os. Garniturile pentru ciolanul de porc diferă de la o regiune la alta.

Ciolanul proaspăt de porc nu trebuie depozitat la frigider mai mult de 3 zile. Conservele cu ciolan de porc trebuie păstrate într-un loc răcoros. Atenție la termenul minim de valabilitate imprimat pe conservă.


Rețete

La ce poți folosi ciolanul de porc


Ingrediente

Ce conține ciolanul de porc

Un ciolan de porc conține aproape 140 de kilocalorii la 100 de grame. Conținutul de grăsimi la 100 de grame este de 7,9 grame. Ciolanul de porc conține vitamine și minerale importante. Printre altele, trebuie menționate și vitaminele B1 și B3. Vitamina B1 susține performanța corpului și a minții, vitamina B3 susține procesele metabolice din organism și servește celulelor pentru producerea de energie.

Valoare nutritivă
 

kcal: 139 kcal

Carbohidrați: 1,6 g

Proteine: 15,35 g

Grăsimi: 7,84 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,08 mg

Vitamina B2: 0,12 mg

Vitamina B6: 0,19 mg

Vitamina C: 0,3 mg

Vitamina E: 0,17 mg

 

Minerale

 

Calciu: 35 mg

Fier: 1,57 mg

Potasiu: 110 mg

Magneziu: 16 mg

Sodiu: 1112 mg