Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cele mai îndrăgite plante agățătoare

Plantele agățătoare dau o notă caldă și relaxantă casei. Dar care sunt plantele agățătoare? Află de aici către ce specii să te orientezi și cum poți avea grijă de ele.

Mai multe plante agățătoare în ghivece de rafie în fața unei ferestre cu jaluzele albe. Se focalizează un ghiveci suspendat cu șirag de perle - o plantă cu frunze asemănătoare mazării.
© Maria – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Unele plante adoră locurile înalte. Astfel, locul ideal pentru ele este pe un raft la înălțime sau într-un coș suspendat.
  • Ți-am pregătit o listă cu cinci dintre cele mai populare plante agățătoare.
  • Fertilizează, fixează, tunde: află sfaturi importante pentru îngrijirea plantelor
Tendințe pentru apartamente

Nu ocupă mult spațiu și înfrumusețează locuința: plantele cățărătoare

Plantele agățătoare sunt în tendințe. Astfel, chiar și apartamentele mici au spațiu pentru plante agățătoare de cameră. Chiar și tavanul sau un raft la înălțime sunt potrivite pentru un ghiveci cu flori, nu doar pervazul sau podeaua. Ar putea fi un ghiveci cu macrame DIY sau un ghiveci agățat de plafon. Există nenumărate moduri de fixare a ghivecelor în locurile înalte și o varietate de plante ornamentale agățătoare. Astfel, îți vei transforma casa într-o junglă urbană în cel mai scurt timp. Poți pune plantele chiar și în dormitor, în baie sau pe terasă.


Ghiveci suspendat

Decorativă: organizează traficul

Cu excepția unui raft, cel mai bun loc pentru o plantă de apartament agățătoare este într-un ghiveci sub formă de coș. Se mai numesc și coșuri suspendate sau ghivece suspendate. Practic, este un ghiveci care se prinde de tavan cu o funie ori cu cabluri din plastic. Le poți cumpăra gata făcute sau le poți face chiar tu. Ghivecele sunt disponibile într-o varietate mare de culori, forme și materiale: pot avea forma unui coș din răchită sau pot fi confecționate din ceramică sau metal. Vei găsi ceva pentru orice tip de apartament. Ai în vedere ca ghivecele metalice să fie tapițate cu material impermeabil înainte de plantare. În caz contrar, apa va picura pe podea.


Macrame DIY

Coș macrame: un suport pentru plante împletit

Poate fi o decorațiune și un ghiveci de plante în același timp. Această variantă este în tendințe: se folosește o veche metodă arabică de împletire, iar ghiveciul plantei va fi stabilizat cu frânghii de bumbac sau alt material textil rezistent, împletit într-un anumit mod. Ce este excelent: Grație acestei tehnici, poți ajusta dimensiunile ghiveciului. Împletirea este relaxantă, iar rezultatele vor fi impresionante. Află de aici cum poți face macrame fără cunoștințe prealabile.


Tipuri

Cele mai îndrăgite șase plante agățătoare

Nu poți alege dintre multitudinea de plante adecvate ca plante de apartament? Și nu te pricepi oricum la îngrijirea plantelor? Nicio problemă! Aceste plante de apartament sunt perfecte pentru începători și îți vor înfrumuseța imediat locuința.

În fața unei ferestre se poate vedea un macrame suspendat din fibră de culoare naturală, în care este pus un ghiveci de plante cu un filodendron.
© Ranjani – stock.adobe.com Filodendronul este o plantă agățătoare perfectă pentru apartamente. Este foarte rezistent și adoră locurile parțial umbrite.

Filodendronul cățărător adoră locațiile parțial umbrite.

Probabil că l-ai văzut deja în alte apartamente, cățărându-se pe un alac. Dacă omiți alacul, va fi o plantă curgătoare perfectă. Datorită frunzelor mari, cu un diametru de până la 30 de centimetri, este ideal ca plantă agățătoare de apartament. În plus, este și foarte rezistent. Nu are nevoie decât de apă, puțin fertilizator din când în când și de ștergerea frunzelor de praf. Adoră locurile calde și parțial umbrite. Iarna poate rezista și la temperaturi ușor scăzute.

Iederă într-un ghiveci de fontă, suspendat de tavan cu lanțuri de fier.
© goldbany – stock.adobe.com Iedera nu este doar o plantă de exterior, ci poate fi plantată și în casă sau poate fi o plantă agățătoare pentru balcon.

Și iedera adoră apartamentele.

De regulă, o putem întâlni pe exteriorul clădirilor. Cu toate acestea, iedera comună este o plantă agățătoare de apartament foarte apreciată. Este foarte rezistentă. Nu o deranjează camerele umbrite și nu are nevoie de multă apă. Dar atenție: este ușor otrăvitoare și va provoca iritații ale pielii dacă este atinsă. Astfel, nu este indicată locuințelor cu copii mici sau animale de companie.

Vedere în detaliu cu iedera diavolului, în care se vede parțial ghiveciul din teracotă și o bucată de macrame, precum și frunze alb cu verde.
© laurie-anne dubuc/EyeEm – stock.adobe.com Nu degeaba iedera diavolului este una dintre cele mai apreciate plante de interior. Frunzele au modele foarte frumoase și, în plus, curăță aerul din încăpere.

Iedera diavolului este ideală pentru purificarea aerului

Este una dintre cele mai comune alegeri pentru plantele de apartament. Pusă în ghivece suspendate, va oferi încăperilor un aer exotic, putând fi folosită și pentru divizarea încăperii, dar și pentru purificarea aerului. Filtrează noxele și fumul de țigară și îmbunătățește calitatea aerului din cameră. Dacă vrei ceva mai neobișnuit, poți alege o iederă cu marginile frunzelor colorate în alb, bej sau galben. Această plantă veșnic verde apreciază temperaturile ridicate, în jurul a 20 de grade Celsius. Iarna nu trebuie lăsată la temperaturi mai mici de 16 grade Celsius. Menține întotdeauna solul ușor umed și pune fertilizator o dată la o săptămână sau două în timpul perioadei de creștere.

O plantă-păianjen într-un ghiveci alb atașat de plafon cu șnururi roșii, într-o cameră luminoasă.
© ArtBackground – stock.adobe.com Planta-păianjen crește foarte repede: Dacă tai lăstarii și îi replantezi, vei avea o plantă nouă în cel mai scurt timp.

Planta-păianjen are mereu lăstari noi

Are nevoie de temperaturi de peste 10 grade Celsius, de multă apă și de lumină: astfel se va menține sănătoasă. Datorită frunzelor bogate și ramurilor lungi, este perfectă pentru purificarea aerului și înfrumusețarea casei. Imediat după înflorire, planta va produce noi lăstari. Tot ce trebuie să faci este să îi tai și să ii replantezi și vei avea astfel încă o plantă pe care o poți oferi cadou. Această plantă nu este deranjată de lumina directă a soarelui. Chiar îi place să își petreacă vara în aer liber. Adoră apa din belșug primăvara și pe parcursul verii. Cu toate acestea, evită acumulările de apă din ghiveci. Pe timp de iarnă nu are nevoie de multă apă.

Un cactus coral suspendat într-un ghiveci alb cu cabluri albe, cu alte plante pe fundal.
© jobrestful – stock.adobe.com Din punct de vedere vizual, cactusul coral este o plantă neobișnuită, deoarece ramurile sale sunt asemănătoare unor ace fine.

Cactusul coral este o plantă exotică.

Este un cactus, chiar dacă îi lipsește aspectul tipic și este astfel ușor de îngrijit. Cactusul coral este planta perfectă pentru începători. Poate crește atât într-un ghiveci așezat pe un raft, cât și într-un ghiveci suspendat. Pune-l într-un loc cald, parțial umbrit, udă-l cam o dată pe săptămână și fertilizează-l o dată pe lună. Această plantă decorativă nu apreciază razele solare puternice de la ora prânzului și preferă temperaturile situate undeva la 20 de grade Celsius.

Vedere în detaliu a unei plante șirag de perle într-un ghiveci negru înfășurat în iută, pe bârne de lemn.
© DimaBerlin– stock.adobe.com Pe ultimul raft sau într-un ghiveci suspendat: șiragul de perle va impresiona întotdeauna. Frunzele asemănătoare unor boabe de mazăre atrag toate privirile.

Curio rowleyanus atrage toate privirile.

Mai este numită și șirag de perle. Numele provine de la ramurile lungi cu frunze mici și rotunde, asemănătoare unui șirag de perle. Astfel, are un aspect extravagant, dar este foarte ușor de îngrijit. Are nevoie de apă doar atunci când pământul este complet uscat.


Sfaturi

Ghivece suspendate: sfaturi

Ideal, plantează într-un ghiveci suspendat un amestec de plante cu frunze verzi și plante agățătoare. Astfel, atât ghiveciul cât și metoda de suspendare, vor fi acoperite în totalitate de plante și mascate. Poți determina chiar tu direcția de creștere cu ușurință. Poți chiar să atașezi ramurile plantei agățătoare de șnurul sau de plasticul de suspendare a ghiveciului cu sârmă sau funie verde. Astfel le vei orienta cu blândețe în direcția de creștere dorită. Locația ghiveciului depinde de planta aleasă. Plantele care adoră lumina și căldura se pot așeza lângă ferestrele orientate către sud, pe balcon sau în camere luminoase. Plantele care preferă zonele umbrite preferă ferestrele și balcoanele orientate către est, nord-vest sau chiar și nord, precum și camerele slab luminate.


Îngrijire

Tunderea plantelor cățărătoare

Plantele agățătoare cresc fericite și anumite frunze chiar ating podeaua? Mai ales în lunile cu zile scurte și căldură artificială, ramurile plantelor cresc foarte lungi, dar slabe. Acum este momentul să le tunzi. Doar așa planta va continua să crească frunze și ramuri dese și sănătoase. Ai nevoie de un cuțit ascuțit sau de foarfece de grădinărit. Tunderea plantelor depinde de modul de creștere al acestora. Regula de bază este: poți scurta ramurile plantelor agățătoare cu o treime până la o jumătate din lungime. Recomandăm tăierea de la baza frunzei. Astfel, nu vor rămâne bucăți care se vor usca. Apoi, la 10 sau 14 zile de la tuns, schimbă ghiveciul plantei și planteaz-o în sol nou, fertilizat. Plantele se replantează aproximativ o dată la doi ani.