Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Jocuri pentru ziua de naștere a copilului: Idei grozave pentru toate vârstele

Mereu este o idee bună să planifici jocuri pentru ziua de naștere a copiilor. În acest mod, poți realiza un program de activități care să fie distractiv și variat. Care sunt cele mai bune activități? Depinde de gusturi, dar și de vârstă. Acest articol te va îndruma. Aici găsești cele mai bune jocuri pentru toate vârstele - chiar și pentru bebeluși și copii foarte mici.

Mai mulți copii stau la o masă decorată în culori vii și sărbătoresc ziua de naștere a unui copil. Pe masă sunt ghirlande și pahare de plastic colorate.
© Monkey Business – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Se apropie următoarea zi de naștere a copiilor? Atunci cu siguranță cei mici se vor juca! Iată cele mai tari jocuri de interior, pentru ca petrecerea să fie distractivă. 
  • Ce le place bebelușilor și preșcolarilor să se joace? În acest articol vei găsi idei grozave pentru orice vârstă. 
  • Aceste jocuri pentru ziua de naștere sunt perfecte pentru interior, dar se pot juca și afară, la aer curat.
Program pentru petrecere

Ziua de naștere a copiilor și jocuri? Cele două vin la pachet

Fiecare copil se bucură să fie în centrul atenției cu ocazia aniversării sale. Pentru ca ziua să fie distractivă, jocurile potrivite sunt obligatorii. Desigur, cursa în saci sau baba oarba sunt jocuri nemuritoare, care sunt întotdeauna foarte populare la petrecerile aniversare. Dar există mult mai multe idei cu care îți poți surprinde copilul. În plus, ești bine pregătit în caz de vreme rea: Toate ideile de jocuri funcționează atât înăuntru, cât și afară, în grădina casei sau în parc.


Grupe de vârstă

În funcție de vârstă, se stabilesc cele mai bune jocuri

Sărbătoriții cu vârste între 1 și 2 ani se bucură de atenție și de agitație și nu înțeleg de ce toți sunt veseli, dar cei mari doresc să fie cu prietenii. Prin urmare, cel mai important sfat pentru planificare este: Alege cadrul corespunzător și jocurile potrivite pentru petrecere, astfel încât copilul tău și invitații lui să nu obosească prea tare. În continuare vei găsi o mulțime de surse de inspirație, împărțite pe trei grupe de vârstă.


Bebeluși și copii mici

Jocuri aniversare amuzante pentru cei mici

Pentru bebeluși și copii mici, nu ai nevoie de un număr foarte mare de invitați, hărmălaia poate deveni stresantă pentru sărbătorit și pentru toți ceilalți. În această zi au loc prea multe activități, motiv pentru care câteva ore sunt probabil suficiente pentru joacă, în loc de o după-amiază întreagă. Sfat: Planifică timpul pentru jocuri astfel încât ora de somn să nu fie afectată și consultă-te cu ceilalți părinți în ceea ce privește forma și starea celor mici. Sărbătoritul și coechipierii lui sunt prea mici pentru jocuri cu reguli. De fapt, copiii înțeleg abia de la doi ani că această zi este specială și că ei sunt în centrul atenției. Chiar dacă celor mici le place să fie înconjurați de cei de seama lor, au tendința de a-și face de lucru mai degrabă individual decât împreună. Deoarece, de obicei, imită activitățile adulților atunci când se joacă, cele mai frumoase jocuri la această vârstă sunt ideile din viața de zi cu zi.

Idei minunate de jocuri pentru bebeluși: 

  • Dansul baloanelor: Pentru această idee, ai nevoie doar de o mulțime de baloane colorate, o sfoară, bandă adezivă și puțin timp la dispoziție.
    Cum procedezi: Umflă toate baloanele și fixează o sfoară sau o panglică de fiecare balon. Lipește baloanele de tocul ușii cu bandă adezivă sau prinde-le în piuneze. Dacă sărbătorești în aer liber și nu înăuntru, poți să fixezi baloanele de crengi, de o pergolă sau de cadrul unui leagăn. Fixează baloanele la înălțimi diferite. Pentru copii este distractiv să danseze sau să meargă de-a bușilea în jurul baloanelor. Copiilor le face o mare bucurie să atingă aceste mingi colorate și amuzante. Ai grijă să nu strângă baloanele prea tare, pentru a nu le sparge. Dacă nu vrei să se spargă ceva, poți pune baloanele sub formă de carusel la o înălțime la care copiii le pot atinge, dar nu le pot prinde.
  • Spartul baloanelor din săpun: Ai nevoie de baloane de săpun, prosoape și șervețele umede, după caz.
    Cum procedezi: Suflă baloanele din săpun în aer. Sărbătoritul și invitații săi vor urmări cu entuziasm balonașele și le vor sparge. După joc, ia un prosop pentru a le șterge mâinile celor mici. Astfel încât copiii să nu alunece pe resturile de săpun, se recomandă să speli podeaua după joc. Acest joc poate avea loc și afară dacă vremea este bună.

Jocuri potrivite pentru vârsta 2+

  • Spălătoria de mașini: Ai nevoie de toate mașinuțele copilului tău, de perii, bureți, cârpe și apă, după caz, costume de baie pentru copii și haine de schimb.
    Cum procedezi: Fiecare copil primește o perie, o cârpă sau un burete și se apucă de treabă. Cei mici se vor implica foarte mult chiar și fără apă. Acest joc devine și mai amuzant în plină vară, cu hainele potrivite și puțină apă călduță, când cei mici au voie să se joace afară.
  • Picnic cu păpuși: Ai nevoie de jucăriile de pluș ale copilului tău, figurine și păpuși, veselă de jucărie și o pătură de picnic.
    Cum procedezi: Întinde pătura de picnic și așază toate jucăriile de pluș și păpușile într-un cerc. Fiecare copil primește propriul set de cafea și astfel începe joaca: Toți oaspeții se bucură împreună de tortul delicios și își beau ceaiul.  

Copii de grădiniță

Aceste jocuri sunt distractive pentru copiii de grădiniță

O hartă se află pe un buștean. Mâinile copiilor o țin și arată spre o țintă.
© Svetly – stock.adobe.com Jocurile clasice, cum ar fi o vânătoare de comori, sunt întotdeauna foarte distractive pentru copiii de grădiniță.

Încă de la vârsta grădiniței, copilul tău înțelege importanța jucatului împreună. Dacă merge la grădiniță, vrea să-și invite colegii de joacă la ziua lui de naștere. Cei mici pot înțelege deja regulile jocului, chiar dacă concentrarea lor se reduce după o vreme. Cu cât se fac mai mari, cu atât ard de nerăbdare să vină aniversarea lor și pot înțelege mai bine chiar și jocurile complexe. Chiar și acum, jocurile deja menționate, precum rece-cald, întrecerea în cizme, cangurul săltăreț și bate vântul vata, sunt distractive pentru copii. Mai sunt și alte idei puțin mai complicate și care necesită mai mult timp. Majoritatea copiilor de patru ani pot juca jocuri cu reguli, cum ar fi faimoasa vânătoare de comori. 

Jocuri grozave de la vârsta grădiniței:

  • Rece-cald: Ai nevoie de o eșarfă, de o mască pentru ochi, de un fular sau de o cârpă, o oală de gătit, o lingură de lemn și de un mic premiu, cum ar fi o bomboană.
    Cum procedezi: Așază oala într-o cameră și ascunde sub ea un mic cadou sau o bomboană. Fiecare copil este legat la ochi. Primul copil se pune în genunchi și încearcă să găsească oala. În încercarea de a găsi oala lovește cu lingura de podea. Ceilalți jucători îl susțin strigând „cald” sau „rece”. Dacă a găsit oala, poate să păstreze cadoul sau bomboana. Apoi este rândul următorului invitat. Ai grijă ca nimeni să nu fie lovit cu lingura de lemn. Dacă vremea este bună, această activitate se poate juca foarte bine și în curte. Pe iarbă, suprafața pare chiar mai interesantă pentru cel care caută decât în interior. 
  • Întrecerea în cizme: Ai nevoie doar de două perechi de încălțări pentru adulți (cizme de cauciuc), un cronometru, panglici și sfori pentru linia de start și de sosire și un fluier. 
    Cum procedezi: Cei mici se întrec între ei în perechi. Aceștia se poziționează la linia de start și poartă fiecare o pereche de încălțăminte mult prea mare pentru ei. După semnalul de start, ei aleargă în cizme până la linia de sosire. Cel care trece primul linia de sosire câștigă. Poți folosi un cronometru pentru a înregistra timpii participanților.

Jocuri distractive pentru copii cu vârsta 4+

  • Cangurul săltăreț: Ai nevoie doar de un cerc hula hoop pentru fiecare copil (alternativ: cercuri din cretă, coardă sau cercuri din hârtie) și muzică.
    Cum procedezi: Așază insulele individuale făcute din cercuri hula hoop, cercuri din cretă sau corzi pe terenul de joc. La început, toți copiii se află pe o insulă. De îndată ce muzica începe să cânte, se mișcă continuu pe teren. Când muzica se oprește, ei trebuie să „aterizeze” rapid pe o insulă. După fiecare rundă, se blochează sau se îndepărtează o insulă. Prin urmare, mai mulți copii vor ajunge pe o insulă. La final, toți copiii trebuie să se oprească pe ultima insulă rămasă.  
  • Bate vântul vata: Pentru acest joc, ai nevoie de o masă pe care copiii să stea în perechi, unul în fața celuilalt, paie de băut și mingi din vată.
    Cum procedezi: Fiecare copil primește un pai de băut și se așază în fața unui alt copil la masă. Fiecare echipă de doi primește o minge din vată. Acum, copiii suflă cu paiul mingea din bumbac pe suprafața mesei. Scopul este ca mingea din vată să cadă peste margine și să treacă de adversar. Copiii încearcă să împiedice atacurile adversarului, suflând în mingea de vată. Regula este că nu au voie să se aplece mai mult de jumătatea mesei. Cine va fi primul care va sufla mingea din vată peste marginea adversarului? 

Preșcolari

Jocuri aniversare grozave pentru preșcolari

De îndată ce copiii ajung la vârsta preșcolară, le place să se joace diferite jocuri. Pentru varietate, poți combina jocuri simple și rapide cu altele mai complicate și mai lungi: O rundă de rece-cald sau de bate vântul vată este perfectă pentru o atmosferă bună și se pot alătura și prietenii sau frații mai mici ai copilului tău. Cu toate acestea, pentru cei mai mari poate să fie și mai solicitant: La această vârstă, copiilor le place din ce în ce mai mult să se joace în echipă, să rezolve ghicitori și sarcini împreună. 

Jocuri detaliate care sunt bine primite de la vârsta 5+ 

  • Detectivul: Ai nevoie de o geantă mare sau de o pungă și de diverse obiecte, precum o radieră, un pieptene, o agrafă, struguri sau ursuleți gumați, o eșarfă sau o mască pentru ochi, o foaie și un pix.
    Cum procedezi: Fiecare oaspete intră singur în cameră, unde ai pregătit obiectele, pe care le-ai ascuns într-o geantă. Legat la ochi, acesta bagă mâna în geantă și trebuie să ghicească ce ține în mână. Notează pentru fiecare copil câte obiecte a ghicit corect. Invitatul cu cele mai multe răspunsuri corecte câștigă un mic cadou. Idee: Poți să joci și într-o variantă mai dificilă. Împachetează în prealabil obiectele individual în pungi de hârtie mici sau în hârtie pentru cadouri. Astfel copiii vor simți mai greu obiectele.
  • Vânătoarea de comori: Pentru acest joc aniversar, ai nevoie de o hartă a comorii cu diferite indicii și o comoară cu mici cadouri pentru fiecare jucător.
    Cum procedezi: Creează o hartă a comorii care să conțină sarcini și întrebări pentru copii. Soluțiile îi conduc pe micii oaspeți la comoară. De exemplu, o sarcină ar putea fi numărarea scărilor pentru a afla câți pași trebuie să facă copiii într-o anumită direcție. Sau există diferite plicuri într-un loc ascuns, dintre care doar unul singur poate fi deschis. 

Aceste activități pentru copii pot fi efectuate începând cu vârsta de șase ani:

  • Nave de contrabandă: Ai nevoie de un cearșaf albastru și suficientă hârtie A4 (numărul de invitați ori patru) și de monede de aur (numărul de hârtii împărțit la doi), bandă adezivă transparentă și un zar.
    Cum procedezi: Durează câteva minute să pregătești jocul înainte de petrecere. Împăturește fiecare hârtie A4 pentru a realiza o mică navă de hârtie. Fixează o monedă de aur cu bandă adezivă și ascunde-o în interiorul a jumătate din navele împăturite. Înainte de începerea jocului, distribuie toate navele pe cearșaful albastru, pe care îl întinzi pe podea sau pe masă. Toți jucătorii se așază în jurul suprafeței de joc. Copiii dau pe rând cu zarul. Cel care dă șase poate să ia una dintre navele de hârtie și să verifice dacă este ascunsă în ea o monedă de aur. Copilul ia moneda și pune nava înapoi pe cearșaful albastru. Apoi este rândul următorului copil. Cel care găsește cel mai mult aur câștigă. Dacă faci o petrecere cu tematică „supereroi” sau „călătorii în spațiu”, poți să faci avioane sau rachete de hârtie în loc de nave și ascunde monedele în ele.
  • Să mâncăm ciocolată: Ai nevoie de o tabletă de ciocolată, o căciulă, mănuși, o eșarfă, un cuțit, o furculiță și un zar.
    Cum procedezi: Pe rând, fiecare copil încearcă să dea un șase. Dacă nu reușești din trei încercări, este rândul următorului oaspete. Dacă dă șase, își pune rapid pălăria, eșarfa și mănușile. Apoi încearcă să deschidă tableta de ciocolată cu un cuțit și o furculiță și să o mănânce bucată cu bucată. El poate să taie și să mănânce până când următorul oaspete dă șase. Apoi, copilul trebuie să-și scoată căciula, eșarfa și mănușile și să dea mai departe accesoriile, ciocolata și tacâmurile. Jocul se termină atunci când s-a mâncat ciocolata. Sfat: Întreabă înainte dacă vreunul dintre invitați nu are voie să mănânce produse lactate și alege un produs vegan ca alternativă. 

Schimbare

Mai multe sfaturi pentru o viață de zi cu zi fără plastic

Lucrurile mici fac diferența în viață, acest lucru se aplică și în cazul reducerii consumului de plastic. A fi durabil înseamnă să lucrezi la propria atitudine și să îți schimbi comportamentul cu pași mici. Acest lucru este posibil în diferite situații: 

  • Dezvoltă rutine. Bei cafea? Obișnuiește-te să ai mereu la tine o cană de cafea reutilizabilă, pentru a evita deșeurile inutile. Acest comportament nu se învață de pe o zi pe alta. Repetiția este mama învățăturii în cazul noilor obiceiuri. 
  • Din păcate, serviciile de livrare preferă ambalajele din plastic. Prin urmare, ar trebui să te gândești dacă nu merită să renunți la serviciile de livrare din când în când. Unele restaurante oferă mâncare la pachet în ambalaje proprii. Poate că acest lucru se întâmplă și în apropierea ta și aceasta este o alternativă grozavă pentru tine. 
  • Stabilește o zi fără plastic. Proclamă vinerea fără plastic în familia ta. Fiecare membru al familiei încearcă să reducă consumul de plastic vinerea. Și cum funcționează în cazul tău? Cui i se pare ușor și cui nu? Ce obstacol întâlnești? 

Cel mai important sfat: Nu pune prea multă presiune pe tine. Clar, cel mai bine ar fi să trăim complet fără plastic, dar acest lucru nu se schimbă de azi pe mâine. Dacă dorești să reduci din ce în ce mai mult plasticul, este important să nu faci acest lucru dintr-o dată. Încearcă să începi schimbarea cu pași mici. Plasticul este atât de bine ancorat în viața noastră de zi cu zi, încât, de cele mai multe ori, schimbarea nu este ușoară. Nu fi prea aspru cu tine dacă alegi plasticul pentru că este convenabil sau poate că nu există altă cale. Dacă copiii tăi folosesc plastic atunci când sunt acasă la un prieten sau când călătoresc, este în regulă. Vei observa că schimbarea se realizează cu pași mici și că o vei putea implementa din ce în ce mai bine cu timpul.