Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Detoxifierea digitală: sfaturi pentru a reuși

Digitalizarea oferă posibilități nenumărate. Uneori, timpul petrecut în fața ecranelor și sentimentul că suntem mereu la dispoziția altora devin prea greu de suportat. Astfel, unele persoane simt nevoia de a opri toate dispozitivele, de a se deconecta și de a se retrage din lumea digitală pentru o perioadă. Află de aici dacă detoxifierea digitală este utilă și cum o poți pune în aplicare.

O femeie fotografiată de sus stă pe un scaun tapițat și citește o carte.
© ra66 – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Detoxifierea digitală este un termen de mindfulness, care se concentrează pe reducerea timpului de utilizare a dispozitivelor și aplicațiilor digitale.
  • Scopul ei nu este de a opri complet accesul la platformele sociale și alte servicii, ci de a reduce în mod voit utilizarea acestora până când nu mai devin obositoare și de a evita dependența de smartphone și de alte dispozitive electronice.
  • Pentru a reuși, ai nevoie de anumite pregătiri. Noi îți vom oferi câteva sfaturi.
Comportamentul digital zilnic

Platforme sociale, servicii de streaming, motoare de căutare: online zi de zi

Zi de zi, ne petrecem timpul liber online fie pe platformele sociale, precum Instagram sau Twitter, fie folosim smartphone-urile pentru a căuta ceva pe Google, fie urmărim episod după episod al unui serial pe o platformă de streaming. Fie că ne verificăm e-mailul sau căutăm sfaturi pentru următoarea vacanță, în prezent, facem cele mai multe lucruri online. Mediile și instrumentele digitale joacă un rol important în viața noastră, fiindu-ne greu să nu punem imediat mâna pe telefon atunci când avem o clipă liberă: astfel, poate că este momentul pentru o schimbare.


Semnificație

Ce înseamnă, de fapt, de detoxifierea digitală?

Detoxifierea digitală mai este cunoscută ca „post digital”, însă „detoxifiere” este termenul mai potrivit. Dacă petrecem prea mult timp în fața ecranelor, sănătatea noastră va avea de suferit. Nu numai că afectează sănătatea ochilor, dar creează și tensiune musculară prin menținerea aceleiași poziții musculare pe o perioadă îndelungată. Astfel, dacă vrei să îți reduci dependența de telefon, gândește-te că nu vei lua parte la un trend, ci vei face ceva pentru sănătatea ta. Am ajuns în punctul în care nu mai considerăm telefoanele mobile pur și simplu o utilitate, ci o necesitate sau chiar un mijloc de a ne alimenta comportamentul obsesiv de a fi online și ușor de contactat la orice oră. Acestea duc la creșterea nivelului de stres, la tulburări de somn și anxietate. Dacă ai ajuns deja în acest punct, este timpul să schimbi ceva și să cauți alte idei pentru timpul liber. 


Plusvaloare

De ce este o idee bună

Acest fenomen nu presupune abstinența totală de la utilizarea dispozitivelor digitale. Cu toate acestea, trebuie să devii conștient de propriul uz al platformelor sociale și de timpul petrecut pe acestea și trebuie să-ți adaptezi obiceiurile în funcție de nevoile tale reale pe termen lung, pentru a putea înțelege că telefonul mobil este doar un instrument și pentru a reveni la utilizarea moderată a acestuia.


Pregătire

Pregătirea pentru detoxifierea digitală: evaluează-te corect

Detoxifierea este o metodă de a găsi nivelul de utilizare a aparatelor și a programelor digitale cu care te simți confortabil. Trebuie să ajungi într-un punct în care sănătatea ta nu are de suferit. Pentru a ajunge acolo, trebuie să te pregătești și să știi ce să faci în timpul liber. Noi ți-am pregătit o listă:

  • evaluează-te corect: Știi cât timp petreci zilnic privind un ecran? Nu contează dacă sunt sfaturi de design interior de pe Pinterest, sugestii pentru lucruri de făcut în timpul liber sau rețete de pe YouTube: platformele sociale te pot face să pierzi noțiunea timpului. Primul pas este de a observa în prima săptămână cât timp petreci online. Unele smartphone-uri au deja opțiunea de a-ți spune cât timp ai petrecut deja pe telefon, dar există și aplicații care te pot ajuta să monitorizezi timpul.
  • Definește-ți scopurile: de ce vrei să urmărești acest proces? Ce faci în prezent și cum dorești să îți modifici comportamentul? La ce aplicații sau servicii poți renunța și la care nu? Desigur, poți formula aceste răspunsuri și pe parcursul procesului. 
  • Informează-ți contactele: Îți este teamă că vei pierde contactul cu cercul tău de prieteni dacă vei părăsi grupurile de discuții sau că cineva se va supăra dacă nu vei răspunde la fel de repede ca înainte? Serviciile de chat îți permit să selectezi modul silențios pentru grupurile din care nu dorești să ieși. Scrie un mesaj și informează-ți apropiații că dorești să limitezi uzul telefonului mobil, astfel că nu vei răspunde în câteva secunde. Poate vor trebui să aștepte chiar până a doua zi. Poate problema se va rezolva de la sine până mâine. Trebuie să îți impui această atitudine. Această nevoie constantă de a fi mereu prezent doar pune presiune pe tine.
  • Personalizează notificările push: Notificările constante te țin mereu în alertă. Ești bombardat de prea multe informații și ai nevoie de o pauză. Dacă nu vrei să dezactivezi toate notificările, selectează-le pe cele pe care nu le poți dezactiva și dezactivează-le pe celelalte.
  • Activează modul avion: Îți recomandăm să îți ții telefonul în modul avion pe timpul nopții. Nu mai folosi telefonul cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră a ecranelor îți afectează capacitatea de relaxare și de deconectare. Setează-ți un memento pentru ora de culcare. Citește cărți de lectură și formează-ți un ritual înainte de culcare. Dacă folosești podcasturi sau muzică pentru a adormi, setează un timer pentru a nu fi nevoit să te uiți apoi iar la ecran.

Ziua la birou

Detoxifierea digitală la birou: ia pauze

O femeie tânără cu un tricou verde stă la un birou gri și lucrează, având un pahar mare de apă și un bol de struguri lângă ea.
© SeventyFour – stock.adobe.com Desigur, detoxifierea la birou este posibilă doar într-o anumită măsură. Cu toate acestea, ridică-te pentru a pleca de la calculator și pentru a-ți lua un pahar de apă cel puțin o dată pe oră - hidratarea adecvată este vitală pentru puterea de concentrare.

Este dificil să eviți ecranele, mai ales atunci când ai un job de birou. Aceste circumstanțe sunt greu de modificat. Cu toate acestea, poți decide chiar tu cum îți vei petrece dimineața, drumul până la birou sau pauzele - de exemplu, fă puțină gimnastică după ce te ridici de pe scaun, citește o carte în tren sau mergi cu bicicleta la serviciu. Ia pauze de la privit în ecran în timpul zilei de lucru. Sfat: După 20 de minute, fixează privirea pe un obiect aflat la distanță timp de 20 de secunde, de exemplu, o clădire de birouri aflată în depărtare. Foarte important: ridică-te de pe scaun în mod regulat. Ridică-te de pe scaun pentru a-ți lua un pahar cu apă din bucătărie din oră în oră și părăsește clădirea cel puțin o dată pe zi, pentru a lua o pauză de la ecrane.


Recidive

Cum să reacționezi în caz de recidive

În ciuda celor mai bune intenții, vei simți nevoia să verifici rapid contul de Instagram. În loc de a te enerva pe propria persoană, profită de aceste momente pentru a-ți analiza comportamentul. În aceste situații îți poți identifica nevoile. Întreabă-te ce îți dorești în acest moment. Simți nevoia de relaxare, de distracție sau ai nevoie de ceva nou? Telefonul este singura ta opțiune în acest moment? Te-ai plictisit, te simți singur sau trist? În locul anumitor aplicații, de ce nu încerci să suni un prieten sau să ieși la o plimbare scurtă în parc? 


Rutine

Rutinele noi îți oferă mai multă libertate

Învață să te detașezi de telefon. De exemplu, atunci când ajungi acasă, lasă-ți telefonul în același loc cu cheile de la intrare, unde nu va fi în raza ta vizuală. Poate chiar și restul familiei va dori să se implice: stabiliți zone în casă în care accesul cu telefonul este interzis, de exemplu, la masă. Sau în dormitor. Petreceți timp împreună, nu pe telefon. Dacă ai copii, vă puteți antrena acest obicei împreună. Puteți alege între televizor, laptop sau tabletă, dar nu toate simultan.


Detoxifierea digitală

Detoxifierea digitală cu ajutor digital: o contradicție?

Deoarece procesul de detoxifiere digitală nu înseamnă renunțarea completă la telefon, te poate ajuta doar să iei anumite măsuri. Acum există aplicații de calculator sau aplicații cu funcție de timer care te vor ajuta. Aceste mici ajutoare tehnice au rolul de a te susține în acest proces. Pe termen lung, vei putea renunța la ele. Deoarece atitudinea și comportamentul tău privind utilizarea mediilor digitale se vor modifica, vei aborda un mod mai conștient și mai echilibrat de utilizare a telefonului.