Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Metoda corectă de dezghețare a frigiderului

Ușa frigiderului nu se mai închide cum trebuie, iar locul pentru pizza parcă este din ce în ce mai mic? Este timpul să îl dezgheți! Dacă stratul de gheață este prea gros, alimentele nu se mai răcesc suficient. În plus, odată curat, va consuma mai puțin curent electric. Îți vom explica aici cum se dezgheață corect frigiderul.

Congelatorul frigiderului cu două uși este deschis
© Lolostock - shutterstock.com

Conținutul pe scurt

 • De pe această pagină vei afla de ce este necesară dezghețarea regulată a frigiderelor cu congelator.
 • Cu instrucțiunile noastre pas cu pas, această sarcină plictisitoare va fi gata cât ai clipi, indiferent că ai un frigider cu 2 uși, un frigider incorporabil sau un mini frigider.
 • De asemenea, avem câteva sfaturi și despre cum poți preveni formarea gheții și cum poți depozita temporar alimentele.
Generalități

De ce și cât de des trebuie efectuată dezghețarea?

Dezghețarea - o sarcină plictisitoare, pe care o evităm cu toții. Dezghețarea regulată este foarte importantă. Chiar și frigiderele mici cu depuneri de gheață consumă foarte multă electricitate. În plus, alimentele se pot strica, deoarece nu se atinge temperatura minimă corectă. Deseori, dispozitivele moderne au un sistem încorporat care elimină gheața în mod automat. Cele cu tehnologia No Frost sunt chiar și mai bune: reduc umiditatea din congelator pentru a preveni formarea gheții. De regulă, dezghețarea acestor aparate nu este necesară. Cu toate acestea, curățarea și dezghețarea regulată a tuturor compartimentelor nu este o idee rea. Dezgheață întotdeauna congelatorul atunci când observi formarea unui strat gros de gheață. Dezghețarea este necesară cel puțin o dată pe an!


Procedură

dezghețarea corectă - cum să procedezi

Dezghețarea nu este cea mai plăcută sarcină, dar este utilă. Ce trebuie să ai în vedere

Pasul 1: Pregătirea

Pentru dezghețare, ai nevoie de prosoape, de o oală cu apă caldă, de răbdare și de ustensile pentru curățenie. În timp, se colectează firimituri și alte resturi alimentare. Congelatoarele nu trebuie să fie curățate la fel de des precum frigiderele, dar gheața este dificil de curățat. Un alt motiv pentru dezghețarea regulată a congelatorului. Înainte de dezghețarea compartimentului, acesta trebuie să fie golit. Este nevoie de puțină planificare. Ideal, ar trebui să ai foarte puține alimente în congelator. Curățarea și dezghețarea necesită timp și ar trebui totuși să depozităm alimentele undeva (vom discuta despre acest aspect puțin mai târziu).

Pasul 2: Dezghețarea

 • Scoate aparatul din priză și golește compartimentele. Scoate toate rafturile și compartimentele. Dacă congelatorul nu se poate opri separat, trebuie să decuplezi tot aparatul de la alimentarea cu energie.
 • Pentru dezghețarea lentă a congelatorului, pur si simplu pune o oală cu apă caldă în congelator, pune mai multe prosoape groase în jur și închide ușa. Astfel, apa va fi absorbită direct. Pune prosoape și pe podea în cazul în care se scurge apă.
 • Sfatul de mai jos este valabil atunci când există multă gheață: ai răbdare! Dezghețarea necesită timp. Nu folosi forță brută sau un obiect ascuțit, precum un cuțit, deoarece vei zgâria interiorul. Sau, chiar și mai rău, vei deteriora elementele sensibile de răcire. Dacă trebuie să folosești forță brută, folosește un obiect bont, precum o lingură de lemn, pentru a îndepărta cu grijă gheața.
 • Nu mai ai răbdare? Poți grăbi procesul cu ajutorul unui uscător de păr asupra zonelor cu gheață groasă. Odată ce gheața este îndepărtată, poți curăța congelatorul în același timp cu frigiderul.

Pasul 3: Curățarea

Vei avea nevoie de agenți de curățare. Există soluții casnice care sunt la fel de eficiente ca cele din comerț, dar mai prietenoase cu mediul înconjurător. Ai nevoie doar de un burete sau de un prosop de bucătărie, de detergent de vase sau de alt detergent blând universal și de oțet. Oțetul are efect dezinfectant, omoară bacteriile și elimină mirosurile neplăcute. Șterge bine compartimentele. La curățare, nu uita de gura de evacuare a apei condensate, dacă este cazul. Aceasta se poate curăța cu ușurință cu o dischetă din bumbac. 


Depozitarea temporară a alimentelor

Ce facem cu alimentele? 

În cazul în care congelatorul nu este gol, va apărea următoarea întrebare: ce facem cu alimentele? Iarna, temperaturile scăzute sub punctul de îngheț ne permit depozitarea alimentelor pe terasă sau balcon, într-o cutie. Dacă nu ai altă posibilitate, și pervazul ferestrei poate fi o soluție. Ideal, dezgheață congelatorul seara, după apusul soarelui. Vara, recomandăm o ladă frigorifică cu celule de răcire sau una electrică. Cantitățile mici de alimente se pot depozita și într-o sacoșă termoizolantă.

Atenție: dacă alimentele s-au decongelat, nu este recomandat să le recongelezi. Gustul și consistența suferă modificări și substanțele nutritive se deteriorează. Termenele de valabilitate și datele de expirare de pe ambalaje nu mai sunt valabile. Anumite alimente reprezintă chiar și un pericol pentru sănătate, precum carnea, care poate dezvolta agenți patogeni periculoși. Dacă pătrunde prea mult aer în ambalaj sau dacă lanțul de răcire este întrerupt pe o perioadă lungă de timp, se pot forma arsuri prin congelare. Acestea pot fi identificate prin apariția petelor de culoare albă până la gri. Alimentele nu sunt stricate, dar gustul se alterează și are de suferit. 


Prevenție

Prevenirea formării gheții - sfaturi

Se formează gheață excesivă în congelator? Este foarte neplăcut și costisitor. Poți preveni formarea de gheață cu câteva trucuri simple, deoarece gheața se formează atunci când pătrunde aer cald în congelator.
 

 • Nu deschide ușa congelatorului prea des și nu o lăsa deschisă pentru mult timp.
 • Verifică ușa în privința neetanșeităților, precum spații sau crăpături, și repară-le, dacă este cazul.
 • Verifică setarea de temperatură. Setarea incorectă a congelatorului, chiar și la frigiderele duble sau la frigiderele side-by-side, poate accentua depunerile de gheață. 
 • Temperatura recomandată este de -18 grade.
 • Nu pune alimente calde în aparat, deoarece umiditatea asociată duce la formarea de gheață.
 • După dezghețare și curățare, aplică un strat subțire de ulei de măsline, de floarea soarelui sau de glicerină, pe pereții aparatului. 
 • Acest strat va încetini formarea gheții.

Indicație

Îndepărtarea gheții fără dezghețare

Mulți dintre noi se întreabă dacă îndepărtarea gheții este posibilă fără dezghețare. Vor să folosească un instrument în acest sens. Nu folosi niciodată un instrument pentru a îndepărta gheața. Poți deteriora congelatorul și compromite funcționarea acestuia, iar apoi vei fi nevoit să cauți soluții de reparații a frigiderelor.