Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ce trebuie să știi despre creveți

Sunt mici, delicioși și bogați în proteine. Din punct de vedere nutrițional, creveții sunt perfecți! Care este diferența dintre creveți, gambas și shrimps? De aici vei afla ce trebuie să ai în vedere când gătești creveți, de ce sunt atât de sănătoși și cum se pregătesc.

Mulți creveți într-un bol gri, dreptunghiular, plasat pe un prosop de bucătărie cu dungi.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Ce sunt creveții și când discutăm despre scampi? Aici vei afla diferența dintre diferitele tipuri de crustacee.
  • Este important să știi cum se gătesc, deoarece altfel vor deveni tari.
  • Aici vei afla cum se gătesc și cu ce garnituri se potrivesc. 
Definiție

Creveți, crabi, gambas sau shrimps: sunt toți creveți? 

În primul rând, când discutăm despre crustacee, trebuie să explicăm câțiva termeni: acesta este un termen general, care se referă la viețuitoarele care trăiesc pe fundul mării. Aceste mici viețuitoare cu carne fragedă sunt cunoscute sub multe denumiri. De exemplu, când vorbim despre „crabi” sau „crabi din Marea Nordului”, vorbim despre creveții din Marea Nordului, nu despre crabii adevărați. Uneori, acești doi termeni se folosesc alternativ. De regulă, aceștia sunt comercializați sub denumirea de creveți sau, în engleză, shrimps sau prawns. Gambas sau creveții King sunt mai mari. Din această categorie fac parte diferite specii asiatice, precum Black Tiger sau Tiger. Pe de altă parte, viețuitoarele marine cu clești, precum langustele, homarii și scampi, cunoscuți și ca homari Dublin Bay sau de Norvegia, sunt alte specii de crustacee.


Disponibilitate

De unde se pot cumpăra? 

Crustacee alături de alte ingrediente, ulei și ierburi aromatice pe o suprafață.
© Kaufland Aceste crustacee pot fi cumpărate cu sau fără carapace, crude sau gătite, proaspete sau congelate.

Avem de mult posibilitatea de a-i achiziționa și din supermarket, nu numai din restaurante sau din pescării. Din cauza cererii foarte mari, majoritatea necesarului este acoperită de acvaculturi. Sunt controlate cu strictețe, iar gustul crustaceelor nu este inferior celor de captură.

Aceste crustacee bogate în nutrimente pot fi cumpărate cu sau fără carapace, crude sau gătite, proaspete sau congelate. Dacă le cumperi cu carapace, rămân dulci și zemoase atunci când sunt prăjite sau preparate pe grătar. De asemenea, poți face o supă concentrată, de exemplu, pentru supa de pește, dacă fierbi carapacele în apă. Dacă dorești să economisești timp, îi poți cumpăra deja fără carapace și curățați. Astfel, îi poți pune direct în paste sau risotto.


Preparare

Ce trebuie să am în vedere pentru prepararea termică?

De fapt, singurul lucru la care trebuie să ai grijă când îi gătești este să nu îi gătești prea mult. Au nevoie doar de câteva minute pentru a fi gata. Adaugă-i la restul ingredientelor către finalul procesului de gătire. Dacă sunt gătiți prea mult, capătă o consistență gumoasă. De obicei, nu tolerează multă căldură, deoarece apoi devin tari și uscați. Timpul de gătire nu trebuie să depășească două minute, carnea trebuie să fie încă translucidă. Sunt gata atunci când devin roz și se văd pete de proteine albe.


Sănătate

Creveții sunt sănătoși?

Datorită cantității de vitamine conținute, reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase: Printre altele, conțin vitaminele A, B, C, D, E și K și fosfați. Conțin, de asemenea, fier, iod, calciu și magneziu. Sunt bogați în proteine și au puține calorii. Datorită cantității foarte reduse de grăsimi și a cantității ridicate de proteine, reprezintă alimentul ideal pentru persoanele care respectă o dietă fără carbohidrați. 


Depozitare și termen de valabilitate

Cum se depozitează?

Din cauza cantității ridicate de proteine, crustaceele se strică repede. Dacă vrei să le gătești proaspete, cumpără-le în aceeași zi. Creveții congelați nu se pot recongela. Nu le permite să se încălzească. Nu numai că gustul va avea de suferit, dar se pot strica foarte repede dacă nu se respectă lanțul termic.


Rețete

Rețete: cu ce se potrivesc? 

Se poate vedea un bol cu creveți, orez și legume, precum și mazăre, fasole și ardei gras.
© Kaufland Creveții se pot prepara în numeroase feluri - de exemplu, precum aici, într-o paella spaniolă.

Nu numai că se potrivesc perfect într-o dietă echilibrată, dar se pot prepara în foarte multe moduri cu diverse condimente. Prăjiți sau pe grătar, fierți sau la aburi - o rețetă cu creveți va fi întotdeauna perfectă. La fel ca peștele, merg de minune alături de legume, în orez, paste sau salate. Se pot prăji și servi pe un pat de risotto cu ciuperci. O altă rețetă clasică este paella spaniolă. Dacă preferi mâncarea asiatică, încearcă celebra Tom Kha Kung thailandeză, o supă de cocos servită cu creveți. Sunt considerați o delicatesă chiar și cruzi, alături de un sos de cocktail. Se potrivesc excelent unui vin alb. 

Cum le oferi creveților o aromă minunată

Se potrivesc de minune alături de chili, curry sau vanilie. Dacă dorești să folosești ierburi aromatice, recomandăm menta, coriandrul sau busuiocul. Chiar și ceapa roșie merge de minute. Sucul de lămâie sau de lime le oferă un gust proaspăt. Sunt delicioși în mâncăruri de legume, alături de zucchini sau ardei gras. Merg de minune și în combinații exotice, alături de fructe dulci, precum ananasul, litchi sau mango. Sunt foarte apreciați și alături de carnea de pasăre, de exemplu, în frigărui la grătar. Îi poți combina chiar și cu bacon.