Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Clătite: rețeta franțuzească originală

Preferatele tuturor: calde, pufoase și dulci. Se numără printre cele mai apreciate deserturi franțuzești. Le poți mânca direct cu mâna sau într-un desert delicios la restaurant. Sunt delicioase cu scorțișoară și zahăr, dulceață, înghețată sau poți încerca chiar și Crêpes Suzette. Află de aici cum au apărut, ce conține aluatul și cum le poți pregăti chiar și tu acasă.

Două clătite subțiri îndoite pe jumătate, cu sos, prune conservate, roiniță și migdale feliate.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Din acest articol vei afla cea mai bună metodă de preparare pentru rețeta de clătite franțuzești originală.  
  • De ce trebuie să se odihnească aluatul și care este momentul perfect pentru a-l utiliza? Noi îți vom spune cum se prepară clătitele, iar caloriile nici nu vor mai conta. 
  • În plus, îți vom spune și cum poți prepara rețeta clasică de Crêpes Suzette, dar și alte variante delicioase.  

 

Definiție

Ce sunt clătitele?

Mai multe clătite pliate, cu coajă de lămâie, așezate pe o farfurie.
© Kaufland Simple: nu vei da niciodată greș cu clătite simple, cu zahăr și scorțișoară.

Clătitele franțuzești sunt mai subțiri și mai delicate decât cele americane. Cu cât sunt mai subțiri, cu atât sunt mai apreciate. Acestea sunt preparate dintr-un aluat dulce, cu ou, similar celui de clătite americane, care se consumă de obicei cu ceva dulce, precum gemul. Printre cele mai apreciate ingrediente, se numără sosul de mere, crema de ciocolată și alune de pădure sau chiar și zahărul și scorțișoara. Se pot consuma și alături de alcool sau flambate. Se pot combina și cu alimente sărate, precum șuncă și brânză, somon afumat sau quark și arpagic. 

În mod tradițional, acestea se coc pe suprafețe plate tradiționale, rotunde, numite crêpière. Cu siguranță le-ai văzut la comercianții stradali sau la un târg de sărbători. Acasă le poți prepara într-o tigaie clasică sau de fontă. Cu toate acestea, poți cumpăra și tigăi speciale. Laturile acestora sunt foarte joase, pentru a le putea scoate mai ușor din tigaie.


Proveniență

De unde provin?

Clătitele sunt asemănătoare cu gallete, originare din Bretania. Acestea sunt la fel de subțiri, dar se prepară diferit: aluatul este format din făină de hrișcă, sare și apă. Hrișca a fost importată în Bretania din Asia și este ușor de în cultivat chiar și în soluri de slabă calitate. Astfel, a devenit un ingredient de bază în alimentele fermierilor francezi. Galette sunt mai sățioase, dar la fel de subțiri precum clătitele. Acestea se găteau pe pietre încălzite, numite „jalets”. Astfel, au preluat denumirea de „galette”. 

Făină de hrișcă într-o lingură de măsurat aurie. Galette se prepară cu făină de hrișcă.
Predecesoare: galette originare din Bretania, din făină de hrișcă.

Odată cu trecerea timpului, fermierii au cultivat mai mult grâu, dar aluatul de galette a suferit modificări: făina de hrișcă a fost înlocuită cu cea de grâu, au fost adăugate ouăle și laptele, iar astfel rețeta a evoluat. Într-un fel sau altul, aceasta a fost modificată. O informație interesantă: se spune că galette nu au fost create intenționat. O bucătăreasă a scăpat aluat de pâine prea lichid pe o piatră încălzită și voilà, așa a luat naștere un nou preparat.

Procesul de preparare este identic pentru galette și clătite, dar se servesc diferit. Galette se servesc cu brânză, felii de șuncă și un ou prăjit. Apoi, marginile sunt îndoite către interior pentru a forma un dreptunghi. Clătitele se pot rula, plia sub formă de triunghi sau dreptunghi și se pot asezona cu o mulțime de ingrediente delicioase, totul depinde doar de preferințele tale.


Rețeta de bază

Rețetă de clătite originală: cea franțuzească

Aluatul este întins într-o tigaie de fontă cu o spatulă specială.
© Kaufland Într-o tigaie plată sau crepière, aluatul de clătite se poate întinde foarte subțire și găti imediat.

De regulă, aluatul de clătite se prepară fără zahăr, dar cu un praf de sare. Aluatul trebuie să fie foarte lichid pentru a putea fi turnat foarte subțire sau întins în tigaie și pentru a aluneca ușor.  
 
Clătite, rețeta simplă:  
 

  • 30 g de unt topit

  • 125 g făină (tip 405)

  • 3 ouă (mărime M)

  • 250 ml lapte

  • 1 praf de sare

  • ulei pentru prăjit

Deoarece preparatul final este atât de subțire, aluatul nu are nevoie de zahăr. Cu toate acestea, anumite rețete adaugă una sau mai multe linguri de zahăr, zahăr vanilat sau pudră. De asemenea, în anumite rețete, se adaugă și diferite lichioruri, precum cel de portocale sau chiar scorțișoară și nucșoară.

O informație interesantă: se pare că aluatul nu este complet franțuzesc dacă nu conține bere. Există rețete conform cărora aluatul conține bere. Aceasta face aluatul pufos. Noi credem că merită încercat.

Când se poate întoarce aluatul?

Știi care este momentul ideal în care se întoarce o clătită? Noi îți vom spune exact care este acesta. Dacă o întorci prea devreme, se va rupe. Dacă aștepți prea mult, s-ar putea arde. Astfel, trebuie să fii atent la suprafața clătitei: dacă aceasta a devenit mată, o poți întoarce. Asta înseamnă că s-a evaporat suficientă umiditate și că aluatul nu se va rupe.

În mod tradițional, acestea se coc pe suprafețe plate tradiționale, rotunde, numite crêpière. Cu siguranță le-ai văzut la comercianții stradali sau la un târg de sărbători. Acasă le poți prepara într-o tigaie antiaderentă sau de fontă. Cu toate acestea, poți cumpăra și tigăi speciale. Laturile acestora sunt foarte joase, pentru a le putea scoate mai ușor din tigaie.

Se toarnă aluat lichid de clătite într-o tigaie puțin adâncă, în care s-a adăugat deja ulei.
© Kaufland Aluatul trebuie să se odihnească o perioadă scurtă de timp înainte de fi găti, pentru a-și dezvolta aroma.

De ce trebuie să permiți aluatului să se odihnească?

Acesta trebuie să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute. Nu există un consens general asupra locului în care aluatul trebuie depozitat, la rece sau la cald, dar noi îți recomandăm să îl lași la temperatura camerei. Astfel aluatul va începe să fermenteze, se va dezvolta glutenul și se va obține mai multă stabilitate. Gustul ingredientelor se va armoniza și produsul final va fi delicios. 

 


Clasice

Crêpes Suzette – un preparat clasic

Crêpes Suzette sunt probabil cele mai faimoase clătite. Acestea sunt flambate cu lichior Grand Marnier. De obicei, se pot flamba direct la masă, deoarece este mai interesant pentru oaspeți. Desigur, sunt delicioase. Sunt îmbibate într-un sos delicios de suc și lichior de portocale și asezonate cu coajă de portocală. Sunt fructate, dulci și aromate.