Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cotletul: ce bucată de carne punem pe grătar?

Pentru fanii grătarului, nu există nimic mai bun decât o bucată suculentă de carne la grătar. Ce bucăți sunt cele mai apreciate? Care este diferența dintre antricot, file sau cotlet? Nu numai calitatea și pregătirea corectă a cărnii sunt importante, dar și locul de unde provine aceasta contează. Îți oferim opinia noastră cu privire la cele mai bune bucăți din carnea de vită, miel, porc și pui.

Cotletul este cea mai apreciată bucată de carne de la un animal.
© Mara Zemgaliete – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

 • Cotletul reprezintă cea mai bună bucată de carne pe care o putem folosi în gastronomie. 
 • De la antricot la rib eye: aici vei afla cum se numesc diferitele bucăți de carne și cum se prepară.
 • De asemenea, vei primi și sfaturi pentru a face cel mai bun grătar.
Definiție

La ce se referă termenul „cotlet”?

„Prime cuts” se referă la modul în care este secționată carnea. Vom discuta despre cele mai bune bucăți provenite de la animale și despre gustul diferit al acestora. Cele mai scumpe bucăți provin din grupele musculare puțin folosite de animal. Cele ceva mai ieftine provin din zona diafragmei și zona abdominală. Există foarte multe rase de vită, iar fiecare țară are propriile preferințe. Black Angus din Scoția și Hereford din Anglia se numără printre cele mai apreciate rase din lume. Cei care apreciază grătarul sunt din ce în ce mai atrași de carnea maturată. Se lasă la maturat la temperaturi scăzute între 2 și 8 săptămâni, deoarece devine mai fragedă și capătă o aromă intensă, de nuci. 


Diferență

Rib-Eye-Steak, antricot, cotlet: ce sunt acestea?

Mulți dintre noi nu știu să deosebească între rib eye, antricot și coaste de vită. La ce se referă fiecare termen? Coastele reprezintă partea din spate a coastelor de vită, dintre coastele 8 și 12. Aici se încadrează și antricotul, care provine din zona coastei 13 (dar ar putea fi și din zona coastei 5). Denumirea franțuzească a acestei bucăți de carne de vită este Entrecôte, fiind vorba despre același lucru. Se mai numește și cotlet. De asemenea, și bucata numită Tomahawk provine din zona coastelor și se servește cu oase. Pentru mulți dintre noi, nu există o bucată mai bună de pus pe grătar decât rib eye, respectiv antricotul. Este foarte fraged, dar cu un conținut destul de ridicat de grăsimi și foarte aromat. Antricotul este caracterizat de bucata centrală de grăsime, înconjurată de patru mușchi, având astfel un aspect marmorat.

Sfaturi pentru a găti Rib-Eye-Steak

O friptură gătită cu rozmarin și roșii pe un tocător de lemn.
© Pineapple Studio – stock.adobe.com Printre bucățile de carne premium, se numără și Rib Eye Steak. Este foarte fraged, cu un conținut destul de ridicat de grăsimi și foarte aromat.
 • Antricotul ideal are o grosime între doi și trei centimetri și este frumos marmorat. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă scoaterea din frigider cu două sau trei ore înainte de preparare. 
 • Grătarul trebuie să fie foarte încins, între 260 și 300 de grade. Se recomandă folosirea unei plăci de grătar pentru a evita arderea grăsimii. Grătarul trebuie să se încălzească cu cel puțin 15 minute înainte de preparare. 
 • Apoi, se pune friptura pe grătar și se gătește câte două minute pe fiecare parte. În continuare, se ia de pe foc și se lasă la odihnit în căldură indirectă, pentru a se termina procesul de gătire. 
 • Trebuie să aștepți câteva minute înainte de a te putea bucura de ea. Procesul de egalizare a temperaturii este important; astfel, friptura nu își va pierde toate sucurile atunci când este tăiată. 

Côte de Boeuf

Coaste de vițel sau Côte de Boeuf: specialitate din coaste de vită

Côte de Boeuf sau cotletul de taur este de calitate superioară și provine de la taurii tineri. Este plăcut marmorat. Provine din zona coastelor 8 și 12 și este localizat între zona cefei și antricot. 

Sfaturi pentru a găti Côte de Boeuf

 • O friptură Côte de Boeuf de înaltă calitate nu are nevoie de marinadă sau de condimente.
 • Combinația de carne, grăsime și oase îi oferă un gust deosebit și o consistență fragedă.
 • Pentru rezultate optime, las-o să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi gătită.
 • Unge friptura cu puțin ulei.
 • Încălzește grătarul și pune friptura pe cea mai fierbinte zonă. Cu cât este mai groasă, cu atât trebuie gătită mai mult. 
 • Regula de bază spune că trebuie gătită câte 1 minut per centimetru de grosime.
 • După ce a fost gătită pe ambele părți, scoate-o de pe grătar și las-o să se odihnească în apropierea sursei de căldură în jur de 20 de minute.
 • Adaugă sare, piper și puțin rozmarin, după gust.
 • Apoi pune-o în farfurie și mai las-o să stea încă 10 minute.

T-Bone-Steak

T-Bone-Steak: o combinație de antricot și file

Numele „T-Bone-Steak” provine de la forma osului în T (T-Bone) al fileului. Fileul, de asemenea, are un rol important. Practic, discutăm despre două zone diferite, combinate într-o singură bucată – despre antricot și file. T-Bone-Steak din partea posterioară a vitei are o grosime de trei până la patru centimetri. Bucățile din partea posterioară a animalului sunt mai fragede decât cele din partea anterioară. De la prepararea pe grătar la prepararea în tigaie, aceste bucăți premium se pot găti fără probleme în mai multe feluri. Cumpără carne proaspătă, de cea mai înaltă calitate, de fiecare dată, de la cele 200 de carmangerii Kaufland. 

Sfaturi pentru a găti T-Bone-Steak

O bucată de carne roșie pe un tocător de lemn – cu sare și alte condimente.
© Andrey – stock.adobe.com T-Bone-Steak este o friptură groasă, din partea posterioară a animalului. Bucățile din partea posterioară a animalului sunt mai fragede decât cele din partea anterioară.
 • T-Bone-Steak se prepară, în mod ideal, pe grătar.
 • Friptura se unge cu ulei de măsline înainte de a fi gătită.
 • Se recomandă să o întorci o singură dată în timpul gătirii. 
 • Pentru a obține cea mai bună aromă, condimenteaz-o cu sare și piper după ce a fost luată de pe foc. 

Dacă T-Bone-Steak are o grosime de patru centimetri, înseamnă că trebuie gătită în jur de cinci minute pe fiecare parte, pentru a fi în sânge (adică rare), șase minute pentru un grad de gătire mediu și șapte minute pentru a fi bine făcută. Pentru rezultate optime, recomandăm folosirea unui termometru pentru carne. Dacă temperatura internă este de 55 de grade, atunci T-Bone-Steak va fi colorată roz la interior și suculentă. După gătire, friptura se lasă la odihnit în folie de aluminiu aproximativ zece minute. 


Coaste de miel

Coaste de miel: un preparat delicios

Mielul este excelent pregătit în tigaie sau la cuptor. Cu toate acestea, este foarte delicios și pe grătar sau cu un sos de vin. Coastele de miel sunt obținute din zona spatelui și sunt delicioase. Mușchiulețul de miel este cea mai fragedă carne. Se poate felia și pregăti sub formă de cotlet de miel. Coastele de miel au destul de mult țesut conectiv, fiind astfel foarte suculente.

Sfaturi pentru a găti miel

 • Mai întâi, se gătește carnea pentru scurt timp la temperatură foarte ridicată.
 • Apoi, se gătește pe grătar în mod indirect. În această etapă, trebuie să reduci temperatura.
 • Pune friptura cu bucata de carne orientată în sus în zona de căldură indirectă a grătarului, până ajunge la temperatura internă optimă.
 • Cimbrul și usturoiul se potrivesc de minune cu carnea de miel.

Ai grijă să urmărești temperatura. Mielul este foarte fraged, se gătește repede și poate deveni tare.


Cotlet de porc

Cotlet de porc: friptura clasică de porc

Cotletul de porc seamănă cu T-Bone-Steak obținută din zona posterioară a animalului. Cu toate acestea, cotletul provine din partea superioară a animalului. Această bucată de carne de porc se întinde de la ceafă până la pulpă. Denumirea exactă diferă în funcție de locul din care a fost tăiată. Gătit așa cum trebuie, cotletul de porc este suculent și capătă o crustă maronie. Se poate marina cu o rețetă foarte simplă: o lingură de ulei de măsline, puțin suc de lămâie, un cățel de usturoi, puțin oregano și, evident, sare și piper.

Sfaturi pentru a pregăti cotletul de porc

Trei bucăți de carne pe un tocător de lemn
© Yulia – stock.adobe.com Și cotletul de porc este considerat premium. Gătit așa cum trebuie, cotletul de porc este suculent și capătă o crustă maronie.
 • Pentru marinadă, poți folosi ulei, piper, sare, boia de ardei și usturoi. Se recomandă marinarea cărnurilor cu aproximativ o oră înainte de gătire, pentru a avea suficient timp să absoarbă aromele.
 • Cotletul de porc nu este chiar ușor de preparat, deoarece se poate usca foarte repede. Gătește cotletul de porc în tigaia grill încinsă, în jur de 10-12 minute pe fiecare parte.
 • Dacă apreciezi gustul mai puțin comun, cumpără mușchiuleț de porc Ibérico. Este foarte suculent și apreciat datorită aromei de nuci. 
 • Salata Coleslaw de origine americană se potrivește excelent cu această friptură: varză și morcovi tăiați mărunt, cu un dressing de maioneză.

Piept de pui

Piept de pui/file de pui

Pieptul de pui și fileul de pui conțin puține grăsimi (2 grame de grăsime per 100 de grame de carne) și sunt delicioase și ideale pentru cei care urmează o dietă slabă în carbohidrați. Împreună cu legumele, fanii fripturilor vor aprecia această alternativă mai ieftină. Cele mai bune bucăți din pui sunt pieptul și fileul de pui. Carnea albă și fragedă este slabă în grăsimi și se poate prepara cu diferite marinade. 

Sfaturi pentru a găti pieptul de pui

La prepararea pe grătar, sunt foarte importante perioada de timp pentru gătire și temperatura. Carnea trebuie să rămână fragedă, dar să fie bine gătită. De regulă, se aplică următoarele: Cu cât carnea se încălzește mai tare, cu atât pierde mai mult lichid. De aceea, este nevoie de finețe. Pentru rezultate ideale, carnea trebuie să aibă o grosime uniformă. Doar așa se poate găti complet, fără a rămâne porțiuni crude. După câteva minute, se îndepărtează de pe sursa de căldură și se lasă să se gătească indirect. Pentru pui se pot folosi multe condimente; o marinadă clasică include boia de ardei, usturoi, chimion, sare și piper. Lăsați puiul la marinat câteva ore înainte de a-l găti. Astfel, va prelua aromele marinadei.