Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Midii: o specialitate din mare, săracă în calorii

Midiile se găsesc peste tot în lume. Acest lucru se datorează faptului că midiile se agață de stâlpi, de pietre și de nisip solid, cu ajutorul unor filamente special dezvoltate. Midiile fac acest lucru mai ales în zonele tidale, în estuare și în ape salmastre.

Informații utile

Midiile au următoarele proprietăți speciale

Midii proaspete în detaliu

Midiile și-au primit numele de la cuvântul „Mies”, care înseamnă mușchi în limba germană vorbită în Evul Mediu. Pentru că această specie populară de midii acoperă fundul mării ca un covor de mușchi. Coloniile de midii se pot extinde de-a lungul mai multor kilometri și includ milioane de animale.

Spre deosebire de alte specii, midiile nu se îngroapă în nisip, ci se atașează de diverse suprafețe, cum ar fi lemnul sau solurile dure, dar și direct una de cealaltă, cu ajutorul așa-numitelor filamente byssus. Într-o măsură mai mică, midiile se pot deplasa: Pentru a face acest lucru, ele secretă din glanda lor byssus filamente proteice relativ stabile, de-a lungul cărora se pot deplasa.

12 milioane de icre în timpul perioadei de depunere a icrelor

Se înmulțesc între aprilie și iunie. În acest proces, o singură midie femelă depune până la 12 milioane de icre într-o singură perioadă de depunere a icrelor. Larvele trăiesc în plancton și aproape 99% dintre ele sunt consumate de mâncătorii de plancton, cum ar fi heringii, balenele sau delfinii. Midiile se hrănesc cu alge și substanțe minerale, pe care le filtrează continuu din apa de mare. Au o dimensiune de până la 10 centimetri și, ca și alte midii, sunt formate din două jumătăți de cochilie, care protejează ființa cu corp moale.


Proveniență

De unde provin midiile?

Habitatul midiilor cuprinde Oceanul Pacific, traversând Atlanticul de Nord până în Portugalia. De asemenea, midiile se găsesc în Marea Mediterană. În Franța, se găsesc pe stâlpi și în ferme de midii pe frânghii, motiv pentru care sunt numite și midii bouchot. Midiile bouchot sunt adesea mai mici decât midiile din alte zone de origine, cum ar fi Danemarca sau Țările de Jos.


Sezon

Când este sezonul midiilor?

În principiu, midiile se vând din septembrie până în februarie. După această perioadă, nu depun icre și sunt foarte cărnoase.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite midiile și cum se depozitează acestea?

Midii proaspete în detaliu

Midiile sunt considerate delicatese. Gustul lor este cremos, sărat, ușor mineral și amintește de mare. Carnea midiilor femele este portocalie, iar cea a masculilor este palidă. Din carnea scoicilor, se pot face gustări, dar carnea se poate face pane sau gratina, pentru a crea specialități specifice zonei de coastă. Se pot face pe grătar în folie de aluminiu. Midiile bouchot au un gust foarte fin și sunt deosebit de gustoase. Midiile pot fi păstrate la frigider câteva zile, iar ambalate și sigilate pot rezista și o săptămână.


Rețete

La ce poți folosi midiile


Ingrediente

Ce conțin midiile

Tabelele cu valori nutritive arată că midiile sunt sărace în calorii. Sunt bogate în proteine și sărace în carbohidrați. Midiile sunt sănătoase, datorită conținutului ridicat de vitamine și substanțe minerale, deoarece vitaminele B, C și E contribuie în special la o dietă individuală echilibrată. În plus, carnea de midii oferă cantități considerabile de minerale.

Valoare nutritivă
 

kcal: 69 kcal

Carbohidrați: 2,4 g

Proteine: 10,5 g

Grăsimi: 2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,16 mg

Vitamina B2: 0,22 mg

Vitamina B6: 0,08 mg

Vitamina C: 3 mg

Vitamina E: 0,8 mg

 

Minerale

 

Calciu: 27 mg

Fier: 5,1 mg

Potasiu: 277 mg

Magneziu: 36 mg

Sodiu: 290 mg