Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Stridiile: o delicatesă prețioasă

Stridia face parte din specia scoicilor și este cunoscută mai ales ca aliment. Cu toate acestea, nu toate tipurile de stridii sunt potrivite pentru consum. Prin urmare, trebuie să se facă o diferență între exemplarele care pot fi consumate și cele care nu pot fi consumate. Ele sunt considerate o delicatesă prețioasă și sunt consumate mai ales crude.

Informații utile

Stridiile au următoarele proprietăți speciale

Stridii proaspete în detaliu

Cea mai cunoscută stridie comestibilă este stridia de Pacific. În termeni culinari, stridiile sunt numite fructe de mare, datorită originii lor. Specia de stridii necomestibile include, de exemplu, așa-numitele stridii perlate. Aceste stridii pot produce perle. Pe de altă parte, stridiile comestibile nu au această capacitate.


Proveniență

De unde provin stridiile?

Oamenii consumă stridii încă din epoca de piatră. În Europa erau consumate crude, în timp ce indienii din America le găteau pe foc. În antichitate, această delicatesă era la mare căutare. Afrodita, zeița iubirii, a fost asociată cu stridiile și chiar și Iulius Cezar aprecia foarte mult scoicile. Erau importate din Franța și Anglia. În epoca modernă, consumul a crescut și a atins apogeul. 


Sezon

Când este sezonul stridiilor?

Stridiile se găsesc în multe regiuni ale lumii și sunt cunoscute pe tot globul. Habitatul lor optim este reprezentat de apele de coastă de mică adâncime, situate în așa-numita zonă tidală. În regiune ar trebui să existe o alternanță de flux și reflux. Stridiile sunt mai răspândite în zona asiatică, unde sunt și frecvent consumate. Totuși, se găsesc și în America sau Europa, cel mai frecvent în Franța. Având în vedere că stridia este un aliment popular de mai multe secole, populația de stridii scade în mod constant. Prin urmare, stridiile oferite astăzi spre consum provin în mare măsură din acvacultură. În mod tradițional, stridiile sunt consumate doar în lunile care au un „R” în nume. Cu toate acestea, stridiile nu au un sezon clasic și pot fi cumpărate și savurate pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite stridiile și cum se depozitează acestea?

Stridii proaspete în detaliu

Stridiile trebuie să fie proaspete și încă vii atunci când sunt consumate. Pe de o parte, acest lucru poate fi recunoscut prin faptul că stridiile se umplu din nou cu apă după ce apa din interior a fost sorbită. Pe de altă parte, mușchiul unei stridii vii se contractă atunci când este stropit cu suc de lămâie sau când este atins cu un cuțit. Dacă stridiile sunt gătite, ele trebuie să fi fost vii înainte de gătire. Stridiile sunt un produs proaspăt și pot fi păstrate nedeschise timp de câteva zile, în cazul unui lanț frigorific neîntrerupt.


Rețete

La ce poți folosi stridiile


Ingrediente

Ce conțin stridiile

Stridiile conțin diverse vitamine și substanțe minerale și sunt bogate în proteine. Totodată, stridiile conțin puține grăsimi și puțini carbohidrați. Acestea contribuie astfel la aprovizionarea organismului cu vitamine și nutrienți esențiali.

Valoare nutritivă
 

kcal: 66 kcal

Carbohidrați: 4,8 g

Proteine: 9 g

Grăsimi: 1,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0,12 µg

Vitamina B1: 0,16 mg

Vitamina B2: 0,2 mg

Vitamina B6: 0,22 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,9 mg

 

Minerale

 

Calciu: 82 mg

Fier: 5,8 mg

Potasiu: 184 mg

Magneziu: 40 mg

Sodiu: 289 mg