Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Citricele: ideale pentru sistemul imunitar

Portocalele, lămâile etc., au un gust acrișor și proaspăt, ne întăresc sistemul imunitar și pot fi utilizate într-o mulțime de feluri, în prăjituri și preparate la cuptor. Aparțin familiei trandafirilor și, în total, există peste 1600 de soiuri diferite. Află mai multe despre aceste fructe bogate în vitamine.

Informații utile

Citricele au următoarele proprietăți speciale

Știai că există 400 de soiuri diferite de portocale? Dintre acestea, se cultivă aproximativ 15 soiuri. La fel ca alte citrice, portocalele se diferențiază în funcție de pulpă, culoare, gust și conținut. Cele mai dulci citrice sunt mandarinele, dar sucul de lămâie acoperă circa 50% din necesarul zilnic de vitamina C. Citricele cresc în regiunile tropicale și subtropicale. Aproape toate soiurile au pulpa comestibilă și sunt zemoase. De asemenea, sunt bogate în uleiuri, minerale și vitamine.


Proveniență

De unde provin citricele?

Citricele, în detaliu

Citricele provin din sud-estul Africii. Cresc în arbori și arbuști veșnic verzi. Înălțimea variază de la 5 la 25 de metri. Povestea lor a început în China, în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Cândva, în această perioadă, a început cultivarea intenționată a citricelor, care, până în acel moment, erau considerate doar fructe culese din natură. De acolo, citricele au ajuns în zona Mediteranei, pe Drumul Mătăsii, și în Africa, unde s-au răspândit rapid. Citricele erau un ingredient apreciat de romani, folosit în băuturi și salatele de fructe. Cultivarea citricelor în zona mediteraneană a început în secolul al XIV-lea. În secolele XV și XVI, au ajuns și în America, unde sunt cultivate și în ziua de azi.

Zonele principale de cultivare a citricelor

Citricele au nevoie de climă caldă și uscată. Țările principale de cultivare din Europa sunt Portugalia, Spania, Italia și Grecia. În Asia, sunt Turcia, China și Thailanda. Pe continentele americane, portocalele se cultivă în special în Mexic și Brazilia. În prezent, se cultivă anual în jur de 20 de milioane de tone de citrice, iar tendința este ascendentă. Deoarece citricele adoră căldura, se coc în principal în lunile de vară. După cultivare, citricele se procesează mai departe sau se consumă proaspete.


Sezon

Când este sezonul citricelor?

Citricele cresc pe toată perioada anului și se cultivă în lunile de vară. Se pot utiliza pentru sucuri sau, de exemplu, pentru conserve de fructe cu durată lungă de viață. De regulă, se culeg toate fructele dintr-un copac. Spre deosebire de banane, de exemplu, fructele nu se mai coc după ce au fost culese.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite citricele și cum se depozitează?

Citricele, în detaliu

Citricele se numără printre cele mai apreciate gustări din lume. Se pot mânca crude, dar pot fi și procesate în smoothie-uri pline de vitamine, dressing-uri pentru salate, deserturi, marmeladăsau sucuri de fructe – citricele se pot folosi în nenumărate feluri. Citricele se potrivesc perfect și cu mâncărurile sărate și se folosesc pentru a adăuga aciditate. Trebuie depozitate într-un loc aerisit, la o temperatură medie. Aceste bombe de vitamine nu se depozitează niciodată în frigider - temperatura este prea scăzută.


Ingrediente

Ce conțin citricele

Citricele, în detaliu

Toate citricele sunt bogate în vitamina C și au conținut caloric cuprins între 20 și 50 de calorii per 100 de grame. Conținutul caloric este foarte scăzut. În ciuda conținutului redus de calorii, citricele coapte reprezintă o sursă bună de energie, datorită conținutului ridicat de carbohidrați. De asemenea, conțin multe substanțe nutritive și minerale. Au cantități ridicate de potasiu (aproximativ 100 până la 150 de miligrame per 100 de grame) și calciu (între 10 și 30 de miligrame per 100 de grame).