Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Kumquat: o delicatețe dulce-acrișoară

Kumquat se cultivă în China de aproximativ 4000 de ani, fiind astfel printre cele mai vechi tipuri de citrice. Botanistul englez Robert Fortune a adus fructele în Europa și le-a dat numele din prezent. Fructele de kumquat sunt disponibile pe tot parcursul anului și sunt aduse, de obicei, din Israel.

Informații utile

Kumquat are următoarele proprietăți speciale 

Fructe de kumquat proaspete, în detaliu

Fructele de kumquat aparțin familiei citricelor și sunt bogate în vitamina C. Atunci când fructele sunt ușor lucioase, au ajuns la nivelul optim de coacere. Fructele de kumquat au un gust dulce-acrișor, asemănător portocalelor. Cresc în arbuști cu țepi mici, cu o înălțime de circa doi metri. Acești arbuști aparțin familiei Rutaceae. Fructul lor, numit kumquat, are o lungime cuprinsă între doi și cinci centimetri și poate fi rotund, cilindric sau sub formă de lacrimă. Coaja este portocalie sau roșu-portocalie și este comestibilă. Pulpa fructului este divizată în trei până la cinci segmente. Acest fruct este deosebit, deoarece pulpa este ușor acrișoară, dar coaja este ușor dulce. Gustul este ideal atunci când fructul este rulat ușor în palmă înainte de a fi mâncat. 


Proveniență

De unde provine kumquat?

Kumquat provine din China. În prezent, se cultivă în:

  • China
  • Japonia
  • America de Nord și de Sud
  • Africa
  • Zona mediteraneană

Sezon

Când este sezonul fructelor de kumquat?

Sezonul fructelor de kumquat ține din noiembrie până în aprilie, lunile principale de recoltă fiind februarie și martie.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite fructele de kumquat și cum se depozitează?

Fructe de kumquat proaspete, în detaliu

Fructele de kumquat se pot consuma proaspete sau uscate. De asemenea, se pot utiliza și pentru marmeladă, gemși salată de fructe. Fructele de kumquat sunt foarte apreciate în gastronomie, datorită aspectului lor deosebit. Se folosesc la decorarea farfuriilor și arată foarte atrăgător în boluri de băuturi alcoolice sau în alte tipuri de băuturi. Gustul fructelor de kumquat se potrivește cu multe preparate din carne, mai ales cu carnea de pasăre, rață și miel. De aceea, se adaugă de multe ori sosurilor servite cu carne.

Cum se depozitează kumquat

Fructele de kumquat proaspete cu coaja lucioasă și fermă rezistă destul de mult timp. Se pot păstra la temperatura camerei două sau trei săptămâni. Fructele de kumquat tăiate în bucăți mici se pot congela pentru perioade lungi de câteva luni. 


Ingrediente

Ce conțin fructele de kumquat

Fructe de kumquat proaspete, în detaliu

Fructele de kumquat sunt bombe de vitamine. Sunt bogate în vitamina C, având 35 de miligrame per 100 de grame. De asemenea, conțin multe minerale. Conțin chiar și calciu. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 64 kcal

Carbohidrați: 14,6 g

Proteine: 0,6 g

Grăsimi: 0,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 29 µg

Vitamina B1: 0,09 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 38 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 16 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 198 mg

Magneziu: 13 mg

Sodiu: 111 mg