Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Grepfrut: vitamina C, fără calorii

Grepfruturile sunt citrice și cresc în arbori de până la zece metri înălțime. Au apărut în secolul al XVIII-lea, ca o încrucișare între pomelo și portocală, motiv pentru care denumirile de grepfrut și pomelo sunt confundate uneori. 

Informații utile

Grepfrutul are următoarele proprietăți speciale 

Grepfrut proaspăt, în detaliu

Fructul subtropical al arborelui de grepfrut mai este cunoscut în Germania și sub denumirea de mărul paradisului și, deseori, este confundat cu pomelo. Zonele ideale de cultivare a fructului de grepfrut, obținut prin încrucișarea portocalului cu pomelo, sunt zonele subtropicale. În prezent, grepfrutul se cultivă și în zona mediteraneană, în SUA, America de Sud, Africa de Sud și Israel.

Cum crește grepfrutul

Arborele de grepfrut poate crește până la zece metri înălțime și produce fructe rotunde, galbene, cu coaja subțire. Culoarea pulpei variază de la galben până la roz sau roșu și conține de obicei sâmburi. În cazul fructelor cu pulpă roșie, această culoare se extinde și către porțiuni din coajă.

Soiurile de grepfrut se împart în două grupe principale. Fructele din soiul cu pulpă albă, mai puțin zemoase, cultivate de obicei în Europa, sunt mai amărui decât cele din soiurile mai dulci, de culoare roz, cultivate în țările subtropicale și față de cele din soiul cu pulpă roșie, dulce amărui, cultivate în Israel. 


Proveniență

De unde provine grepfrutul?

Se crede că fructul de grepfrut a apărut prin încrucișarea portocalelor cu pomelo, pe insula Barbados. De acolo, au ajuns în Florida, unde se cultivă până în prezent. În prezent, cele mai mari culturi de grepfrut sunt în Caraibe și Florida. Fructele de grepfrut importate în țara noastră provin din Africa de Sud și Israel.


Sezon

Când este sezonul grepfrutului?

Sezonul de grepfrut durează din octombrie până în mai, dar fructele pot fi cumpărate pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi grepfrutul și cum se depozitează?

Grepfrut proaspăt, în detaliu

Grepfrut se poate consuma simplu sau în salate de fructe. De asemenea, este potrivit și pentru quark sau salate. Pentru a-l consuma simplu, crud, trebuie doar să tai un grepfrut în jumătate și apoi îl poți mânca cu lingura, direct din coajă. Sucul merge de minune combinat cu sucul de portocale sau de mango. În salatele de fructe, grepfrutul se potrivește foarte bine cu alte citrice.

Este delicios ca gem sau marmeladă. Grepfrutul adaugă o notă exotică felurilor de mâncare sărate, de exemplu, cărnii de pasăre sau de pește. Grepfrutul se poate păstra timp de mai multe săptămâni. Se poate depozita la temperatura camerei sau în compartimentul pentru fructe al frigiderului, dar nu trebuie depozitat la temperaturi prea scăzute.


Rețete

La ce poți folosi grepfructul


Ingrediente

Ce conține grepfrutul

Grepfrut proaspăt, în detaliu

Grepfrutul este bogat în vitamina C și, datorită antioxidanților conținuți, poate lupta împotriva radicalilor liberi. Astfel, ajută la protejarea celulelor corpului. Conține și substanțe benefice stomacului și intestinelor. Prin stimularea organelor digestive, corpul poate lupta mai bine împotriva virusurilor și bacteriilor.

Valoare nutritivă
 

kcal: 38 kcal

Carbohidrați: 7,4 g

Proteine: 0,6 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 1,9 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,03 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 44 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 24 mg

Fier: 0,2 mg

Potasiu: 148 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 2 mg