Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Pui delicios pe sticlă

Când vine vorba de prepararea unui pui suculent și plin de arome, metoda preparatului pui pe sticlă este una care îmbină simplitatea cu rezultatele spectaculoase.

Este o rețetă celebră, veche. Această tehnică de gătire permite ingredientelor să-și păstreze savoarea și prospețimea, oferind în același timp un gust inconfundabil.

Rețeta de pui pe sticlă la cuptor promite nu doar un gust remarcabil, ci și un spectacol vizual deosebit. Bucură-te de aventura culinară și explorează lumea gusturilor cu această metodă simplă și eficientă, obținând o friptură fragedă la interior, cu pielea crocantă!

Înainte de a începe pregătirea preparatului pui pe sticlă este foarte important ca sticla să nu aibă etichetă, iar lipiciul etichetei să fie curățat foarte bine. Nu este nici igienic și nici nu arată bine. După ce se curăță foarte bine sticla, se umple cu apă pentru a face aburi în cuptor și a ajuta preparatul pui pe sticlă să se gătească.

Pentru a obține cea mai bună rețetă de pui pe sticlă la cuptor, se folosesc câteva trucuri:

  • Se foloseşte un pui mare şi proaspăt;
  • În primul rând, se curăță puiul atât la interior cât și la exterior (de peri și de puf).
  • Înainte cu o zi de a fi băgat la cuptor, puiul se poate marina în saramură (opţional). Infuzarea în saramură presupune ca aroma și umiditatea acesteia să pătrundă în carnea de pui. Rețeta pentru saramură este foarte simplă: la 4 L de apă, se adaugă 100 g sare de mare. Se ține la marinat peste noapte și nu se mai adaugă sare când se gătește.
  • Carnea de pui are mai puţină grăsime şi are predispoziţie de a se usca uşor la temperaturi mai mari. Se ţine cărnea în saramură înainte de gătire ajutând astfel la obţinerea cărnii suculuente, crescând capacitatea fibrelor din carne de a reţine umiditatea dar şi de a avea mai mult gust datorită aromelor pe care le absoarbe în acest timp.
  • Când se scoate puiul din saramură, se şterge cu serveţele absorbante de bucătărie, atât în interior cât şi în exterior. Dacă este umed, apa de pe pui se transformă în aburi şi, în acest fel pielea nu se mai rumeneşte şi crocănţeşte.
  • Înainte de a fi gătit puiul trebuie scos de la rece și ținut la temperatura camerei, cel puțin o oră. Dacă este prea rece, nu se gătește uniform, iar puiul nu va fi suculent.
  • Alături de condimentele preferate se pot folosi zeama și coaja de la o jumătate de lămâie sau portocală. Gustul va fi de neuitat.
  • Se bagă sub pielea puiului, la piept, o bucățică de unt tăvălită prin condimentele preferate. Astfel, untul se topește, pătrunde în carne, iar pieptul va fi aromat și fraged, nu ațos și fad.

Sau, şi mai bine, se recomandă ungerea întregului pui cu unt deoarece va fi mai rumen şi mai crocant. Dacă se introduce unt şi plante aromatice pe sub piele, nu doar la piept, se obţine un un pui rumen, dar şi un plus de gust. Untul se poate înlocui cu ulei vegetal sau untură.

  • Puiul se aşează pe sticlă cu copanele în jos.
  • Timpul de coacere al unui pui la cuptorul pe gaze este direct proporţional cu greutatea acestuia. Se lasă 15 minute la cuptor pentru fiecare 500 g de carne de pui. Astfel, un pui de 1,5 kg are nevoie de 1 oră şi 20 minute la 190 °C.
  • Se verifică puiul la cuptor, se întoarce şi se pune sos din tavă peste el, dar, nu trebuie să se ţină deschisă prea mult uşa cuptorului deoarece se pierde căldură şi se încetineşte coacerea. Cel mai bine, se scoate tava din cuptor, cu grijă, se întoarce puiul, se acoperă cu sos şi se dă din nou la cuptor.
  • După ce s-a gătit şi se scoate din cuptor, puiul trebuie lăsat să se odihnească timp de 10-15 minute, deoarece carnea începe să se răcească, textura lui devine fermă, iar sucurile se redistribuie. Astfel, va fi mai suculent şi mai uşor de tăiat. 
  • Pentru un plus de gust, se presară ceapă verde, doar după ce este scos din cuptor.
  • Pentru a pregăti reţeta pui pe sticlă în cuptor electric, temperatura potrivită este de aproximativ 180°C. În acest fel puiul se va găti în mod uniform, obținând o piele frumos rumenită și o carne suculentă. În general, pentru coacerea cărnii de pui în cuptorul electric, intervalul de temperatură recomandat este între 175°C și 200°C, în funcție de rețetă. În cazul în care cuptorul nu are un termometru cel mai bine este să se programeze o temperatură medie pentru a fi siguri că preparatul pui pe sticlă se va face cum trebuie. Este important să se urmărească timpul de coacere și să se verifice periodic puiul pentru a nu se arde sau pentru a nu rămâne crud în interior. Un pui întreg de aproximativ 1,5 – 2 kg ar trebui să fie gata în aproximativ o oră și 30 de minute la temperatura de 180°C. Ideal este ca puiul să stea la cuptor câte 30 de minute pentru fiecare 500 g pe care le are.

Pentru un prânz în familie delicios şi săţios, se poate pregăti preparatul Pui pe sticlă cu cartofi la cuptor.

Metoda de preparare este asemănătoare cu cea a preparatului pui pe sticla la cuptor. Diferenţa apare la pasul în care se pune un pui pe sticlă în tavă. După acest pas, se adaugă cartofii împreună cu 2, 3 căţei de usturoi feliat şi se toarnă o ceaşcă de apă. Se unge puiul la exterior cu amestecul de ulei şi condimene şi apoi se bagă la cuptor, la 190 °C, timp de 90 de minute. Timpul variază în funcţie de mărimea puiului. Apa din tavă nu trebuie să scadă foarte mult şi, dacă mai este nevoie se mai completează cu puţină apă. Daca puiul se rumeneşte prea repede în partea de sus, se poate acoperi cu o folie de aluminiu sau hârtie de copt, doar pe partea rumenită. Pentru a verifica dacă este gata, se bagă furculiţa în pieptul puiului. Dacă intră uşor, atunci este gata preparatul Pui pe sticlă cu cartofi la cuptor şi se scoate tava din cuptor, se mai lasă 10-15 minute să se odihnească, apoi se îndepărtează sticla şi se pune pe un platou împreună cu cartofii.

O garnitură delicioasă pentru Pui pe Sticlă la Cuptor: cartofi aurii şi legume aromate

Atunci când se pregătește pui pe sticlă la cuptor, o garnitură potrivită poate completa cu succes experiența gustativă. Iată o rețetă simplă pentru o garnitură delicioasă de cartofi și legume.

Se pot folosi:

  • cartofi curăţaţi, tăiaţi cubuleţe;
  • morcovi, tăiaţi bastonaşe;
  • broccoli, despărţit în bucheţele mici;
  • usturoi, tăiat în felii subţiri;
  • ulei de măsline de foarte bună calitate;
  • mix de ierburi proaspete (oregano, cimbru, rozmarin);
  • sare şi piper proaspăt măcinat.
Preparare:
  • Se curăță și se taie cartofii și morcovii în bucăți potrivite. Se desparte broccoli în buchetele mici.
  • Într-un bol mare, se amestecă legumele cu usturoiul, ierburile proaspete, uleiul de măsline, sarea și piperul.
  • După ce se plasează puiul în sticlă se așează legumele condimentate în jurul sticlei. Astfel se îmbină aromele în timpul coacerii.
  • Se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se coace totul în cuptorul preîncălzit la 190°C. Se recomandă amestecarea legumelor la fiecare 30 de minute pentru a se găti uniform și a se absorbi aromele.
  • Se verifică gătirea legumelor cu o furculiță. Acestea ar trebui să fie moi și aurii.
  • Se scoate vasul din cuptor și se aranjează frumos legumele în jurul puiului. Se presară puțină verdeață proaspătă pentru o notă finală de prospețime.

Această garnitură de cartofi aurii și legume aromate este perfectă pentru a însoți preparatul pui pe sticlă la cuptor. Savoarea și prospețimea acestor legume vor completa cu succes preparatul principal pui pe sticlă, oferind o masă echilibrată și delicioasă.

Pui pe sticlă cu miere și muştar: un festin dulce-aromat la cuptor

Adaugarea de miere și muştar la rețeta de pui pe sticlă  va transforma preparatul într-o delicatesă dulce și aromată. Iată cum se pregătește această reţetă delicioasă de pui pe sticlă la cuptor cu muştar şi miere:

  • Se spală şi se usucă bine puiul. Se condimentează cu sare şi piper atât în interior cât şi în exterior.
  • Într-un bol mic, se prepară un sos din 3, 4 linguri de miere, 2, 3 linguri de muştar Dijon, 4 căţei de usturoi zdrobiţi şi 2 linguri ulei de măsline. Se amestecă bine până se obţine un sos omogen.
  • Cu ajutorul unei pensule, se unge uniform puiul atât pe exterior, cât şi pe interior. Pentru un plus de aromă, se introduc câteva crenguţe de cimbru şi rozmarin în interiorul puiului.
  • Se pune o sticlă cu apă într-un vas termorezistent, se pune puiul pe sticlă şi se bagă la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 190 °C, timp de 1,5 – 2 ore sau până când puiul este frumos rumenit.
  • Se scoate puiul din cuptor şi se lasă 10-15 minute să se odihnească. Se poate turna sosul rămas atunci când se serveşte.

Această rețetă de pui pe sticlă cu miere și mustar promite un echilibru perfect între aromele dulci și picante, transformând masa într-un festin memorabil.