Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Un dulce tentant, gogoşi cu lingura

Desertul gogoși cu lingura reprezintă un desert tradițional românesc ce impresionează prin gustul lor inconfundabil și un mod de preparare foarte simplu. Această rețetă de gogoși cu lingura aduce zâmbete în bucătărie, permițându-vă să vă bucurați de desertul gogoși aromate, rapide și pufoase, cu lingura, fără a fi nevoie de dospire.

Desertul gogoși cu lingura este o alegere perfectă pentru momentele în care se dorește un desert rapid și delicios. Această rețetă tradițională de gogoși cu lingura va aduce întotdeauna un zâmbet pe fețele celor dragi. Ele se servesc calde, presărate cu zahăr pudră deasupra, dar, se pot adăuga și alte topping-uri, precum dulceață, sirop de ciocolată, frișcă sau orice alt topping preferat.

Se obțin gogoși cu lingura perfecte dacă se aplică câteva trucuri și sfaturi practice:

  • Toate ingredientele, în special ouăle și iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei. Astfel, ingredientele se omogenizează mai bine și se obține o textură mai fină a aluatului pentru desertul gogoși cu lingura.
  • Se bat ouăle și zahărul bine pentru a se obține o compoziție aerată. Se adăugă și celelalte ingrediente treptat și se amestecă continuu pentru a se evita formarea cocoloașelor și pentru a se obține un aluat omogen.
  • Se încălzește uleiul la o temperatură corespunzătoare, aproximativ 170°C -180°C. Dacă uleiul este prea fierbinte, gogoșile se vor rumeni prea repede la exterior și pot rămâne crude în interior. Dacă nu există termometru, se poate face proba uleiului încins cu coada unei linguri de lemn. Se bagă coada lingurii de lemn în ulei și, dacă se formează bule în jurul cozii, înseamnă că se pot pune gogoșile la prăjit.
  • Se folosește o lingură pentru a lua porții egale de aluat și pentru a forma gogoși perfect rotunde. Lingura se înmoaie în ulei înainte de fiecare gogoașă și, în acest fel aluatul nu se mai lipește de lingură, iar gogoșile vor avea o formă frumoasă.
  • Gogoșile se mai pot prăij în untură și vor fi și mai gustoase sau se mai poate adăuga o lingură de untură în uleiul pentru prăjit. În ambele cazuri vor fi foarte, foarte apetisante.
  • Se pun gogoșile în uleiul încins și nu se supraîncărcă tigaia, evitându-se astfel scăderea temperaturii uleiului. Se rotesc gogoșile în timpul prăjirii pentru a le asigura o culoare uniformă.
  • Gogoșile trebuie prăjite până când devin aurii pe ambele părți. Nu se lasă prea mult în ulei pentru a se evita uscarea excesivă.
  • După prăjire, se pun gogoșile pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și pentru a le menține pufoase.

Gogoși cu lingura ca la bunica - sunt adesea asociate cu gustul autentic, pufoșenia și aroma specifică rețetelor tradiționale. Ele vă vor aduce aminte de aromele și bucuriile copilăriei.

  • Într-un castron mare, se bat ouăle împreună cu zahărul pănă se obține o compoziție spumoasă.
  • Se adăugă iaurtul și se amestecă bine.
  • Apoi, se pune un praf de sare, bicarbonatul de sodiu stins cu oțet și coaja de lămâie. Se adaugă făina treptat în compozitie și se amestecă continuu pănă când se obține un aluat moale care se desprinde de pe lingură.
  • Cu ajutorul unei linguri, se formeaza gogoșile rotunde, de dimensiuni medii. Se încălzește uleiul într-o tigaie la o temparatură potrivită pentru prăjire și se prăjesc gogoșile pe ambele părți până devin aurii. Se scot, se așează pe șervețele absorbante, se presară cu zahăr pudră și se servesc.

Tradițional, la gogoșile cu lingura se folosește adesea bicarbonat de sodiu, nu praf de copt. Bicarbonatul de sodiu este un agent de creștere care reacționează cu acidul din compoziție (de exemplu, iaurtul din această rețetă) pentru a elibera dioxid de carbon, ceea ce ajută la dospirea aluatului. Diferența principală între bicarbonatul de sodiu și praful de copt este modul în care reacționează cu alte ingrediente. Praful de copt conține atât un agent alcalin, cât și un acid, și începe să acționeze în momentul în care este amestecat cu lichide și apoi în timpul coacerii. Bicarbonatul de sodiu necesită un acid separat în compoziție pentru a începe procesul de dospire.

În rețeta de gogoși cu lingura, bicarbonatul de sodiu este adesea utilizat în combinație cu iaurtul sau cu alte ingrediente acide pentru a asigura dospirea adecvată a aluatului și pentru a oferi gogoșilor acea textură pufoasă și delicioasă.

Desertul gogoși cu lingura cu iaurt este rapid și se obțin gogoși pufoase și aerate deși nu conțin praf de copt. Ele nu necesită multă făină, nici frământare și nici dospire. Cresc datorită albușului bătut și iaurtului care prin fermentare degajă gaze.

Metoda de preparare a desertului gogoși cu lingura cu iaurt este foarte simplă: 

  • Se separă 3 ouă, se bat albușurile cu un praf de sare până se obține o spumă tare.
  • Se adaugă gălbenușurile, apoi 25 g de zahăr și 200  g de iaurt. Se amestecă ușor, cu mișcări de sus în jos astfel încât să nu se lase albușurile. Se adaugă vanilie și coajă de lămâie sau portocală.
  • Se încorporează 100 g de făina, tot cu mișcări ușoare.
  • Se formează gogoși cu lingura din aluatul obținut și se pun în tigaia cu ulei încins, la foc mic. Ele se vor umfla la prăjit și se vor întoarce astfel încât să se prăjească uniform, pe toate părțile.
  • Când sunt gata rumenite, se scot cu o paletă pe un platou pe care se pun șervețele de hârtie absorbante. Se servesc calde, pudrate cu zahăr pudră sau cu topping-ul preferat.

Se mai pot face și gogoși cu lingura cu iaurt și praf de copt. Și acestea sunt gogoși cu lingura pufoase, aromate, delicioase, gustoase și se fac rapid și simplu. Nici ele nu au nevoie de dospire. Aluatul se transformă în gogoși imediat ce a fost pregătit. Pentru această rețetă e nevoie de făină, iaurt, praf de copt, 1 ou, ulei, vanilie și coajă de portocală sau lămâie. Dacă vă place esența de rom sau orice altă esență preferată, o puteți adăuga fără probleme. Ingredienetele sunt ieftine și la îndemâna oricui. Iaurtul ajută la textura pufoasă a gogoșilor. Ele se pun la prăjit doar când uleiul s-a încins foarte bine, altfel, gogoșile vor absorbi foarte mult ulei și nu vor fi deloc gustoase. Iată rețeta pentru gogoși cu lingura cu iaurt și praf de copt:

  • Se pune oul cu 25 g de zahăr pudră într-un bol și se mixează până se obține o spumă și își dublează volumul.
  • Apoi se adaugă încă 25 g de zahăr pudră și se mai mixează pentru 2-3 minute. Se adaugă 200 g de iaurt, se mixează puțin și apoi se încorporează 150 g de făina amestecată cu 5 g praf de copt. Se adaugă coajă rasă de portocală.
  • Se încinge uleiul, se bagă lingura cu care se formează gogoșile în ulei și apoi în aluat. Se pun gogoșile formate în tigaie și se prăjesc pe ambele părți. Se scot pe șervețele absorbante și apoi se pudrează și se servesc.

Desertul gogoși cu lingura pufoase și delicioase sunt o opțiune perfectă pentru cei care doresc să pregătească rapid și ușor un desert de casă. Această rețetă simplă, care include iaurt în compoziție, oferă un desert tentant. Fără dospire și cu ingrediente la îndemână, aceste gogoși vor satisface pofta de dulce a întregii familii.