Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Creier pane, un preparat cu gust unic

Creier pane este un preparat tradițional în multe culturi din întreaga lume care a câștigat popularitate datorită texturii sale crocante și aromei sale unice. Deși inițial poate părea o alegere îndrăzneață pentru mulți, cei care îl încercă sunt adesea surprinși de gustul său delicios și de versatilitatea sa în bucătărie.   Creier pane este un preparat tradițional în multe culturi din întreaga lume care a câștigat popularitate datorită texturii sale crocante și aromei sale unice. Deși inițial poate părea o alegere îndrăzneață pentru mulți, cei care îl încercă sunt adesea surprinși de gustul său delicios și de versatilitatea sa în bucătărie.  

Originile preparatului creier pane sunt foarte vechi, fiind un preparat tradițional în bucătăria europeană. Deși rețetele variază în funcție de regiune, elementele de bază rămân aceleași: creierul de vită, de porc  sau de miel este tăiat în bucăți, trecut prin făină, ou și pesmet, apoi prăjit până devine crocant și auriu, obţinându-se un creier pane de vită, creier pane de porc sau creier pane de miel foarte delicios. Acest preparat a fost apreciat de-a lungul timpului pentru gustul său bogat și textura sa delicată.

Pentru a pregăti creierul pane, acesta este întâi lăsat la înmuiat pentru a se îndepărta chegurile de sânge, apoi este scurs şi verificat cu degetele dacă au mai rămas aşchii de oase printre bucăţile de creier, opărit pentru foarte puţin timp (1-2 minute dacă se foloseşte creier de porc şi 4-5 minute dacă este creier de vită), este scurs din nou foarte bine, apoi tăiat în bucăți sau felii şi trecut prin făină, ou bătut și pesmet panko, a căror compoziție poate fi îmbogățită cu diferite ierburi și condimente pentru a adăuga aromă. Creierul acoperit în crusta de pesmet este prăjit pe ambele părţi, la foc mediu, în ulei încins, până când se obţine un creier pane crocant și auriu.

Preparatul creier pane poate fi servit ca atare, ca un aperitiv delicios sau ca parte a unei mese principale. Este adesea acompaniat de sosuri, cum ar fi sosul tartar, sosul aioli sau dressing-ul de muştar cu ulei şi zeamă de lămâie, care completează perfect aroma bogată a preparatului. Creierul pane poate fi de asemenea folosit în sandvișuri, învelit într-o lipie sau adăugat în salate pentru a aduce o notă de crocanţeală și savoare.

Creierul pane este un aliment bogat în proteine și nutrienți, fiind o sursă excelentă de fier, vitamine B și acizi grași esențiali. Cu toate acestea, datorită procesului de prăjire în ulei, poate conține o cantitate semnificativă de grăsimi și calorii. Consumat cu moderație, preparatul creier pane poate fi parte a unei diete echilibrate și variate.   

Creierul pane, ca majoritatea preparatelor prăjite, este cel mai bine să fie consumat imediat după ce a fost preparat pentru a se bucura de textura sa crocantă și aromele proaspete. Cu toate acestea, dacă este păstrat corect, creierul pane poate fi refrigerat și recălit pentru a fi consumat ulterior.

Dacă se doreşte păstrarea preparatului creier pane pentru mai târziu, trebuie să se respecte câțiva pași:

 • După ce se prepară creierul pane, se lasă să se răcească la temperatura camerei timp de 10-15 minute, apoi se pune în frigider.
 • Se pune preparatul creier pane într-un recipient sigilat sau într-un recipient acoperit cu folie  alimentară sau hârtie de copt. Nu trebuie să se depoziteze unul peste altul pentru a nu se lipi si deteriora crusta crocantă.
 • Când se doreşte încălzirea lui, se pune în cuptorul preîncălzit la temperatură medie pentru câteva minute sau se încălzește într-o tigaie încinsă cu foarte puțin ulei, întorcându-l periodic până când este încălzit uniform.
 • Recălzirea repetată a creierului pane poate duce la pierderea texturii crocante și la pierderea aromelor. De aceea, este recomandat să se recălzească o singură dată și să se consume imediat după încălzire pentru a vă bucura de un gust optim. De asemenea, este indicat să nu se depoziteze creierul pane recălzit pentru un timp îndelungat, deoarece calitatea acestuia va fi afectată.

Creierul, fiind foarte gras trebuie bine condimentat, altfel gustul său va fi fad. Condimentarea cu sare şi piper trebuie sa fie din belşug, puţin mai mult faţă de condimentarea obişnuită la alte preparate din carne.

Dacă rămân bucăţi de creier mai mici, ele pot fi transformate în pastă. Această pastă, servită pe bucăţi de pâine prăjită este delicioasă. O altă variantă ar fi modelarea bucăţilor mici de creier ca o chiftea şi prăjirea lor, tot pane.

Atunci când creierul pane se prăjeşte în tigaie, aceasta nu trebuie să fie aglomerată, deoarece uleiul trebuie să sfârâie în jurul lor formându-se crusta crocantă.

Varianta de creier pane la cuptor presupune toti paşii de la prăjirea în tigaie până la pasul în care se începe prăjirea. În loc să fie prăjiţi în tigaie, creierul se dă prin făină, ou şi pesmet, se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se bagă la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180°C. Se lasă 10 minute, apoi se întoarce pe cealaltă parte şi se bagă din nou în cuptor, încă 10 minute. Se obţine astfel un creier pane gătit la cuptor cu  o crustă fermă, crocantă şi foarte uşor rumenită.

Curățarea creierului pentru a prepara creier pane este un proces important pentru a îndepărta orice impurități și pentru a se obține o textură fină și gustoasă.

 • În primul rând, se cumpără creier de porc, vită sau miel de la măcelării de încredere. Creierul trebuie să fie proaspăt şi de calitate.
 • Creierul se ţine în apă rece timp de o oră pentru a fi îndepărtate impurităţile şi chegurile de sânge. Se pot folosi degetele pentru a curăţa suprafaţa creierului.
 • După spălare, se îndepărteză uşor membranele exterioare şi vasele de sânge vizibile. Acestea pot fi îndepărtate cu foarte multă atenţie cu mâinile sau cu un cuţit ascuţit.
 • Creierul poate fi tăiat în bucăţi mai mici, dacă este necesar pentru a facilita procesul de pregătire şi pentru o prăjire uniformă.
 • Creierul de porc, se lasă la scurs într-o sită, apoi se tamponează uşor cu şerveţele de hârtie. El are o textură foarte delicată, se poate rupe foarte uşor, de aceea nu se presează. Creierul de porc nu se curăţă de pieliţă deoarece este foarte subţire.
 • Creierul de vită este mai mare ca cel de porc, de aceea trebuie curăţat şi porţionat cu grijă, să nu se rupă.

 După ce se curăță creierul foarte bine, se prepară respectând paşii reţetei stiute.

Numărul de calorii din creierul pane poate varia în funcție de cantitatea de ulei folosit pentru prăjire și de dimensiunea porției.

O porție de creier pane care are aproximativ 100-150 g de creier, poate conține aproximativ 200-300 de calorii. Aceste estimări sunt bazate pe prăjirea creierului în ulei vegetal, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline.

De asemenea, trebuie să se ia în considerare și caloriile adiționale adăugate datorită garniturilor și sosurilor care însoțesc preparatul creier pane. De exemplu, sosul tartar sau sosul de usturoi poate adăuga calorii suplimentare preparatului creier pane.

Preparatul creier pane poate fi însoțit de diverse garnituri care completează perfect gustul său bogat și textura crocantă. Iată câteva opțiuni delicioase de garnituri care se potrivesc de minune cu preparatul creier pane:

 • Nimic nu se compară cu clasicii cartofi prăjiți crocanți, garnitura ideală pentru prepararul creier pane indiferent dacă este prăjit în tigaie sau dacă este creier pane la cuptor. Se pot tăia cartofii în bastonașe sau în cuburi și se prăjesc până devin aurii și crocanți.
 • Legumele la grătar, cum ar fi dovlecelul, vinetele, ardeii, roșiile cherry sau sparanghelul, sunt o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru preparatul creier pane prăjit în tigaie sau creier pane la cuptor. Aromate cu puțin ulei de măsline, sare și piper, acestea adaugă prospețime și culoare farfuriei.
 • O salată verde simplă, cu frunze proaspete de salată, roșii, castraveți și alte legume de sezon, este o alegere rafinată și ușoră. Se poate adăuga un dressing preferat pentru un plus de savoare.
 • Un piure de cartofi cremos și aromat este o garnitură reconfortantă și delicioasă pentru preparatul creier pane prăjit în tigaie sau creier pane la cuptor. Se poate adăuga unt, lapte sau lapte de cocos pentru un piure bogat și fin.
 • Un orez simplu cu legume, cum ar fi morcovii, mazărea și ceapa, poate completa perfect gustul bogat al preparatului creier pane. Se condimentează orezul cu ierburi și condimente pentru a-i da mai multă aromă.
 • Sosurile pot fi o completare excelentă pentru preparatul creier pane prăjit în tigaie sau creier pane la cuptor. Sosul tartar, sosul aioli sau sosul de roșii sunt doar câteva opțiuni. Se poate încerca și un sos picant sau un sos de usturoi pentru o notă de aromă. Aceste sosuri adaugă o aromă bogată și o textură cremoasă, completând perfect gustul creierului pane.
 • Garniturile de legume proaspete, cum ar fi castraveții, morcovii și ardeii murați, adaugă o notă răcoritoare și crocantă, contrastând perfect cu textura crocantă a preparatului creier pane.
 • O felie de lămâie proaspăt stoarsă peste creierul pane poate adăuga o notă de prospețime și aciditate, echilibrând gustul bogat al preparatului, indiferent dacă este creier pane prăjit în tigaie sau creier pane la cuptor.

Acestea sunt doar câteva opțiuni care însoțesc preparatul creier pane. Se pot experimenta şi asorta diferite garnituri și sosuri în funcție de preferințele personale și de ingredientele avute la dispoziţie. Important este să se aleagă combinații care completează gustul și textura preparatului creier pane și care satisfac papilele gustative, indiferent dacă este creier pane prăjit în tigaie sau creier pane la cuptor.