Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Heringul Matjes: fraged și bogat în grăsimi

Matjes este denumirea unui hering sărat, care este maturat prin enzime într-o saramură. Denumirea provine din limba olandeză (Maatjesharing sau Maagdenharing) și nu descrie nimic altceva decât lipsa de maturitate sexuală a peștelui. Saramura, ca parte a producției de pește, este cunoscută în Europa încă din Evul Mediu și a început să se răspândească din Țările de Jos.

Informații utile

Heringul Matjes are următoarele proprietăți speciale

Hering Matjes proaspăt în detaliu

Heringul Matjes este un tip de hering sărat, maturat prin enzime și cutat, care nu a ajuns încă la maturitate sexuală. Caracteristic pentru heringul Matjes este conținutul extrem de ridicat de grăsime, precum și gustul extrem de aromat și nutritiv care rezultă din acesta.

Așa se face heringul Matjes

În cadrul procesului de preparare, heringul Matjes este mai întâi prăjit sau afumat și apoi fermentat în saramură și diverse enzime. Prepararea heringului Matjes se aseamănă, în mare măsură, cu cea a heringului Bismarck, deși, pentru fermentarea acestuia, se folosește decoct de oțet. Prin urmare, gustul heringului Matjes este mai degrabă sărat decât acru.

În comparație cu alte preparate din pește, în prepararea heringului Matjes, se folosește și coada peștelui, împreună cu bucata de file. Acest hering, de culoare albastru deschis spre argintiu, își pierde culorile caracteristice prin fermentare și capătă o nuanță maronie, roșie. Garniturile, cum ar fi castraveții murați sau inelele de ceapă, sunt populare, la fel ca diverse verdețuri, care completează gustul de pește al preparatului într-un mod savuros.


Proveniență

De unde provine heringul Matjes?

Heringul folosit pentru a face Matjes este originar din toate oceanele lumii. În țările maritime, respectiv Norvegia, Groenlanda și Islanda, se pescuiește cel mai mult hering din lume. Heringul Matjes își are originea în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. La fel ca în cazul heringului Bismarck, heringul Matjes a fost o modalitate ideală de a conserva prin fermentare peștele proaspăt pescuit pentru o perioadă mai lungă. Conform așteptărilor, originile acestui preparat se regăsesc în orașele de pe coasta olandeză a Mării Nordului.


Sezon

Când este sezonul heringului Matjes?

Cel mai potrivit sezon de pescuit pentru Matjes este din iunie până în august; în special în această perioadă, peștele este extrem de bogat în grăsimi și numai bun de preparat sub formă de hering Matjes. De regulă, pentru prepararea heringului Matjes, se folosește numai pește proaspăt pescuit. Heringul Matjes este disponibil pe toată perioada anului, sub formă ambalată sau la borcan, și se găsește adesea în meniurile restaurantelor sau la tonetele cu gustări.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit heringul Matjes și cum se depozitează acesta?

Hering Matjes proaspăt în detaliu

Spre deosebire de heringul sărat, heringul Matjes nu trebuie înmuiat, ci poate fi consumat imediat. Heringul Matjes proaspăt are o carne de culoare roz, care nu miroase a pește în mod neplăcut. Culoarea gri este un semn că produsul s-a stricat. Bucătăria clasică din nordul Germaniei servește heringul Matjes cu cartofi fierți în coajă și fasole verde. Dar are gust bun și cu cartofi prăjiți și pâine integrală. Nedeschis și sigilat, heringul Matjes poate fi păstrat conform termenului de valabilitate. După deschidere, se recomandă consumarea acestuia în câteva zile.


Ingrediente

Ce conține heringul Matjes

Conținutul extrem de ridicat de grăsimi al heringului Matjes îl face să fie un pește extrem de sănătos, bun pentru sistemul cardiovascular și care reduce nivelul colesterolului. În plus, datorită fermentării, în heringul Matjes există numeroase culturi de bacterii sănătoase, care îl fac ușor digerabil și sănătos pentru intestine.

Valoare nutritivă
 

kcal: 267 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 16 g

Grăsimi: 22,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 46 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,22 mg

Vitamina B6: 0,28 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 2,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 43 mg

Fier: 1,3 mg

Potasiu: 235 mg

Magneziu: 35 mg

Sodiu: 2500 mg