Varză a la Cluj
Ingrediente (10 porții)
2 kg | varză murată |
800 g | ceapă (400 g pentru varză şi 400 g pentru carne) |
100 ml | ulei |
2 lingurițe | cimbru uscat |
2 lingurițe | piper |
2 căni | apă caldă |
200 g | orez |
1 L | apă rece |
1 linguriță | sare |
1 kg | carne tocată amestec vită-porc |
1 | legătură de pătrunjel |
2 | morcovi |
ulei pentru uns forma de copt | |
250 g | smântână |
Preparare
- 1
Se toacă varza murată la robot sau în fâşii subţiri. Dacă este prea sărată, se pune seara la desărat în apă rece şi se gustă pentru a nu mai adăuga prea multă sare atunci când se găteşte. Se curăţă 400 g de ceapă şi se toacă şi ea. Se adaugă 70 ml de ulei într-un vas şi se pune ceapa la călit pentru 5 minute sau până când s-a înmuiat. Se adaugă varza murată, se asezonează cu o linguriţă de cimbru uscat şi una de piper, se amestecă şi se mai adaugă 2 căni de apă caldă. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 35-45 de minute, amestecănd constant pentru a nu se arde.
- 2
Cât varza este pe foc, se spală orezul în apă rece, se scurge, se pune într-o oală, se adaugă 1 L de apă, sare şi se pune la fiert timp de 10-15 minute din momentul în care a început apa să fiarbă. După ce a fiert, se clăteşte cu apă rece, se scurge de excesul de apă, se pune într-un bol şi se lasă deoparte.
- 3
După ce s-a fiert şi orezul, se pregăteşte carnea. Se curăţă şi se toacă mărunt 400 g de ceapă şi cei doi morcovi. Se pune un vas pe foc, se adauga 30 ml de ulei, ceapa tocată şi morcovii. Când s-au înmuiat atât ceapa cât şi morcovii, se adaugă carnea tocată, foarte puţină sare, 1 linguriţă de piper şi una de cimbru şi se amestecă totul. Se lasă pe foc până se rumeşte carnea. Se opreşte focul, se adaugă orezul fiert, pătrunjelul tocat mărunt şi se amestecă foarte bine toate ingredientele.
- 4
Se pregăteşte o tavă termorezistentă în care se asamblează varza a la Cluj. Se adaugă o treime din varză pe fundul vasului, în strat uniform. Peste varză se adaugă jumătate din compoziţia de carne cu orez, apoi se mai adaugă o treime din varză, apoi restul de carne cu orez şi la urmă restul de varză. Se toarnă peste varza a la Cluj zeama din vasul în care s-a gătit varza. Se va absorbi şi va scădea la gătit. Pe deasupra, se adaugă smântâna şi se întinde pe toată suprafaţa.
- 5
Se dă tava la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180°C pentru o oră. Atunci când se serveşte se poate pregăti (opţional) un sos din 200 g de smântână şi 2,3 căţei de usturoi. Varza a la Cluj se serveşte cu mămăligă caldă sau pâine proaspătă.